خبر فوری
شناسه خبر: 49826

چقدر کـافئــیــن؟

از آن‌جاییکه کافئین اثرات متفاوتی بر مصرف‌کنندگان دارد و می‌تواند باعث بالا بردن تپش قلب شود؛ مصرف آن باید با توجه به ویژگی‌های فردی انتخاب شود

چقدر کـافئــیــن؟

اخبار سبز کشاورزی؛ این روزها، به ویژه در میان قشر جوان بنا بر دلایل و عواملی، نوشیدن قهوه روندی صعودی یافته، ازجمله برای بیدار ماندن در شب‌های آماده شدن برای امتحانات و جلوگیری از روی هم افتادن پلک‌ها، نشستن در کافی‌شاپ برای گپ‌وگفت و معاشرت، تا عادت به نوشیدن قهوه توسط قهوه‌خوران حرفه‌ای، همگی زمینه‌ای برای مصرف بیشتر این نوشیدنی کافئینی است.

از آن جایی که اکثریتی از افراد به دلیل طعم خاص و اکثراً تلخ آن، چندان رغبتی به مصرف قهوه ندارند؛ این نوشیدنی قهوه برای مصرف‌کنندگان به نوعی تمایز و گاه «ژست» تبدیل شده است.

براساس اعلام‌نظر سازمان جهانی قهوه در سال زراعی (2024 - 2023)، تعداد 175 میلیون کیسه قهوه در جهان تولید شد و از آن‌جایی که واحد کیسه قهوه 60 کیلوگرم است؛ می‌توان تولید آن را معادل 10 میلیون و 440 هزار تُن برآورد نمود که رقم قابل‌توجهی است.

کشور برزیل در 150 سال گذشته همچنان در راس کشورهای تولیدکننده قهوه در جهان قراردارد و این جایگاه را در تولید قهوه عربیکا برای خود حفظ کرده است. پس از آن، کشور ویتنام است که سالانه در حدود 2 میلیون تن قهوه تولید می‌نماید که 95درصد آن از نوع روبوستا؛ و پنج‌درصد باقیمانده نیز از نوع عربیکا است.

چقدر کافئین

قهوه‌های نوع عربیکا و روبوستا، 98درصد از کل تولید قهوه جهان را تشکیل می‌دهند که هر یک مشتریان خاص خود را دارد. دانه‌های قهوه عربیکا 1/2درصد کافئین دارند؛ در حالی که قهوه روبوستا 2/2درصد کافئین دارند.

از آن‌جایی که کافئین اثرات متفاوتی بر مصرف‌کنندگان داشته و می‌تواند باعث اضطراب و بالا بردن تپش قلب شود؛ بنابراین مصرف آن باید با توجه به ویژگی‌های فردی انتخاب شود. قهوه عربیکا به دلیل کافئین کمتر و طعم ملایم آن برای افرادی مناسب‌تر است که نسبت به کافئین حساسیت دارند و به همین دلیل بین مصرف‌کنندگان مطلوبیت بیشتری دارد.

در مصرف کافئین، به صورت هم زمان مزایا و مضاری وجود دارد. بر اساس مطالعات به عمل آمده، نوشیدنی‌های دارای کافئین می‌توانند بر افرادی که دارای مشکلات قلبی ژنتیکی هستند؛ اثرات سوئی چون اختلال در ضربان قلب ایجاد کنند. اما چنانچه در مقادیر متعادل مصرف شود؛ مفید به فایده خواهد بود.

کافئین موجب سرحال آوردن و انرژی‌زایی می‌شود. اما بسیاری از مصرف‌کنندگان امکان دارد از مزایا و مضرات احتمالی کافئین اطلاع نداشته باشند. در جنبه مثبت این ماده، ممکن است کافئین بر عملکرد مصرف‌کننده در زمان اجرای حرکات ورزشی تاثیر مثبت داشته باشد. علاوه‌بر آن، به دلیل کاهش اشتها می‌تواند در پایین آوردن وزن کمک نماید. ضمن آن که به دلیل هضم غذا مقداری از انرژی بدن نیز مصرف می‌شود.

بر اساس تحقیق به‌عمل آمده توسط دانشگاه جان هاپکینز، مصرف کافئین می‌تواند موجب تقویت حافظه درازمدت شود. در آزمایشی دیگر معلوم گردیده که کافئین استعمال شده روی پوست موش‌های آزمایشگاهی مانع از ایجاد سرطان بر اثر اشعه UV شده است.

مجموعه‌ای از بررسی‌ها دریافته‌اند که مصرف کافئین می‌تواند در کاهش خطرهای برخی از سرطان‌ها، دیابت، سکته و بیماری پارکینسون موثر باشد. اما از سوی دیگر مصرف بیش از اندازه آن زمینه‌ساز عوارضی منفی خواهد شد.

کافئین می‌تواند بر باروری نیز اثرگذار باشد، به این شیوه که تا 27درصد موجب کاهش امکان باروری در زنان می‌گردد و زنانی که در دوران یائسگی قرار دارند، نوشیدن کافئین موجب داغ شدن بدن و عرق‌کردن شبانه می‌گردد.

توصیه می‌شود مصرف کافئین نباید بیش از 400 میلی‌گرم در روز(حدود چهار لیوان) باشد. کودکان کمتر از 12 سال اساساً نباید قهوه مصرف کنند. کودکان و نوجوانان 12 تا 18 سال نیز نباید بیش از 200 میلی‌گرم کافئین در روز مصرف نمایند.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای