هشدار درباره بازار برنج
انجمن واردکنندگان برنج در نامهای هشدار داد که عدم همراهی مدیران ارشد دولت در استانهای تولیدکننده برنج به توقف طرح خرید برنج بخش خصوصی منتهی میشود
به گزارش اخبار سبز کشاورزی به نقل از روابط عمومی انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران، مسیح کشاورز دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران با بیان این مطلب، از استانداران و مدیران سازمانهای جهاد کشاورزی استانهای برنجخیز انتقاد کرد و افرود: سال گذشته که به درخواست ایشان اعضای انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران برای خرید محصول برنجی که روی دست کشاورزان مانده بود، اقدام کردند، مدیران استانها از این اتفاق و کمک به کشاورزان به عنوان دستاورد مدیریتی خود ثبت کردند.
با وجود تأکیدهای وزیر کشاورزی در جلسات مشترک مدیران استانی و بخش خصوصی متأسفانه نبود همکاری جز دهنکجی به استراتژی وزارت کشاورزی نیست.
او ادامه داد: درحالیکه بازار برنج ایرانی از رکود خارج شده و قیمتها افزایش یافته و به ثبات رسیده است، اما متأسفانه نگاه کوتاهمدت در مدیریت در این حوزه هم موجب شده بخش خصوصی از ادامه همراهی و همکاری با ایشان منصرف شود و شالیکاران و تولیدکنندگان برنج، بار دیگر با مشکلاتی که سال گذشته داشتند، روبهرو خواهند شد.
کشاورز با یادآوری اینکه بنا بر تصمیم دولت مقرر شد مشوقهایی برای خریداران برنج داخلی در نظر گرفته شود، توضیح داد: بر این اساس معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد شرکتهایی که در طرح خرید برنج داخلی مشارکت کنند، میتوانند بهازای خرید برنج ایرانی مجوز واردات برنج دریافت کنند.
او با اشاره به اینکه برای اجرای درست این تصیمیم، مقرر شد استانها گزارشی از عملکرد شرکتها درخصوص خرید برنج ارائه دهند، تأکید کرد: متأسفانه هیچکدام از استانهای شمالی در این خصوص به تعهد خود عمل نکردهاند و این در حالی است که سال گذشته زمانی که انباشت برنج نزد کشاورزان در حال تبدیلشدن به بحران بود، اعضای انجمن قریب به دو هزار میلیارد تومان سرمایه خود را برای کمک به ایشان به خرید برنج ایرانی اختصاص دادند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران تأکید کرد: ورود بخش خصوصی موجب شد از یک سو کشاورزان آسیب نبینند و از سویی با بازگشت رونق به بازار برنج قیمتها تعدیل و مصرفکنندگان نیز منتفع شوند، اما با اجرا نشدن، مشوقها دور از ذهن نیست که امسال بخش خصوصی تمایلی برای حضور در این طرح نداشته باشد.
او در ادامه از بستهشدن مسیر واردات برنج با دستور معاوناول رئیسجمهور انتقاد کرد و توضیح داد: در شرایطی که بازار برنج داخلی به ثبات رسیده است، ممنوعشدن واردات موجب افزایش قیمت برنج وارداتی شده و تداوم این مسیر به افزایش قیمت برنج داخلی منتهی میشود.
کشاورز ادامه داد: درحالیکه با افزایش تقاضای برنج با فرارسیدن عید نوروز و ماه مبارک رمضان روبهرو هستیم، متوقفماندن واردات برنج، تنظیم بازار را تهدید کرده و پس از آن باید شاهد افزایش قیمتها باشیم.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران همچنین به موضوع تأمیننشدن ارز از سوی بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: واردکنندگان برنج مورد نیاز کشور را تأمین و در بازار عرضه کردهاند، اما متأسفانه از شهریور تاکنون ارز واردکنندگان پرداخت نشده است و این روند به تداوم واردات برنج و امنیت غذایی کشور آسیب میزند. اگر بانک مرکزی امکان تأمین ارز نیمایی برای واردات برنج را ندارد، موضوع را اعلام کنند و اجازه دهند واردات برنج با ارز آزاد انجام شود.
کشاورز با بیان اینکه هدفگذاری واردات برنج برای سال جاری براساس بررسی تقاضای بازار حداقل یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن بوده است، گفت: تاکنون ۹۵۰ هزار تن برنج وارد کشور شده است که با توجه به مسدودکردن مسیر واردات توسط معاوناول رئیسجمهور و عدم تأمین ارز توسط بانک مرکزی، به نظر نمیرسد بتوان اقدام عاجلی برای رفع این کسری انجام داد؛ چراکه در چنین شرایطی قطعا این کسری ۲۵۰ هزارتنی آثار خود بر بازار را نشان خواهد داد و پیش از آنکه این موضوع تبدیل به بحران شود، باید چارهاندیشی کرد.