اعلام آمادگی صنایع کنسروسازی برای کشت قراردادی
کنسروها غذای ساده، سالم، قابل نگهداری و دارای توجیه اقتصادی است که در سفر، تنهایی، نقاط بدون برق و یخچال، پیک نیک و... به راحتی مورد استفاده قرار میگیرد.
در صف کشت قراردادی
کنسروها غذای ساده، سالم، قابل نگهداری و دارای توجیه اقتصادی است که در سفر، تنهایی، نقاط بدون برق و یخچال، پیک نیک و… به راحتی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای حفظ، تقویت و ارتقاء صنعت کنسروسازی دولت و وزارتخانههای مرتبط به ویژه وزارت جهادکشاورزی دین زیادی به آن دارند.
صنایع کنسروسازی، یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین صنایع تبدیلی در حوزه کشاورزی است و با توجه به ساختارهای بخش کشاورزی ایران، نقش بسیار ارزشمندی اولا در جمعآوری و تبدیل مازاد محصولات کشاورزی و افزایش ارزش افزوده این محصولات دارد و از طرف دیگر باعث افزایش امنیت غذایی کشور خواهد شد.
جالب است بدانیم که از نگاهی دیگر این صنعت از نظر بحثهایی مانند پدافند غیرعامل و این قبیل دستهبندیها نیز بسیار با اهمیت است، چنانچه سیدمحمد میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران در نشست اخیر وزیر جهاد کشاورزی با کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان تهران (که گزارشی از آن در همین شماره چاپ شده است) هوشمندانه و با نکتهسنجی در مورد این صنعت عنوان میکند:
صنایع کنسرو کشور در طول هشت سال جنگ تحمیلی ثابت کرد که میتواند غذای رزمندگان را تامین کند و از این نظر یک صنعت استراتژیک در کشور محسوب میشود.
به گزارش خبرنگار ما، میررضوی در این نشست همچنین عنوان کرد: صنایع کنسرو ایران 170 واحد صنعتی غذایی فعال دارد که با کشاورزی کشور ارتباط مستقیم داشته و یکی از نمونههای بارز صنایع تبدیلی است.
وی همچنین عنوان کرد: نقش این صنعت در کشاورزی قراردادی بسیار با اهمیت است و برخی از شرکتهای عضو این سندیکا (مانند شرکتهای روژین در کرمانشاه و دلند در شمال کشور) از نظر اجرای کشت قراردادی میتوانند برای وزارت جهادکشاورزی الگو باشند؛ یعنی وزارت جهادکشاورزی میتواند برای توسعه کشاورزی قراردادی، این دو شرکت را به عنوان الگو و نمونه اجرایی شده، مد نظر داشته باشد تا شرایطی فراهم آورد که کشاورزان مطمئن باشند محصولی را که تولید میکنند، میتوانند با قیمت مناسب به فروش برسانند.
میررضوی در ادامه گفت: همین امسال هم که قیمت گوجه فرنگی به دلیل پائین بودن تولید مقداری بالاتر بود، اما کارخانههای رب گوجه فرنگی توانستند بخشی از محصول کشاورزان را خریداری کنند.
میررضوی با یادآوری ماده 2 قانون کسب و کار، گفت: بهتر است برای تصمیمگیری با انجمنها مشورت شود و نظر انجمنها را در مورد مسائل مربوطه جویا شد.
وی افزود: کشور ما جزو 10 کشور مطرح در تولید رب گوجه فرنگی دنیا است و حمایت از این صنعت را باید جدی گرفت.
گوجه فرنگی خام صادر نکنید
دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران در ادامه از وزیر جهادکشاورزی درخواست کرد که گوجه فرنگی خام به خارج از کشور صادر نشود و اجازه دهند در داخل آن را فرآوری و بهصورت رب گوجه فرنگی صادر شود تا بتوانیم در بازارهای دنیا جایگاهمان را بهبود ببخشیم.
در همین راستا خبرنگار مجله «دام و کشت و صنعت» در صحبت کوتاهی با میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران به بررسی این پیشنهاد وی پرداخت: وی در پاسخ به این سوال که در صورت جلوگیری از صادرات و در شرایطی که محصول گوجه فرهنگی مازاد بر نیاز کشور تولید شود، چه باید کرد؟ گفت: عرض ما برای جلوگیری از صادرات گوجه فرنگی خام، در شرایط کمبود فعلی بود و در کل برای این مسئله باید راهکارهای مطمئن و جدیتری داشته باشیم.
خواسته ما این است که به جای صادرات گوجه فرنگی خام، بتوانیم آن را فرآوری و بعد صادر کنیم تا از ارزش افزوده آن استفاده بیشتری صورت گیرد اما به طور کلی برای مشکل بازار گوجه فرنگی، اولا باید برنامه مناسبی برای میزان کشت و تولید داشته باشیم و دیگر اینکه یکی از راهحلهای دیگری که ما پیشنهاد دهیم، موضوع کشاورزی قراردادی است که حاضریم با کشاورزان به صورت خرید قراردادی همکاری کنیم و نمونههایی از آن هم چنانچه گفته شد توسط برخی کارخانهها اتفاق افتاده است.
کارشناس ارشد کشاورزی
حسین کاظمی