پزشکیان و دستور کاری که در بریکس دارد
اولین نشست سران گروه بریکس از زمانی که ایران عضو رسمی آن شده است، از امروز بهمدت سه روز در قازان روسیه برگزار میشود.
اخبار سبز کشاورزی؛ در این دوره روسیه ریاست این گروه را برعهده داشته است و شعار «تقویت چندجانبهگرایی برای توسعه و امنیت جهانی عادلانه» برای این نشست تعیین شده است.
فردا مسعود پرشکیان قرار است اولین رئیس جمهوری باشد که در قامت رئیس حکومت یک کشور عضو در مجمع روسای این گروه سخن بگوید.
باید تاکید کرد اجلاس حاضر که موضوعات کلیدی در حوزههای اقتصادی و سیاسی از قبیل همکاری در زمینه امنیت، اصلاح سیستم مالی بینالمللی، توسعه همکاریهای بینبانکی و گسترش استفاده از ارزهای ملی در مبادلات را مورد توجه قرار میدهد، فرصت مهم و قابل توجهی برای کاستن از فشارهای غرب علیه کشورمان به شمار میرود، فرصتی که تلاشهای دیپلماتیک هیات کشورمان و نیز کوششهای فعالان اقتصادی و کارآفرینان میزان موفقیت آن را تعیین خواهد کرد.
روشن است که شرایط دشواری که هماکنون کشورمان با آن روبهروست، بر اهمیت این فرصت افزوده است. در عین حال، بهویژه تحریم گستردهای که از سوی غرب علیه روسیه وضع شده، باعث شده تا روسیه بر تقویت تجارت و سرمایهگذاری میان کشورهای عضو و اعضای جدید با تمرکز بر کاهش موانع تجاری و افزایش همکاری در بخشهایی مانند کشاورزی، فناوری و مالی تاکید بورزد.
ناگفته روشن است که این کشور از جهت منازعه با غرب، شرایطی مشابه ایران دارد. هر چند که روسیه درمورد منازعه خاورمیانه، موضعی تقریبا میانه اتخاذ کرده است.
در نتیجه این اراده، روشن است که پیوندهای اقتصادی و سرمایهگذاریهایی با هدایت و محوریت مسکو در مناطق آسیایی و آفریقایی صورت بگیرد.
در این باره مسکو تلاش میکند که دلار را از مبادلات خود حذف و برای گردش مالی بینالمللی خود سیستمهای جدیدی طراحی نماید.
این سیستم جدید بریکس پی (BRICS Pay) نام دارد و قرار است در این اجلاس از آن رونمایی شود. تردیدی نیست که در دورههای گذشته تلاش شده است تا این گروه بهدنبال گسترش نفوذ و همکاری خود بهویژه از طریق ابتکار "بریکس پلاس" باشد.
در واقع مسکو به این نتیجه رسیده که با تداوم اشغال اوکراین و وضعیتی که هم اکنون میان روسیه و اوکراین وجود دارد، نه فقط شانسی برای همگرایی میان غرب با روسیه وجود ندارد، بلکه کشورهای غربی مصرانه میخواهند که مسکو را در این جنگ شکست دهند و بههمین دلیل دستکم تا چشماندازی مشخص تخاصم فیمابین غرب و مسکو ادامه خواهد داشت.
به همین دلیل روسیه در صدد یارگیری بینالمللی و منطقهای در برابر غرب و بالاخص ایالات متحده آمریکاست. چنین به نظر میآید که در این دوره و با تشکیل بریکس پلاس که هدف آن عضو و همراه کردن سایر کشورها در اهداف مشترک گروه بریکس است، مسکو میخواهد تاثیر و نفود بینالمللی بریکس را ارتقاء دهد.
گمان میرود با توجه به شرایط حاکم پیرامون روسیه در محیط بینالملل این کشور انگیزه کافی و قوی برای تضعیف بیشتر نفوذ غرب در جنوب جهانی و حداکثرسازی ظرفیتهای مالی بانک توسعه جدید را داشته باشد.
البته این تمهید روسیه موفقیت قابل درکی داشته و طی چندماه اخیر افزایش قابل توجهی از علاقه کشورهای مختلف برای پیوستن به بریکس شکل گرفته است.
ناظران میگویند که روسیه بحثهای زیادی را پیرامون گسترش عضویت در گروه بریکس با علاقهمندی پیگیری میکند.
این امر نشان دهنده تمایل به الحاق اعضای جدید برای تنوع بیشتر و نفوذ بیشتر است تا بلکه این بلوک بتواند آنچه را روسیه سلطه غرب و بالاخص ایالات متحده بر جهان میداند، شکست دهد.
در ین میان کشورمان برای اولینبار بهعنوان عضو اصلی در نشست سران بریکس حضور مییابد و بسیاری از تدابیری که مسکو برای در امان نگه داشتن اقتصاد خود در بریکس پیش بینی کرده، با منافع ایران نیز تطابق دارد و به همین دلیل گمان میرود که پزشکیان در این سفر دستورکار فشردهای در پیش داشته باشد.
نگاهی به ترکیب هیات همراه رئیس جمهور کشورمان نشان میدهد که ایران برای تعمیق و گسترش همکاریها با بریکس آماده شده است.
روز گذشته اعلام شده که وزرای امور خارجه، راه و شهرسازی، نفت، ارتباطات و فناوری اطلاعات، صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصادی و دارایی، رئیس کل بانک مرکزی، دبیر شورایعالی امنیت ملی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور و جمعی دیگر از اعضای اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، مواضع قابل بیان از سوی رئیس جمهور کشورمان را برای این سفر تدوین و پیشنهاد کردهاند.