یلدا با طعم فقر
شب گذشته، آیین یلدا یکی از جشنهای ایرانی در مناطق مختلف کشور برگزار شد، رسمی که از ایران باستان برای ما به یادگار باقی مانده است.
اخبار سبز کشاورزی؛ این آیین و رسوم که با فرهنگ ما ایرانیان عجین شده، گویای فرهنگ و سنن ما مردم است و توجه به آن باعث پاسداشت فرهنگ غنی و والای ملت ایران است؛ اما سالهاست اینگونه مراسم تحتالشعاع انواع گرانیها، تورم و عدم دسترسی آحاد مردم به آجیل، میوه و شیرینی و تنقلات رایج آن است.
دیر زمانی نیست که در شب یلدا (طولانیترین شب سال) نوهها، مادربزرگها و پدربزرگها همراه مادر و پدرها در کنار کرسی یا بخاری به دور هم نشسته و تا پاسی از شب خوش میگذراندند.
فارغ از مسائل و سختیهای زمان حداقل یک شب را با خیالی راحت به صبح میرساندند؛ اما در این چند سال اخیر با تورم کمرشکن و قیمتهای نجومی آجیل و میوه و غیره دیگر حتی شبهای یلدا را باید در فیلمها و خاطرات مرور کرد و دولتهای مختلف که هر کدام با شعار دولت محرومان و کمک به اقشار آسیبپذیر بر سر کار آمدند، متاسفانه آحاد جامعه را هر روز فقیرتر کردند و این سفره کوچک مردم بیش از پیش کوچکتر شد.
زمانی بود که مردم از روزها قبل به پیشواز چنین مراسمی میرفتند امثال یلدا، نوروز، شب چهارشنبه سوری و ...، اما حالا دغدغه و غم نزدیک شدن به آن را دارند؛ چراکه میپرسند با کدام درآمد و پول باید به استقبال این مراسم بروند و وقتی برای یک خانواده دو نفره فرض کنیم با یک کیلو آجیل بیش از 500 هزار تومانی و دو کیلو میوه باید حداقل یک میلیون تومان پرداخت کند (بگذریم از خانوادههای سه یا چهار و بیشتر) آیا دیگر حس و حالی برای افراد باقی میماند.
مردمی که اگر شاهکار کنند فقط بتوانند مایحتاج روزمره خود را آن هم به سختی فراهم کنند دیگر جایی برای مراسم شب یلدا باقی میماند.
آمارهایی که حتی خود دولت را نیز شگفت زده میکند در ارتباط با تعداد افراد زیرخط فقر (بیش از 70 درصد مردم).
به هر حال، در این روزهای سرد سال بر افراد متمکن و ثروتمند است که اگر در اطراف خود پدری یا فرزندی را میبینند که آنها هم دوست دارند شب یلدایی را در کنار هم بگذرانند، ولی دستشان خالی است آنها را یاری کنند.
اگر ما مردم در کنار هم و به فکر هم نباشیم دیگران برایمان کاری نمیکنند.