آخرین خبرها:
شناسه خبر: 4788

گندم‌هایی که تا 96 درصد نیترات موجود درخاک را جذب می‌کند

مهندس مهدی رجول دزفولی

گندم‌هایی که تا 96 درصد نیترات موجود درخاک را جذب می‌کند
در 30 سال گذشته مقادیر نیترات به دلیل افزایش استفاده از کودهای ازته به شکل فزاینده‌ای در دنیا بالا رفته که یکی از عوامل آن توسعه کشت ذرت و سویا در جهان است. در تحقیقی که طی سه سال توسط محققان دانشگاه مینه‌سوتای آمریکا انجام شده وامیدوارند تا آن را در مناطق دیگر توسعه دهند.
خاک و اب چاه‌های آلوده شده توسط آلاینده‌های نیتراتی با کشت یک نوع گندم کاملا پاک شده‌اند. یک واریته از گندم‌های چندساله به نام علمی «thinopyrum intredium» یا «Kernza »که در مساحتی چند هکتاری در اطراف چاه‌های آلوده به نیترات، همراه با محصولاتی دیگر نظیر ذرت و سویا کشت گردیده، موجب پاک‌سازی خاک اطراف چاه‌ها و همچنین آب آن‌ها شده است. طی این دوره سه ساله از کشت گندم مذکور، آلودگی به نیترات در خاک مزارع ذرت تا 96 درصد و در مزارع سویا تا 86 درصد کاهش یافته است.

گندم‌های جاذب آلودگی آب و خاک

این میزان از کاهش یک آلاینده نیترات در خاک و آب نشان داده که حتی کشت مقادیر اندکی از این گندم قادر است تا سلامت آب را تامین و از هزینه کردن میلیون‌ها دلار برای پاک‌سازی نیترات از آب‌ها، جلوگیری به عمل آورد. خواص جذب‌کنندگی آلاینده‌های این گندم موجب تقاضای گسترده برای گندم kernza گردیده و کشاورزان برای کشت آن در اطراف چاه‌های آب خود در مزارع ذرت و سویا علاقه‌مندی بسیاری نشان داده‌اند.
نظریه کلی بر آن است تا اجرای این طرح بر روی آب‌های آشامیدنی شهرها و تاثیرات آن مشاهده شود. هدف از کشت این گندم، جایگزین کردن آن با ذرت و یا سویا نیست بلکه اجرا و رعایت یک تناوب چندساله از طریق کشت این گندم در مجاورت چاه‌های آب است. این گندم به منزله یک ضربه‌گیر یا «کاهنده» اثر کودها و جلوگیری از نشت آنها به آب‌های زیرزمینی و حفاظت از محصولات عمل می‌کند.

مهندس مهدی رجول دزفولی

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای