خبر فوری
شناسه خبر: 49494

انجیرستان استهبان؛ گنجینه‌ای از دانش بومی در مدیریت آب و خاک

انجیرستان دیم استهبان فارس نماد همزیستی با طبیعت و حفاظت خاک با استفاده از آب سبز

انجیرستان استهبان؛ گنجینه‌ای از دانش بومی در مدیریت آب و خاک

اخبار سبز کشاورزی؛ نظام میراثی باغ‌های دیم انجیر شهرستان استهبان به وسعت ۲۶۰۰۰ هکتار و در فاصله‌ ۱۷۴ کیلومتری شرق شیراز از توابع استان فارس که در جیاس Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS) فائو به ثبت جهانی رسیده است از جاذبه‌های گردشگری کشاورزی و طبیعی این شهرستان به حساب می‌رود.

این بزرگ‌ترین انجیرستان دیم جهان دارای چشم‌انداز‌ بسیار زیبایی از درختان چند ۱۰۰ ساله انجیر است که از لب جاده تا ارتفاعات سنگی و شیب‌دار را پوشش داده است.

این درختان کهن که از منظر حفاظت از خاک طرحی بزرگ در آبخیزداری و حفاظت از خاک به‌شمار می‌روند میراث چند صد ساله‌ای هستند که دست کاشت بوده و تامین رطوبت آن نیز از آب سبز (نزولات جوی) و بدون نیاز به منابع آب زیرزمینی و آب‌های سطحی انجام می‌شود.

معیشت ۹۰درصد مردم استهبان به انجیر وابسته است

آقای مهندس مهدی اعیان‌منش، مدیر جهاد کشاورزی استهبان، در این باره می‌گوید: کارشناسان جهاد کشاورزی از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۱، مستندات لازم را برای ثبت جهانی شدن انجیرستان استهبان گردآوری و به فائو ارسال کرده بودند. از ویژگی‌هایی که باعث ثبت جهانی انجیرستان دیم استهبان به‌عنوان یک نظام میراث کشاورزی شده، موضوع گره خوردن این انجیرستان با معیشت و امنیت غذایی مردم محلی است.

وی می‌گوید: در واقع محصولی در جیاس یا فائو به ثبت جهانی می‌رسد که با معیشت و زندگی مردم منطقه آمیخته باشد، به‌گونه‌ای که زندگی اکثریت مردم محل به آن محصول وابسته باشد. معیشت ۹۰درصد از مردم استهبان به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم به انجیر وابسته است و زندگی مردم بر پایه انجیر بنا شده است؛ به‌طوری‌که در استهبان هنگام ازدواج مهریه دختران را با درخت انجیر تعیین می‌کنند و حتی وقف کردن درخت انجیر در این شهرستان مرسوم است. تولید انجیر در استهبان از گرده‌افشانی تا برداشت از درختان، کاملاً سنتی و محلی انجام می‌شود؛ مسئله‌ای که در ثبت جهانی این انجیرستان مورد توجه فائو بوده است. از دیگر دلایل ثبت جهانی چشم‌انداز و جلوه زیبای دشت‌ها و کوهپایه‌های انجیرستان و وسعت پهناور آن است که نماد سخت‌کوشی مردمان این دیار است که بر پایه خرد و دانش بومی آنان نهاده شده و پایداری خود را به‌صورت طبیعی حفظ کرده است و به‌عنوان یک ظرفیت ویژه برای شهرستان استهبان، استان فارس، کشور و دنیا مطرح هستند. تولید محصول سالم هم عامل دیگری است که در ثبت جهانی انجیرستان مورد توجه قرار گرفته است.

انجیرستان-استهبان1

مهندس اعیان‌منش با بیان اینکه متأسفانه تا پیش از این در مواردی انجیر استهبان با نام کشور‌های دیگری مثل چین به دنیا عرضه می‌شده، می‌گوید: ثبت میراث انجیر استهبان در سازمان جهانی فائو باعث شناخته شدن این محصول در جهان با نام ایران و استهبان می‌شود و خواه ناخواه این شناخته شدن فرایند فروش و بازاریابی را در بازار‌های هدف جدید تسهیل می‌کند.

انجیرستان-استهبان2

بعد از سال ۲۰۲۳ و پس از تلاش‌های فراوان، فرآیند سخت، پیچیده، علمی و بین‌المللی ثبت باغ‌های انجیر دیم استهبان به‌عنوان یک نظام میراثی کشاورزی جهانی باید از مزیت‌هایی ثبت و معرفی این نظام‌ کشاورزی در حوزه‌های مختلف توسعه گردشگری کشاورزی، توسعه برند محصول انجیر، حفاظت از این نظام‌ میراث کشاورزی و دیگر مزیت‌ها بهره برد تا شاهد توسعه و رونق بیش از پیش در این حوزه باشیم.

لازم به یادآوری است که نظام‌های میراثی کشاورزی مهم جهانی ابتکاری است که در سال ۲۰۰۵ میلادی با هدف شناسایی، ثبت، محافظت و توسعه نظام‌های کشاورزی در دنیا توسط فائو ارائه شد که تلاش دارد منافع حاصل از این نظام‌ها به جامعه محلی و صاحبان این نظام‌ها برگردد.

تاکنون ۸۶ نظام در ۲۶ کشور دنیا در نظام جیاس فائو به ثبت رسیده است که‌ ایران با داشتن ۶ نظام ثبت شده، رتبه چهارم دنیا را در اختیار دارد.

انجیرستان-استهبان5

انجیرستان-استهبان4

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای