مزرعه کشاورز بندرگزی، دانشگاه کارآموزی دانشجویان رشته کشاورزی+ ویدئو
محمدابراهیم ملاحی، کشاورز اهل شهرستان بندرگز استان گلستان است که در به کارگیری روشهای نوین کشت جزو کشاورزان پیشرو استان گلستان محسوب میگردد
اخبار سبز کشاورزی؛ محمدابراهیم ملاحی، کشاورز ۳۲ ساله اهل شهرستان بندرگز استان گلستان است که در به کارگیری روشهای نوین کشت، نظیر کشاورزی حفاظتی و کشت روی بسترهای بلند جزو کشاورزان پیشرو استان گلستان محسوب میگردد امسال با کشت کلزا بر روی بسترهای بلند توانسته است نظر دانشجویان رشتههای مختلف کشاورزی دانشگاههای استان گلستان را جلب کند.
حضور دانشجویان در مزارع کشاورزی و بازدید از شیوههای نوین کشت، نظیر کشت روی بسترهای بلند بهصورت عملی از راهکارهای بسیار مؤثر برای ارتقای دانش رشتههای مختلف کشاورزی در دانشگاههاست.
متاسفانه امروزه رابطه کشاورزان و دانشگاه قطع شده است و هر کسی راه خود را میرود، اما باید به این امر واقف باشیم که کشاورزان پیشرو میتوانند تجارب بومی و محلیشان را به دانشگاهها منتقل کنند.
یکی از چالشهای موجود، عدم شناخت واقعی بخش آموزش و تحقیقات عالی کشاورزی کشور از نیازها، مسائل و مشکلات بهرهبرداران است.
پاندمیک ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر و مدرکگرایی صرف، یکی دیگر از چالشهایی است که باید توسط سیاستگذاران بخش آموزش عالی کشور واکاوی و بررسی شده و درباره آن چارهاندیشی شود تا کسی که مدرک کارشناسی کشاورزی دانشگاهی اخذ میکند واقعا شیوههای نوین ارتقای بهرهوری آب و خاک را یاد گرفته باشد، نه صرفا لقب مهندس و دکتر را بدون داشتن درک و بینش بدک بکشد.
در حال حاضر شاهدیم دانشآموخته کارشناسی کشاورزی بدون شناخت واقعی از نیازهای بخش اجرا به مقطع تحصیلی بالاتر رفته و پژوهشهایی را انجام میدهد که مقالهمحور است تا مسئلهمحور.
ازآنجاکه شناخت نیازهای عرصه تولیدات کشاورزی و مواد غذایی، نیازمند حضور پژوهشگر در محل تولید است؛ لذا ضرورت دارد تا کارشناس و پژوهشگر و دانشجوی رشته مهندسی کشاورزی بخش قابلتوجهی از ساعات حضور علمیاش را بهجای کلاس و مشاهده پاورپویینتهای اینترنتی و فضای آزمایشگاهی در عرصه مزرعه سپری کرده تا به «یادگیری در عمل» و اثربخش بودن وی در عرصه تولیدات کشاورزی بهویژه حفاظت از منابع پایه تولید یعنی آب وخاک ختم شود
حسن وجود دانشجو در مزرعه این است که واقعیتهای تولیدات گیاهی با زبان اساتید دانشگاه در ذهن دانشجو نقش میبندد؛ لذا ضرورت دارد تا ارتباط و تعامل اعضای هیئت علمی با مزرعه بیشازپیش شود.
ارتباط دانشجو با مزارع از طریق بازدیدهای علمی و نیز دعوت از کشاورزان پیشرو و بهرهبرداران صاحب خلاقیت در رویدادها و اجلاسهای علمی میتواند این زبان مشترک را ایجاد کند.
جایگاه کشاورزان پیشرو در نظام آموزش عالی با هدف انتقال تجارب بومی و محلیشان نیز میتواند به تقویت بخش عملی دانشگاهها کمک کرده و این بخش را تقویت کند.
یکی از راهکارهای تحقق حمایت پایدار از تولید ملی، تربیت دانشجویانی است که نیاز واقعی را دیده باشند و در راستای پاسخ داخلی به آن نیاز وارد عرصه اجرا گردند.
در حال حاضر ارتباط دانشجویان رشتههای کشاورزی با کشاورز و مزارع ضعیف است و باید این ارتباط بیشتر تقویت شود.
در همین راستا در روز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ گروهی از دانشجویان دوره کارشناسی رشته گیاهپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی گرگان به سرپرستی استاد خود خانم دکتر زهرا عربی از مزارع کشت گندم، جو و کلزای روی بسترهای بلند بندرگز با توضیحات فنی دکتر محمداسماعیل اسدی بازدید کردند که در این بازدید مطالب بسیار با اهمیتی در حفاظت از خاک بیان گردید.