خبر فوری
شناسه خبر: 864

بوقلمون‌ هم می‌تواند پرواز کند؟!

پرورش بوقلمون در چندسال اخیر به صنعت قابل سرمایه‌گذاری تبدیل شده است. به طوری که بعضی از مرغداران یا بازرگانان که تمایل به تبدیل واحد صنفی

بوقلمون‌ هم می‌تواند پرواز کند؟!
پرورش بوقلمون در چندسال اخیر به صنعت قابل سرمایه‌گذاری تبدیل شده است. به طوری که بعضی از مرغداران یا بازرگانان که تمایل به تبدیل واحد صنفی یا ورود به این عرصه را دارند از سختگیری‌های سازمان کشاورزی در راه کسب مجوزهای مربوطه گله‌مند بوده و درخواست خود را با اظهارتی از قبیل اینکه افزایش سرانه مصرف درگرو کاهش قیمت گوشت بوقلمون است و این مهم نیازمند افزایش تولید می‌باشد منطقی جلوه می‌دهند. این در حالی است که سازمان جهاد کشاورزی به افزایش تدریجی عرضه و متناسب بودن با بازار هدف معتقد است و البته میزان عرضه و تقاضا را در حال حاضر برابر می‌داند.

افزایش سرانه مصرف بوقلمون تا افق 1404

مهندس سیدمسعود موسوی، رئیس گروه امور طیور بومی و سایر ماکیان، سیاست وزارت جهاد کشاورزی را مبنی بر تأمین جوجه گوشتی بوقلمون از گله‌های مولد داخلی و قطع واردات عنوان کرد و به نشریه گفت: به اندازه کافی گله‌های مادر در کشور موجود است و تاکنون 325 واحد گوشتی به ظرفیت یک میلیون و 700 هزار قطعه در دوره، پروانه بهره‌برداری دریافت کرده‌اند و بر همین اساس تکمیل حلقه مادر در دستور کار قرار دارد.
وی افزود: از مرداد ماه سال جاری جوجه‌ریزی گله‌های مادر به صورت منظم شروع شده و بر اساس برنامه‌ریزی قرار است هر 2 ماه یکبار جوجه‌ریزی صورت بگیرد و تأمین جوجه از فروردین ماه سال بعد، از گله‌های داخلی صورت پذیرفته و واردات آن قطع خواهد شد.
رئیس گروه امور طیور بومی و سایر ماکیان ، تولید داخلی جوجه بوقلمون را پاسخگوی نیاز فعلی دانست و اظهار داشت: سالانه حدود 5/ 2 - 3 میلیون قطعه جوجه از گله‌های داخلی تولید خواهد شد که به منظور استفاده حداکثری از ظرفیت واحدهای بوقلمون گوشتی و جوجه‌ریزی 2.2 دوره در سال، ابتدا نیاز است تا بازارسازی و فرهنگ‌سازی صورت بگیرد و سپس با افزایش گله‌های مولد و کاهش فاصله جوجه‌ریزی، تولید را به صورت پله‌ای به مرز ظرفیت مورد نیاز برسانیم و سرانه مصرف فعلی را که حدود 300 گرم است به یک کیلوگرم تعریف شده در افق 1404 برسانیم.
موسوی لازمه افزایش تقاضا را تولید مستمر دانست و خاطرنشان کرد: بعضی از ارگان‌های دولتی به واسطه سلامت گوشت بوقلمون استفاده از این گوشت را در برنامه غذایی خود قرار داده‌اند که همین موارد می‌تواند در افزایش تقاضا موثر باشد. وی با اشاره به عدم صادرات بوقلمون اظهار داشت: به واسطه نبود مزیت قیمتی نسبت به خارج از کشور در حال حاضر صادراتی در این حوزه صورت نمی‌گیرد.

شرکت‌های زنجیره تولید آری؛ بازرگانان خیر

مهندس افشین پهلوان شریفی کارشناس مسئول بخش بوقلمون، درخصوص تعداد واحدهای جوجه‌ریزی به نشریه گفت: تعداد واحدهایی که در نوبت جوجه‌ریزی قرار دارند با مساعدت امور دام وزارت کشاورزی در حال حاضر به شش واحد می‌رسد و سه واحد نیز در مرحله ساخت و ساز است که به زودی کامل می‌شود. علاوه بر این، بررسی و کارشناسی بر روی تعدادی از درخواست‌های متقاضیان ورود به این حوزه در حال انجام است.
وی حمایت از شرکت‌هایی را که دارای ساختار زنجیره تولید گوشت بوقلمون هستند را در اولویت دانست و افزود: این امر از نوسانات بازار و آسیب‌های غیرقابل جبران به تولیدکننده کوچک جلوگیری می‌نماید. کارشناس بخش بوقلمون وزارت کشاورزی اضافه کرد: در سیاست‌های اجرایی، برنامه‌ریزی تولید طیور در سال 96 و تبدیل واحدهای مرغداری به واحد بوقلمون گوشتی در اکثر استان‌ها - برای یکبار - با شرط تجهیز و نوسازی واحد بلامانع بوده و فقط در چند استان از جمله استان‌های گیلان، مازندران، گلستان و قزوین به دلیل تعداد زیاد واحدهای مرغ اجداد و مادر مستقر در آنها، تغییر کاربری مجاز نیست.
به منظور رسیدن به ظرفیت حداقل اقتصادی و بهبود مدیریت در واحدهای بوقلمون گوشتی، افزایش ظرفیت واحدهای کوچک تا سقف پنج هزار قطعه با شرط تجهیز سیستم‌های تمام اتوماتیک در سالن امکان‌پذیر است. پهلوان شریفی بهره لاشه بوقلمون را حدود 84 درصد خواند و گفت: علاوه بر بالاتر بودن بهره لاشه بوقلمون نسبت به سایر دام و طیور، -قسمت پایین لاشه - ران و ساق - دارای گوشت قرمز و قسمت بالایی لاشه -سینه - دارای گوشت سفید بوده - در مجموع از چربی میان بافتی بسیار کمتری نیز برخوردار است.
بر همین اساس گوشت بوقلمون با توجه به محدویت‌های تولید و واردات گوشت قرمز می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت دام بوده و به عنوان جایگزین و رقیب مناسب برای گوشت مرغ نیز به حساب آید، که در نهایت موجب ایجاد تنوع در مصرف گوشت براساس ذائقه و قیمت می‌گردد.

گوشت بوقلمون ضد پیری است !

علیرضا شاهسون، مدیر عامل شرکت بوقلمون صنعتى شاهسون، درخصوص پرورش این پرنده به نشریه گفت: نیاز غذایى بوقلمون ذرت، سویا و کنسانتره ویژه بوقلمون است و سالن‌هاى پرورش آن نیز مشابه طیور صنعتى مى‌باشد. وى امریکا و اروپا را پیش قراولان پرورش بوقلمون دانست و افزود: در سال حدود دو میلیون و چهارصد هزار قطعه بوقلمون در کشور تولید مى شود که در مقایسه با کشورهاى پیشرو ناچیز است.
مدیرعامل شرکت بوقلمون صنعتى شاهسون بیان کرد: به نظر مى‌رسد استفاده بیشتر از گوشت بوقلمون به واسطه وجود گروه ویتامین‌هاى ضرورى نظیر گروه B که شامل B6 و B12 می‌شود و همچنین پایین بودن چربی و مقادیر فراوان املاح معدنى و اسیدهای آمینه، براى بیمارى‌هاى قلبى و عروقى‌، ام اس و ضد پیرى بسیار مناسب باشد که لازم است فرهنگ‌سازى مورد نیاز ازسوى ارگان‌هاى مربوطه به عمل آید.
شاهسون ظرفیت تولیدکنندگان مجاز بوقلمون را در حدود یک میلیون و هفتصد هزار قطعه در هر دوره عنوان کرد و اظهار داشت: متقاضیان پرورش بوقلمون باید قبل از هر فعالیتى، اقدام به گرفتن مجوزهاى لازم از جمله پروانه بهره‌بردارى بهداشتى کنند که با توجه به مقاومت بالا در برابر بیمارى‌ها‌، ضریب تبدیل مناسب و بازدهى در فاصله‌اى در حدود ٤ ماه موجب تقاضاى پرورش بوقلمون نسبت به سایر ماکیان رو به افزایش است.

پُرخاصیتِ لوکس !

مهندس سهامی، مدیرعامل شرکت دهکده سبز بوقلمون، با اشاره به سلامت گوشت بوقلمون به نشریه گفت: علاوه بر طعم و مزه از نظر ارزش غذایی نیز مصرف گوشت بوقلمون -چهار برابر فسفر بیشتر نسبت به میگو - ارجحیت دارد. ضمن اینکه نسبت به گوشت دیگر پرندگان جز گوشت‌های لوکس از آن یاد می‌شود اما خواص درمانی قابل توجهی در جلوگیری و مقابله با بیماری‌هایی همچون سرطان سینه، ام‌اس، آرتروز، افسردگی و اعصاب برای آن ذکر شده است.
وی میزان مصرف دان در جنس نر و ماده بوقلمون را متفاوت دانست و ادامه داد: هر بوقلمون نر از جوجه تا سن فروش - حدود پنج ماه- نزدیک به 50 کیلو دان مصرف می‌کند. که این میزان در بوقلمون ماده ٣٠ کیلو دان -چهار ماه - می‌باشد و در مجموع به‌ازای هر کیلو گوشت دو کیلو و چهارصد گرم دان مصرف می‌شود.
مدیرعامل شرکت دهکده سبز بوقلمون پرورش این پرنده را اقتصادی عنوان کرد و افزود: چالشی که در مقابل پرورش‌دهندگان وجود دارد نبود تضمین خرید از تولیدکننده به دلیل عدم اطلاع‌رسانی از کیفیت و ارزش غذایی این پرنده است که باید تمهیداتی به منظور افزایش سرانه مصرف بوقلمون -۰۵۳ گرم - اندیشیده شود.
سهامی، یکی از دلایل پایین بودن تولید در کشور را کاهش تولید جوجه یکروزه دانست و اظهار داشت: اگر تعداد مزارع تولید جوجه یکروزه متناسب با میزان مجوزهای بهره‌برداری باشد علاوه بر از بین رفتن نیاز واردات جوجه، امکان در دسترس بودن و نهایتا تولید تا مرز صادرات وجود خواهد داشت. وی پایین بودن میزان ناخالصی در گوشت بوقلمون و همچنین مقاوم بودن آن در برابر بیماری‌ها را از جمله مزیت‌های اقتصادی پرورش بوقلمون برشمرد.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای