موسسه جهاد استقلال و آغاز پروژه «خالصسازی» با طعم انتصابات بحثبرانگیز
آغاز پروژه «خالصسازی» در موسسه جهاد استقلال با انتصاب مدیران فاقد تخصص و حواشی پرونده قضایی؛ بررسی ابعاد، تخلفات و برکناری مدیران باتجربه.

مدیریت ناآشنا در قلب یک نهاد تجاری حیاتی
وزیر جهاد کشاورزی دو ماه و اندی پس از کسب رای اعتماد، فردی را که فاقد تخصص و تجربه کافی در حوزه کشاورزی بود و حتی سابقه یک ماه کار در وزارتخانه را نیز نداشت، بهعنوان مدیر عامل موسسه جهاد استقلال که بهعنوان یکی از ارکان اصلی این وزارتخانه با دسترسی به منابع ارزی، مجوزها و سقف سابقه معافیتهای قابل توجه (حدود یک میلیارد دلار) محسوب میشود، منصوب کرد.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ این انتصاب که با حمایت چهرههای شاخص سیاسی همچون دکتر محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور و ژن خوب صورت گرفت، در حالی انجام شد که فرد منصوب شده دارای پرونده اتهامی و محکومیت قضایی بود
این موضوع، صلاحیت وی را از سوی نهادهای نظارتی با اما و اگرهای جدی مواجه ساخت و در نهایت منجر به صدور تاییدیه مشروط گردید. با این حال، با صدور حکم محکومیت، این پرسش مطرح میشود که آیا نهادهای نظارتی بر تاییدیه مشروط خود پایبند خواهند ماند یا مسیر قانونی را پیگیری خواهند کرد؟
سایه سنگین سوابق تخلفات و بیانضباطی مالی
از زمان انتصاب مدیر جدید، دهها مورد تخلف، سوءمدیریت و بیانضباطی مالی در موسسه جهاد استقلال گزارش شده است. نکته قابل تامل این است که این تخلفات، با حمایت برخی مقامات ارشد، از جمله وزیر و مدیرکل دفتر وزارتی، مورد چشمپوشی قرار گرفته و از دید عموم پنهان مانده است.
ریشهیابی «خالصسازی» در رویارویی با مدیران پاکدست
دولتها معمولاً موظفند از ورود به عرصه تجارت پرهیز کرده و آن را به بخش خصوصی واگذار کنند. با این حال، موسسه جهاد استقلال، از طریق چهار شرکت زیرمجموعه خود، در واردات اقلام حیاتی مانند نهادههای کشاورزی، دام و طیور، مواد پروتئینی چون گوشت قرمز، گوشت سفید، برنج، حبوبات، سیب زمینی و... و همچنین کشت فراسرزمینی و سفارش واردات، نقش فعالی ایفا میکند.
این موسسه در گذشته، معمولاً توسط مدیرانی پاک دست از بدنه کارشناسی و مدیریتی کشاورزی همچون دکتر یعقوب موسوی و تحلیلگران متخصص و باتجربه اداره میشد. اما اخیراً، به دلیل عدم همراهی مدیران پاکدست و نپذیرفتن رویکردهای مدیران منصوب، پروژه «خالصسازی» آغاز شده است. در این راستا، چهرههای برجستهای چون:
آقای مجتبی پیری: مدیرعامل جهاد سبز و مدیر سابق سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان.
دکتر علیاشرف منصوری: مدیر نامآشنا، که سوابق ریاست سازمان جهاد کشاورزی استانهای کرمانشاه و تهران و همچنین مدیرعاملی شهرکهای کشاورزی را در کارنامه خود دارد.
دکتر وحید صالحی: دامپزشک و معاون اسبق وزیر جهاد کشاورزی و رئیس وقت سازمان دامپزشکی کشور، که بهعنوان چهرهای مبارز با فساد شناخته میشود.
آقای سیدمصطفی منزوی: از مدیران برجسته سازمان جهاد کشاورزی استان قم.
آقای سلمان شاهمحمدی: از مدیران ارزشمند معاونت توسعه منابع و مدیریت.
و افراد متخصص دیگری، از سمتهای خود برکنار شدهاند تا جای خود را به مدیران «خالص» بدهند.
شایستهسالاری یا انتصاب نزدیکان؟
کارشناسان و پرسنل متعصب به وزارتخانه و کاردان حوزه کشاورزی معتقدند اگر قرار بود افراد شایسته و توانمند جایگزین مدیران برکنار شده شوند، این اقدام میتوانست نشانهای از تحقق اصل شایستهسالاری باشد. اما متاسفانه، جانشینان این مدیران، افرادی از همکاران سابق مدیرعامل فعلی موسسه جهاد استقلال هستند که نام برخی از آنها در پرونده محکومیت مدیرعامل نیز دیده میشود.
پاسخگویی در برابر انتصابات؛ مطالبه از بالاترین سطوح
حمایت بیدریغ از مدیریت فعلی موسسه جهاد استقلال و مدیران منصوب وی، همراه با سرپوش گذاشتن بر دهها پرونده تخلف این موسسه، پرسشهایی جدی را در مورد مسئولیتپذیری مقاماتی چون قزلجه بستان آبادی ایجاد میکند. همچنین انتظار میرود رئیس جمهور، که عامل معرفی این فرد به مجلس بوده است، در قبال این انتصابات و پیامدهای آن پاسخگو باشد.