جان بیماران را جدی بگیریم
چندی قبل باخبر شدیم تعداد 70 نفر از بیماران دیالیزی که تحت درمان بودهاند، از طریق سرم آلوده به آلومینیوم جان باختند
اخبار سبز کشاورزی؛ چندی قبل باخبر شدیم تعداد 70 نفر از بیماران دیالیزی که تحت درمان بودهاند، از طریق سرم آلوده به آلومینیوم جان باختند که البته این موضوع از ماهها قبل ادامه داشته و تازه خبر آن درز کرده، همچنین طی تحقیقات بهعمل آمده مشخص شد شرکتی دارویی که تحت پوشش آستان قدس بوده به نام ثامن مبادرت به توزیع این سرمها و داروهای آلوده کرده بود و روابط عمومی وزارت بهداشت طی اظهارنظری اعلام کرد: این موضوع مربوط به دولت سیزدهم است و دولت فعلی دخالتی در این مورد نداشته، جالب است که در این میان فقط جان 70 انسان از دست رفت و طبق معمول داستان کی بود کی بود من نبودم، ادامه پیدا کرد و این واقعیت تلخ که هیچ نظارت موثر و عملی بر داروهای داخل به لحاظ کیفیت، کمیت و اثرگذاری یا عدم آلوده بودن به ویروس یا میکروبی که جان بیماران را به خطر بیندازد، انجام نمیشود.
بحث دارو و درمان مسئلهای حیاتی است و با جان افراد سر و کار دارد. بارها مسئله داروهای آلوده، سرمهای آلوده یا تجهیزات بیمارستانی آلوده سالهاست که در کشور مطرح است و وزارت بهداشت که متولی اصلی این مورد است نیز از کنار بسیاری از این موارد به راحتی رد میشود؛ درحالی که در این میان جانهایی است که از دست میرود و هیچ کس هم پاسخگو نیست.
همانطور که دولت در زمان کرونا از ورود واکسنهای آمریکایی و انگلیسی بهسبب مشکوک بودن آن برای افراد جلوگیری کرد (که خود قابل بررسی است) میبایست نظارت دقیق و عملی بر داروهای وطنی نیز انجام شود یا نظارت دقیق و مستمر بر فعالیتهای بیمارستانها اعم از خصوصی و دولتی که در این سالهای اخیر متاسفانه شاهد مسائلی از این دست بودهایم؛ ولی مسئولان فقط به اظهار تاسف بسنده کرده و مجددا شاهد تکرار آن هستیم.
این موضوع همت و اراده چندین نهاد و سازمان را میطلبد، مثلا سازمان استاندارد بهخصوص در زمینه داروهایی که در داخل تولید و توزیع میشود و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان غذا و دارو و کمیسیون بهداشت مجلس و صد البته که در رأس آن نظارت همیشگی دولت بر شرکتهای دارویی که مواد اولیه ساخت این داروها از کدام کشور و یا مبدعی وارد میگردد و در مرحله ساخت و تست این داروها میبایست نظارت بر کیفیت و تاثیرپذیری صحیح بر پایه اصول علی روز انجام پذیرد.
به هر حال کشور ما با وجود متخصصین زبده و همچنین شرکتهایی که توانایی بالایی در زمینه ساخت انواع سرم، واکسن و انواع دارو را دارند و میتواند نیاز داخل را به دارو مرتفع کنند. اما در این بین با رانتها و باندبازیهایی که در همه عرصهها وجود دارد و در بخش دارو و درمان نیز متاسفانه هست باید به شدت مقابله شود تا دیگر شاهد این چنین فجایعی نباشیم.
همچنین درمورد داروهای وارداتی نیز دولت میبایست حساسیت فوقالعادهای داشته باشد که همانطور که اشاره شد این مسئله با جان آحاد جامعه سر و کار دارد.
به هر حال ساز و کار و کنترل کیفیت در زمینه تولید دارو میبایست فعالتر، اثرگذارتر و بر پایه اصول علمی روز و با بهکارگیری متخصصین داخل و خارج کشور باشد و در نهایت با تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و افرادی که در این مورد سودهای میلیاردی میبرند به شدت برخورد شود و در این زمینه آگاهیرسانی به مردم انجام گیرد.
در حال حاضر باخبر شدیم که موضوع توسط قوه قضاییه در حال بررسی است و تشکیل پرونده شده، محمدی رئیس سازمان غذا و دارو این موضوع را اعلام و گفت در انتظار پیگیری مراجع قضایی است.
با امید به اینکه دیگر شاهد چنین اتفاقاتی در جامعه پزشکی و دارویی کشور نباشیم و در دولت چهاردهم رفع این دغدغه از اولویتهای آن باشد.