زعفران، پلتفرم بازرگام و دیگر هیچ
دکتر قادریفر در مصاحبهای که چهارشنبه 20 بهمن ماه با رسانهها انجام و برخلاف مصاحبه وزیر و دیگر معاونین دهها سکه برای پوشش خاص به خبرنگاران داد،
مزرعه سبز : دکتر قادریفر در مصاحبهای که چهارشنبه 20 بهمن ماه با برخی رسانه های برخط و روزنامه ها انجام داد، طبق روال بسیاری از سازمان ها و نهادها و برخلاف نظر دکتر متکان و مصاحبه وزیر و دیگر معاونین، دهها کارت هدیه 300هزار تومانی برای پوشش خاص به برخی خبرنگاران داد، در حالی که در این نشست هیچ اشارهای به جا به جایی یا عزل چندین و چند کارمند، کارشناس و رئیس اداره و حتی معاون سازمان نکرد، که اکثر آنها استخدام رسمی سازمان بوده و سالها جوانی و زندگی خود را در جهت ارتقای سازمان صرف کردهاند، اینک تعدادی از پرسنل رسمی و قراردادی بدون حکم قضایی بلاتکلیف شده و حتی از ورود آنها به محل کارشان جلوگیری میکنند؛ به صورتی که حیثیت و اعتبار آنها خدشهدار شده، اما جرمشان معلوم نیست! بحثهای جابهجایی یا صیانت یا تحویل امانی زعفران همچنان مکتوم ماند.
چهارشنبه 20 بهمن ماه امسال خبرنگاران چند رسانه و روزنامه به نشست خبری اسماعیل قادریفر، معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی دعوت شدند.
در این نشست قادریفر ذخایر استراتژیک گوشت قرمز را بسیار مطلوب دانست در حالی که مسئولیت ذخایر استراتژیک با شرکت پشتیبانی دام و طیور است و چنین اظهار نظری احتمالا با هدف تطهیر بازرگام و پلتفرم آن می باشد و اما وی این گفته را به قدری مطلوب عنوان کرد که جمعه شب مخبر، معاون اول ریاست جمهوری ممنوعیت و توقف صادرات دام زنده را در جلسه اضطرای کارگروه تنظیم بازار تصویب کرد و اگر میتوانست همان 28 هزار بره صادراتی را نیز برمیگرداند.
قادریفر در ادامه قول داد هفته آینده سیبزمینی حداکثر هر کیلو 10 هزار تومان باشد و قیمت آن در میادین به کمتر از 8 هزار تومان برسد که با توجه به نوار و صدای تهدید وزیر نسبت به سیبزمینیکاران بخت برگشته، اینک در فروشگاههای میادین میوه و ترهبار تهران و سامانه بازرگام 10 و 9 هزار و 800 تومان عرضه میشود و اگرچه احتمالا سیبزمینی تازه جیرفت این هفته به دست میآید، اما کرایه دو هزار تومانی بابت حمل هر کیلو از جیرفت به تهران قاعدتاً اجازه کاهش قیمت نخواهد داد.
البته وی نگفت چرا با وجود 5/5 میلیون تن سیبزمینی تولیدی و عضویت در باشگاه بزرگترین تولیدکنندگان جهان، وزیر به واردات آن تن خواهد داد یا چنین مطرح کرده است با وجود این قاعدتاً نیمه اسفند امسال سیب زمینی (حداقل به قیمت 8 و 10 هزار تومان) وجود نخواهد داشت!
برنج شیرودی در کدام انبار دپو شده است؟
مدیرعامل سازمان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به التهابات بازار برنج و به ویژه اینکه در نخستین سال دولت سیزدهم (تا دی ماه) نسبت به مدت مشابه دولت قبل 40 درصد افزایش واردات برنج داشتهایم و وزارت طی نامهای تهدید گونه اعلام کرد حتی صاحب برنج (نه دلال و بازرگان) و شلتوک در کارخانههای برنجکوبی را مشمول احتکار می داند، گفت هر کیلو برنج خارجی 12 هزار و 500 تومانی تا 18 هزار و 500 تومان و برنج ایرانی شیرودی 42 هزار تومانی در تهران به صورت هوشمند توزیع میشود. خبرنگاران دوست داشتند سازمان انبارهای برنج شیرودی خود را جهت بازدید آنها اعلام کند تا به واقعیت و صحت آن مهر تایید زده شود.
پرتقال و سیب درختی شب عید
اگرچه شایسته بود به خواسته رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس اهمیت داده شده و بحث قیمت با آنها در میان گذاشته میشد و اعضاء و کارگروه راهبردی تنظیم بازار در جریان قرار میگرفتند و موافقت خود را کتبا اعلام می کردند اما از 3 ماه قبل خریدهایی با قیمتهای خاص به معنای تنظیم بازار خرید میوه شب عید (سیب و پرتقال) را در دستور کار قرار نمی گرفت، معاون وزیر نیز در این رابطه گفت: از 20 اسفند امسال تا 15 فروردین 1401 طرح توزیع در بستهبندیهای شکیل و استاندارد اجرا میشود؛ اما حداقل 30 درصد کمتر از نرخ بازار؛ ولی با توجه به اینکه در زمان و عقد قرارداد و خرید محصول پرتقال در باغات کیلویی 6 الی 7 هزار تومان و سیب درختی حدود 10هزار تومان به فروش میرفته و (مصاحبه های شاهمیری مشاور ارشد رئیس سازمان) که البته حمل و نقل از هر باغ تا میدان و حقالعمل میدانی قیمت هر کیلو را به 6 الی 7 هزار تومانی میرساند و قیمت سیب درختی هر کیلو 10 هزار تومانی چنانچه شامل حق العمل، پورسانت و کرایه و… نشود بین کیلویی 7 الی 9 هزار تومان باید خریداری شود.
ضمن اینکه معمولا بازرگام قرار است در ایام شب عید و به خاطر خرید 5 کیلو پرتقال سه چهار روز عید مردم را در خانه نگهدارد و دائم بنویسد: بازرگامی عزیز، با توجه به حجم بالای سفارش، سفارش شما در تاریخ … و در ساعت 9 الی 23 ارسال میشود. از شکیبایی شما متشکریم و این پیام در تاریخهای متفاوت و به کرات اعلام شود.
آیا همه اعضای کمیته راهبردی متشکل از رئیس سازمان مرکزی، معاونت توسعه بازرگام، معاونت امور باغبانی، نمایندگان وزارت کشور، سازمان بازرسی کل کشور، سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و اتحادیه مرکزی تعاون روستایی، دستورالعمل قیمت، میزان خرید و مشخصات کیفی و کمی تضمین و امضاء شده است؛ در این صورت مصاحبه مشاور عالی درست است یا قیمتهای 5 الی 6 هزار تومانی در زمان خردید یا قیمتهای اعلام شده در فاکتورها یا انتقادات رسانهها در گفت و گو با میدانداران، باغداران و سردخانهداران که همگی قیمتهایی بسیار ارزانتر از خرید سازمان اعلام کردهاند.
با این حساب چنانچه قیمت 30 درصد کمتر از بازار وقت (نه قیمت شب عید) محاسبه شود، نوعی حمایت به حساب میآید؛ اما چنانچه در مذاکرات شبانه یا احیاناً بیرون از سازمان قراردادهایی مثلا کیلویی 12 الی 13 هزار تومان پرتقال یا 14 الی 15 هزار تومان سیب بسته شده باشد، تکلیف این مبالغ و پیگیریهای آن با همان کارگروه راهبردی تنظیم بازار یا مجلسی خواهد بود که از ابتدا سکوت کرده است.
ورود دولت به تنظیم بازار خرمای ماه مبارک/ هم خدا و هم خرما
از آنجا که به زودی د ر ماه مبارک خرما هم در افطار مصرف زیادی دارد و هم در مراسم، این مقام مسئول با دلسوزی تمام خرید حمایتی تنظیم بازار را در دستورکار قرار داد و شاید به همین، دلیل فروش خرماهای قبلی به سرعت از انبارهای خرج شد تا خرمای جدید جایگزین گردد.
خبرنگار خاموش در بیرون مراسم سوال کرد 21 هزار تن فروش خرماهای قبلی را که برای سازمان هر کیلو حدود 8 هزار تومان هزینه دربر داشت، چرا با سرعت و به قیمت حدود هر کیلو 3 هزار و 500 تومان فروخته شد و چرا هزینه سپرده خرید را اتحادیه پرداخت کرده و چرا مجددا هر کیلو تقریبا 4 هزار و 600 تومان به اتحادیه فروخته شد و سپس اتحادیه به قیمت 5600 تومان به فرد دیگری فروخته است تا موضوع اینقدر پیچ در پیچ شود و در ظاهر هم اتحادیه سود کند و هم انبار خالی گردد و چگونه شد که خرمای اهوازی را یک مازندرانی (البته ربطی به مازندرانی بودن قادریفر ندارد) خریداری کرد و چرا به این قیمت که قاعدتاً پاسخ این است آدم زرنگ هم خدا را میخواهد و هم خرما را.
مگر دی جی کالا مرده بود!
مدیرعامل سازمان تعاون روستایی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره اینکه بسیاری بهرهگیری از سامانه بازرگام را برای توزیع هوشمند کالاهای اساسی انحصاری میدانند و نسبت به آن انتقادهایی دارند، بدون آنکه برافروخته شود نیم نگاهی به صندلی بدون خبرنگار در حاشیه نشست انداخت و با اعتماد به نفس گفت: در 18 آبان امسال به دلیل چالش ایجاد شده در حوزه مرغ و تخم مرغ و اینکه چالش به التهاب بازار دامن میزند بلافاصله وارد عمل شدیم و سامانهای را انتخاب کردیم که سیستم حمل و نقل و لجستیک بهتر، سریعتر، قویتر و (احتمالاً مطمئنتر از دی جی کالا) داشتهباشد و توزیع آنلاین به هر شیوه و مدلی که ما میخواهیم به قیمت تنظیم بازار صورت بگیرد.
جالب اینکه البته از 6 الی 7 پلتفرمی که متقاضی انجام این کار بودند فقط پلتفرم بازرگام ابتدا به کار گرفته شده و پس ازچند ماه پیشتازی بازرگام، اینک سخن از چند پلتفرم در شهرستان ها آمده است مگر بازرگام از دی جی کالا، با سلام و کشمون و… پیشرفتهتر بود.
البته پس از اینکه بازرگام طی این چند ماه و در اثر الطاف بیکران سازمان به رتبه عالی رسیده و برند آن احتمالا از حدود چند میلیارد تومان به همت و برکت این انتخاب به حدود 800 الی 900 میلیارد تومان رسید گویا عرفاً باید به دولت تعلق داشته باشد یا این افزایش بهرهوری را حتما به دولت و به خزانه بر میگرداند؛ اما ظاهراً طی نامه ای اعلام شده بازرگام ربطی به سازمان ندارد.
بازرگام آیا از پدافند غیرعامل اجازه گرفته است؟
در بحبوحه نشست پرثمر، یکی از خبرنگاران زمزمهای به میان آورد که چنانچه دامنه این پلتفرم در کشوری غیر ایران ثبت شده باشد و مشخصات خریداران مثلا کدملی و آدرس منزل و محل تحویل کالای خریداری شده توسط مقامات ارشد، نیروهای پلیس، افراد و نهادهای نظارتی و… به خارج کشور درز پیدا کند، آیا از نظر پدافند غیرعامل این حرکت پذیرفته شده است یا خیر؟ و تکلیف مشخصات لو رفته چه خواهدشد؟! که قادریفر اضافه نمود به دنبال فراخوانی که در این زمینه منتشر شده متقاضیان دیگری نیز (پس از اینکه برنده نهایی به فینال رسید و رشدی ی برابر همت کرده)، درخواست دادهند و 16 سامانه هوشمند در 16 استان می توانند در سبد کالاهای خود تایپ کنند… «تمام شد» نداریم، «تماس نگیرید»؛ چراکه هم اینک یک محموله را پس از 3 الی 4 بارپوزش و بعدا میفرستیم، تحویل میدهند.
چو داغ گل سرخ بر زعفران
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی با اشاره به اینکه از بازار 81 میلیارد دلاری زعفران کمتر از پنج درصد آن در اختیار ایران است، در مجموع با هیات همراه خود که از بیرون به داخل آورده در سازمان به نجات زعفران از انبارهای سازمان و اتحادیه پرداخت تا سهم تجارت ایران بیشتر شود.
البته وی (اگرچه انبارها تا حدودی از زعفران خالی شد که زعفران جدید جایگزین شود) گفت امسال اما کشش بازار افزایش یافت و قیمت زعفران نگین به 25 تا 30 میلیون تومان رسید و ما حتی یک گرم زعفران نخریدیم و تا توانستیم در طرح صیانت، آن را جا به جا کردیم یا امانی به این و آن سپردیم یا برای نمونه صنعتی بچ، فعلا دادیم رفت شاید سهم 5 درصد بازار جهانی یا دبی از این طریق افزایش یابد.
گویا در پاسخ به پیگیرشوندگان اعلام شده که زعفران پس از صیانت سرجایش برگشته؛ اما تا زمانی که خبرنگاران مطرح کننده این سوال بازید و فیلم و عکس تهیه نکنند، همچنان ابهام باقی خواهد ماند.
همچنین در این نشست به دستور ساداتی نژاد قرارگاه رصدخانه کشاورزی با مسئولان جدید راهاندازی شده تا از پراکندگی دادهها و اطلاعات این بخش جلوگیری کنیم. با این همه در آمار زعفران موجودی قبلی سازمان تا پیش از ورود رئیس جدید، دلیل جا به جایی زعفران، میزان موجودی فعلی و اخبار و نامه های منتشره، جای سوال دارد که چرا وزیر هم سکوت کرده و شاید وزیر اطلاعات بیشتری دارد و در جریان کامل قرار دارد، شاید با موافقت وی صورت گرفته است؟!
انتهای پیام/