سهم محیطزیست در پنج مناظره تلویزیونی هیچ است
اقتصاد ارتباط مستقیمی با کیفیت زندگی مردم دارد و بحث درباره آن همواره داغ است، بهویژه در هنگام انتخابات که جریانهای سیاسی و نامزدها به دنبال جذب رأی مردم هستند؛ اما اغلب سیاسیون به این نکته مهم توجهی ندارند که اگر اقتصاد به رفاه مردم گره خورده است، محیطزیست با بقاء انسان پیوند دارد.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ شاهد آنکه در پنج مناظره تلویزیونی طراحیشده در این دوره از انتخابات ریاستجمهوری، سهتای آن به اقتصاد، یکی به سیاست و امور بینالملل و یکی به فرهنگ اختصاص یافته و سهم محیطزیست از این خوان، هیچ است.
نامزدهای ریاستجمهوری اگر معتقدند محیطزیست ایران نه صرفاً یک دغدغه دستچنـدمی، بلکه هـمان طـور که نظرسنجـیها نشـان مـیدهنـد، جـزو اولویتهای نخست مردم ایران است، لازم است موضع خود را درباره چالشهای اصلی این حوزه بهطور شفافی مطرح کنند.
نامزدها اگر باور دارند که محیط زیست یک موضوع تزئینی نیست و جایگاه والایی در زندگی و دغدغههای مردم دارد، باید راهکارهای خود درباره ابرچالشهای این حوزه را بهشکلی کارشناسیشده و دقیق به مردم معرفی کنند. در همین راستا، کارشناسان باسابقه در پنج حوزه اصلی محیطزیست ایران، مهمترین پرسشهای خود از نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را در زیر مطرح کردهاند.
تغییر اقلیم
«آذر زرین» رئیس پیشین پژوهشکده اقلیمشناسی و تغییر اقلیم، این پرسش را از رئیسجمهور آینده ایران دارد که باتوجهبهآنکه اثر مخرب تغییر اقلیم بر جغرافیای ایران محرز شده است و در سالهای اخیر شاهد افزایش رخدادهای فرین (Extreme) در ایران بودهایم، چرا هنوز یک برنامه مدون در سطح ملی برای اقدام اقلیمی نداریم؟
نامزدهای ریاستجمهوری اگر معتقدند محیطزیست ایران نه صرفاً یک دغدغه دستچندمی، بلکه همانطورکه نظرسنجیها نشان میدهند، جزو اولویتهای نخست مردم ایران است، لازم است موضع خود را درباره چالشهای اصلی این حوزه، بهطور شفافی مطرح کنند
عضـو هیئـت عـلمی گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد در ادامه پرسش خـود، توضـیح مـیدهد کـه کـشور «پاکستـان» با درک درست از اهمیت پیامدهای تغییر اقلیم، نهتنها در سطح ملی، بلکه حتی در سطـح ایالتی نیز برنامه اقدام اقلیمی تدوین کرده است و کشور قطر در کابینه خود وزیر تغییر اقلیم دارد، اما در ایران توجه به تغییر اقلیم از چند اقدام بیجان در سازمان محیط زیست، اداره هواشناسی و پژوهشکده اقلیمشناسی فراتر نرفته است.
آب
«سعید سلیـمانیها» دبـیر کارگروه ارتباطات «اندیشکده تدبیر آب ایران» مـیگوید: نتـایج سومین آماربرداری سـراسری مـنابع و مـصارف آب که اردیبهشتماه امسال منتشر شد، نشان میدهد طرحهای سازگاری با کمآبی و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی به اجرا درنیامدهاند و در بخش کشاورزی نیز عزمی برای تهیه و اجرای سند الگوی کشت بهمنظور کاهش مصرف آب در این حوزه دیده نمیشود. سلیمانیها این پرسش را مطرح میکند که نامزدها برای اجرای طرحهای ضروری مدیریت آب کشور چه تدبیری اندیشیدهاند؟
فرونشست زمین
«علی بیتاللهی» مدیر بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، پرسش خود را درخصوص ابرچالش فرونشست در ایران مطرح کرده است.
او میگوید: افزایش تقاضا برای استحصال آبهای زیرزمینی در کل کشور، حفر چاههای مجاز و غیرمجاز و برداشت بیرویه از آبخوانها، سطح آب زیرزمینی در کشور از اواخر دهه ۵۰ خورشیدی همزمان با رشد جمعیت شروع به افت کرده و هماکنون با کسری حدود ۱۴۰ میلیارد مترمکعبی آبهای زیرزمینی مواجه شدهایم که مشکلات عدیدهای را در تأمین آب موردنیاز کشاورزی، شـرب و صنعت به بار آورده اســت. هـمچنـین افـت ســطـح آب زیرزمـینی، چالش خـطرزا و فراگیر دیگری را بر کشور تحمیل کرده است که آن پدیده «فرونشست زمین» است که آثار محیطزیستی این پدیده و همچنین اثرات آن بر مرگ آبخوانها و آثار و ابنیه تاریخی، ساختمانهـا و زیرساختها بسیار حائز اهمیت است. پرسش این است که کاندیدای مـحترم چهقدر با چالش ملی فرونشـست زمین آشناست و آیا درخصوص کاهش خطرات آن برنامه مشخصی دارد؟
انقراض و کاهش تنوعزیستی حیاتوحش
«حمید ظهرابی» معاون سابق محیط زیست طبیعی و تنوعزیستی سازمان حفاظت محیطزیست نیز با توضیح این مطلب که هدف راهبردی اول در راهبرد ملی و برنامه اقدام تنوعزیستی کشور (NBAP2) جریانسازی تنوعزیستی بین دولت و جامعه و ارتقای آگاهی و مشارکت مردمی در دستیابی به توسعه پایدار است و هدف راهبردی سوم آن نیز کاهش فشار بر تنوعزیستی و ترویج استفاده پایدار از تنوعزیستی کشور است، از نامزدها میپرسد، برای تحقق این اهداف چه برنامهای دارند؟
آلودگی هوا
«یوسف رشیدی» مدیرعامل اسبق شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، از رئیس جمهور آینده میپرسد که با توجه به آنکه سه محور اصلی در خصوص آلایندگی هوا، سوخت، خودرو و حملونقل عمومی هستند، رسیدگی به کدام محور اولویت بیشتری دارد و چه برنامهای برای آن در نظر گرفته شده است؟/پیام ما