گرانی علوفه دامها را «سلاخی» میکند
دامداران به دلیل گرانی و کمبود نهادههای دامی وضع مناسبی ندارند، به طوری که اغلب آنها با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکنند.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ این روزها دامداران به دلیل گرانی و کمبود نهادههای دامی وضع مناسبی ندارند، به طوری که اغلب آنها با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکنند و اغلب دامداریها به دلیل کشتار دامهای مولد در حال ورشکستگی و تعطیل شدن هستند.
بسیاری از کارشناسان و فعالان این عرصه معتقدند که در صورت ادامه این شرایط و بیتوجهی مسئولان به این صنعت در آیندهای نه چندان دور امنیت غذایی کشور به خطر خواهد افتاد و به ناچار باید نیاز کشور به محصولات و فرآوردههای دامی را از خارج کشور تامین کنیم.
مشکل کمبود تخصص ارز برای واردات نهادهها دامی همچنان ادامه دارد
در این باره عضو هیئت مدیره و دبیر انجمن صنفی گاوداران ایران در این رابطه در گفتوگو با «دام، کشت و صنعت» عنوان کرد: در شرایط فعلی شاهد افزایش قیمت سرسامآور نهادههای دامی هستیم و دامداران به ناچار بیشتر نهادههای دامی مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه میکنند.
علی آقابابایی افزود: قیمت ذرت و جو طی ماههای اخیر سه برابر افزایش داشته و قیمت کنجاله سویا نیز دو برابر شده، این در حالی است که مسئولان به جای رفع مشکل به موضوعات فرعی میپردازند. وی گفت: اکنون موانعی بر سر راه ترخیص نهادههای دامی در گمرک وجود دارد که باعث میشود خوراک دام به موقع به دست دامدار نرسد و در نهایت امنیت غذایی کشور را با خطر مواجه میکند.
عضو هیئت مدیره و دبیر انجمن صنفی گاوداران ایران گفت: دامداران در چند سال اخیر همواره با مشکل گرانی و کمبود نهاده مواجه بودهاند و نسبت به این شرایط نیز اعتراض کردهاند و اکنون کار به جایی رسیده که برخی از دامداران به دلیل کمبود علوفه دامهای مولد خود را به کشتارگاه میبرند؛ زیرا توان تامین علوفه و قیمتهای طاقت فرسا را ندارند.
آقابابایی با اینکه مشکل اصلی در زمینه، عدم تخصیص ارز برای ترخیص نهاده از گمرک و عدم تامین مالی است، گفت: به دلیل سوءمدیریت در این زمینه بسیاری از فعالان و بازرگان تصمیم به خروج از این حوزه گرفتهاند، زیرا ادامه فعالیت برای آنها صرفه اقتصادی ندارند و متضرر خواهند شد.
وی با انتقاد از دپوی طولانی مدت نهادهها در گمرگ گفت: این شرایط سبب شده که شاهد افت کیفیت نهادهها در گمرکات باشیم، همچنین اکنون هزینه انبارداری نیز به سایر مشکلات واردکنندگان افزوده شده است. به گفته وی، مشکل کمبود ارز و عدم تخصیص به موقع آن عامل اصلی به وجود این شرایط است.
تامین نهادههای دامی همچنان با مشکل مواجه است
مشکلات کمبود و گرانی علوفه مورد توجه مجتبی عالی، مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران نیز قرار گرفته، او میگوید: تأمین ذرت، جو و سویا برای دامداران همچنان وجود دارد و اتفاق خاصی در این زمینه نیفتاده است و حتی بودجه برای آن تخصیص داده نمیشود و عملاً میتوانم بگویم طی هفتههای اخیر نه تنها شرایط بهبود نیافته، بلکه بدتر هم شده است.
وی با رد شعارهای مطرح شده از سوی برخی مسئولان مبنی بر اینکه در تأمین و توزیع نهادههای دامی مشکلی وجود ندارد، گفت: فعلاً همه چیز در حد حرف است و امیدواریم که این وعدهها هر چه زودتر عملیاتی شود و شرایط تولید کنندگان بهبود یابد.
عالی با اشاره به اینکه در حوزه دام سبک و سنگین همچنان با مازاد مواجه هستیم، تصریح کرد: مازاد دام و گوشت در کشور بسیار زیاد است و خریداری نیز وجود ندارد. به همین جهت معتقدیم ما در شرایط کنونی در این حوزه به خودکفایی رسیده ایم و نیازی به تأمین گوشت از خارج از کشور نداریم.
مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران با اشاره به اینکه شرکت پشتیبانی امور دام برای تأمین ذخایر استراتژیک اقدام به واردات گوشت کرده است، گفت: البته این شرکت نیز دلایل خاص خود را دارد اما اگر تدابیری اندیشیده میشد و قیمت خرید از دامداران داخلی را مقداری بالا میبردند به راحتی میشد این ذخایر را از محل تولیدات داخلی تأمین کرد تا کشتار دامهای آبستن و مولد متوقف شود.
وی درباره مصوبه آزادسازی صادرات دام سبک از کشور نیز اظهار داشت: شرکت پشتیبانی امور دام مسئول این کار است و اخیراً با جلسهای که با مدیرعامل این شرکت داشتیم. بر اساس این مصوبه اگر قیمت دام سبک در داخل از ۵۵ هزار تومان بالاتر برود صادرات متوقف خواهد شد.
عالی با اشاره به اینکه هم اکنون قیمت دام سبک به طور متوسط حدود ۵۴ تا ۵۵ هزار تومان است؛ اما خرید و فروش نمیشود، به مهر گفت: به محض شروع صادرات، دلالان نیز ورود میکنند و قاعدتاً قیمت مقداری بالاتر خواهد رفت. بنابراین اگر دولت بخواهد صادرات را قطع کند، عملاً اتفاق خاصی در این حوزه حادث نمیشود و صادرات دامهای سبک شروع نشده، متوقف میگردد.