شرکت مرغ دیزباد
زنجیره شمال شرق کشور زنجیرهای با دغدغه استقلال اقتصادی شرکت مرغ مادر دیزباد با مدیریت دکتر صنعتگر به عنوان بزرگترین زنجیره تولید گوشت
اخبار سبز کشاورزی؛ شرکت مرغ مادر دیزباد با مدیریت دکتر صنعتگر به عنوان بزرگترین زنجیره تولید گوشت مرغ در شرق کشور، با دارا بودن ظرفیت 325 هزار قطعه مرغ مادر گوشتی در واحد پرورش مرغ مادر، دو کارخانه مجهز جوجه کشی به ظرفیت 32 میلیون قطعه در سال و دو واحد تولیدی دان با ظرفیت سالانه 108 هزار تن انواع خوراک دام و طیور و نیز ایجاد فرصت شغلی برای 500 نفر نیروی انسانی کارآمد، ماهر و متخصص به صورت مستقیم، سهم موثر و بسزایی در چرخه تولید انواع محصولات طیور مورد مصرف مجاورین بارگاه ملکوتی ثامن الحجج حضرت امام رضا علیه اسلام را دارا می باشد.
این شرکت در نظر دارد جهت نیل به اهداف خود، یک واحد کشتارگاه و یک مرکز قطعه بندی و فرآوری مرغ نیز به مجموعه خود اضافه نموده و با در اختیار گرفتن چندین فروشگاه در نقاط مختلف، عرضه مستقیم محصولات خود را با دو برند اشراق و مکتوس آغاز نماید.
لازم به ذکر است شرکت مرغمادر دیزباد در سال 1378 به سازمان اقتصادی کوثر واگذار گردید و در 1395 زنجیره شمال شرق با ادغام برای تولید و عرضه محصولات پروتئینی در شرق کشور با حداقل 30% بازار مصرفکننده در خراسان تشکیل شد و سپس 3 شرکت مرغداران طوس، مرغ مادر دیزباد و خوراک دام و طیور مشهد هر 3 باهم ادغام شدند که به این ترتیب سیاستهای تولید در درون زنجیره کامل شد.
در ادامه مصاحبه انجام شده ماهنامه دام و کشت و صنعت با مدیریت این شرکت از نظر میگذرد.
کم و کیف صادرات در حال حاضر به چه صورت است؟
از گذشته صادرات جوجه یکروزه و دان طیور به صورت پراکنده وجود داشت چرا که موضوع صادرات در کشور ما فقط به تولیدکننده بستگی نداشته و به قیمت ارز و مجوزهای قانونی مربوط به تنظیم بازار داخلی بستگی دارد. بنابراین گاهی جلوی صادرات بسته میشود به همین دلیل تولیدکنندگان نمیتوانند برنامه دقیقی برای صادرات داشته باشند ولی از سالهای قبل این مجموعه جوجه یکروزه و دان طیور صادر کرده است. از زمان تشکیل زنجیره صادرات، گوشت مرغ به عنوان یکی از محصولات شرکت مرغ مادر دیزباد به کشورهای همسایه عراق، افغانستان و ترکمنستان صورت گرفت.
سهم شرکت در بازار داخلی طیور به چه میزان است؟
در حال حاضر حدود 20% جوجه یکروزه، 10% دان و 5% گوشت مرغ استان را تولید میکنیم، ولی در طرحی که برای زنجیره نوشته شده در برنامه 5 ساله قرار است به حدود 30% تولید استان و استانهای همجوار دست پیدا کنیم.
مشکلات و معضلات مبتلا به صنعت طیور چیست؟
عدم تعادل عرضه و تقاضا که باعث نوسانات شدید قیمت جوجه یکروزه و قیمت گوشت مرغ میشود از معضلات اصلی این صنعت است. با وجود اینکه 22 هزار واحد مرغ گوشتی و 600 واحد مرغ مادر در این صنعت فعالیت میکنند و دومین صنعت از نظر اشتغالزایی و گردش مالی کشور است، ولی متأسفانه تنظیم عرضه و تقاضا شکل نگرفته است.
به نظر بزرگترین مشکل صنعت مرغداری این است که تولیدکننده با ریسک محصولی تولید میکند و نمیداند در پایان دوره پرورش، آن را به سود میفروشد یا به زیان. در حالی که کشورهای صاحب صنعت - برزیل، ترکیه، آمریکا - با استقرار زنجیره تولید موجب کاهش قیمت، افزایش کیفیت و ایجاد مزیت رقابتی در صادرات شدهاند. بعد از عرضه و تقاضا وجود بیماری طیور و افزایش اپیدمی بیماری معضل دیگر میباشد. پیشنهاد میکنم زنجیرهها با سازمان دامپزشکی مشارکت کرده و مشکل را حل کنند.
آینده این صنعت را به چه صورت ارزیابی میکنید؟
صنایع وابسته به مواد غذایی در دنیا صنایع منفی نیستند، زیرا اولین نیاز بشر تغذیه است. در جهان بر روی این صنعت کار میشود و همیشه در ردههای اول است. در حقیقت پروتئین 90% مردم از طریق طیور است. این صنعت همچنان یکه تاز تولید و گردش مالی خواهد بود. امیدوارم با سیاستهایی که وزارت جهادکشاورزی و مسئولین امور دام پیش گرفتهاند در خصوص زنجیره تولید و حمایت از آن در 5 - 4 سال آینده مشکلات حل شود. در زمینه صادرات نیز فضا ایجاد شود تا کیفیت محصول افزایش یابد و ضمن اینکه تنها راه تنظیم قیمت تکمیل زنجیره تولید میباشد.
نحوه خدمات رسانی و مدیریت هلدینگ کشاورزی کوثر چگونه است؟
دکتر نوروزی علاوه بر اینکه مسئول هلدینگ هستند به لحاظ دانش، تجربه، رشته تحصیلی و سابقه کاری که در سازمانهای مختلف داشتند به نظر من برای گذشته، حال و آینده مجموعه مهمترین گزینه هستند.