صندوق بیمه کشاورزی، همراه همیشگی دامداران و مرغداران
بیست و یکمین دوره نمایشگاه بینالمللی دام، طیور و صنایع وابسته 12 تا 15 شهریورماه با حصور صندوق بیمه کشاورزی در نمایشگاههای تهران در حال برگزاری است.
به گزارش خبرنگار اخبار سبز کشاورزی، «صندوق بیمه کشاورزی» بهعنوان یکی از ارکان مهم در حمایت از بخش دام و طیور، حضوری فعال و مؤثر در این نمایشگاه داشت تا از نزدیک امکان ارتباط و تعامل بیشتر با تولیدکنندگان این بخش را فراهم آورد.
در حاشیه این نمایشگاه، گفتوگویی با دکتر رضا صفری اصل، معاون امور بیمه دام، طیور و آبزیان اداره کل توسعه خدمات بیمهای صندوق بیمه کشاورزی ، درمورد چگونگی و کیفیت خدماتدهی این صندوق به فعالان عرصه دام و طیور انجام دادیم که به شرح زیر است:
بیمه اجباری دامدر مقابل بیماریهای مشترک و واگیردار
معاون امور بیمه دام، طیور و آبزیان اداره کل توسعه خدمات بیمهای صندوق بیمه کشاورزی گفت: صندوق بیمه کشاورزی در راستای سیاستهای حمایتی از تولیدکنندگان بخش کشاورزی، بهخصوص دام، طیور و آبزیان، در راستای اجرای بند ث ماده 33 قانون برنامه 5 ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور پوشش اجباری کلیه دامها در مقابل بیماریهای مشترک و واگیردار را در دستور کار خود قرار داد.
بیشتر بخوانید:
در سال 98 این بند قانونی به صندوق بیمه کشاورزی ابلاغ گردید و دستورالعمل اجرایی آن بلافاصله با مشارکت تشکلهای دامی، سازمان دامپزشکی، معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی و سازمان امور عشایر تهیه و تدوین گردید و پس از اخذ مصوبات هیات مدیره به مرحله اجرا درآمد.
طبق قانون بیمه اجباری، دولت مکلف است که حداقل 50 درصد سهم بیمهگر را بهعنوان کمک به حق بیمه پرداخت نماید و صندوق بیمه پس از پیشبینی در بودجههای سنواتی، اجرای برنامههای حذف کانونها و دامهای آلوده را در کشور اجرایی کند؛ یعنی به پشتوانه صندوق بیمه، سازمان دامپزشکی کانونهای آلوده را شناسایی و حذف نماید و صندوق بیمه نیز طبق ضوابط غرامت دامداران را پرداخت کند.
واقعیتر شدن غرامت
صفریاصل توضیح داد: صندوق بیمه کشاورزی در طول سنوات گذشته، بهویژه از سال 1398 تاکنون و مخصوصا در سال زراعی 1401-1400 و نیز سال زراعی آتی سعی کرده است برنامههایی را پیشبینی کند تا غرامتهای پرداختی به دامداران واقعیتر شود و با افزایش حداکثر تعهد بیمه گر تا بتواند خسارت وارده به دامداران را تا حد زیادی جبران کند؛ یعنی از یک طرف سهم حق بیمه با توجه به اجباری بودن بیمه دام دامداران را با کمک دولت پایین گرفته است که دامداران توان بیمه کردن دامهای خود را داشته باشند و از طرف دیگر غرامتها را نیز افزایش داده ایم که برای دامداران جذابیت ایجاد کند.
بیماریهای تحت پوشش
وی گفت: بیمه اجباری دامها، بیماریهای مشترک بین انسان و دام مانند تب مالت، مشمشه، سل، بروسلوز، هاری و… را نیز شامل میشود. در راستای فعالیتی که در خصوص بیمه اجباری انجام شده، صندوق بیمه در سال زراعی 1400-1401گزینه ویژه بیمه اجباری را طراحی کرد که براساس این گزینه، بیماریهایی را که طبق نظر سازمان دامپزشکی تحت پوشش دارد و علاوهبر آن بیمه پایه را نیز تحت پوشش داریم که شامل عوامل بیماریزای گزینه ویژه و عوال خطر قهری طبیعی است.
علاوهبر این بیمهنامههایی را داریم تحت عنوان «بیمه تکمیلی» که دامداران آن را بهصورت اختیاری با پرداخت حق بیمه خریداری میکنند؛ اما عوامل خطر تلفات را برای دامها پوشش میدهد.
صفری اصل افزود: مزیت بیمه اجباری این است که علاوهبر اینکه از دامدار در جبران بخش زیادی از خسارت وارد شده در اثر عوامل خطر تحت پوشش بیمه حمایت میشود، حمایت از تولید و بهبود مدیریت بهداشتی گلههای دام نیز اتفاق میافتد؛ چون در اثر اجرای بیمه اجباری دام، وقتی که دام آلوده شناسایی و حذف شود، از گسترش این بیماری به سایر مناطق و واحدهای دامداری نیز جلوگیری میشود.
بیمه اجباری آبزیان
معاون امور بیمه دام، طیور و آبزیان اداره کل توسعه خدمات بیمهای صندوق بیمه کشاورزی در ادامه اعلام کرد: صندوق بیمه کشاورزی در این راستا به موضوع بیمه اجباری آبزیان نیز ورود پیدا کرده است و تخم چشمزده را در مبادی تولید داخلی و تخم چشمزده وارداتی را تحت پوشش بیمه قرار میدهد. علاوه بر این، موضوع بیمه تکمیلی تخم چشمزده آبزیان در حال بررسی است که در سال1402-1401 آن را اجرایی میکنیم.
وی اضافه کرد: ماهیان پرورشی در قفس دریایی را نیز تحت پوشش قرار دادهایم؛ همچنین موضوع پوشش بیمهای میگو از مراکز تکثیر در حال بررسی است که برای سال 1402-1401به اجرا در میآید.
بیمه طیور
صفری اصل در ادامه به بیمه طیور نیز اشاره کرد و گفت: سابقه فراگیر و اجباری بودن بیمه طیور به 4/5/ 1384 برمیگردد که تحت عنوان تبصره 8 الحاقی به ماده واحده قانون بیمه محصولات کشاورزی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و طبق آن تولیدکنندگان جوجه یکروزه موظف هستند جوجههای خود را بهصورت بیمه شده به پرورشدهندگان عرضه نمایند.
طیور در مقابل برخی عوامل خطر طبیعی و قهری غیرقابل پیشگیری و همچنین حذف کانونهای آلوده به بیماریهای واگیردار و قرنطینهای براساس تشخیص و اعلام رسمی سازمان دامپزشکی کشور تحت پوشش بیمه قرار دارند.
وی گفت: با توجه به اینکه از 1401/02/21 طرح مردمیسازی یارانهها انجام شد، صندوق بیمه کشاورزی نیز غرامت یا همان حداکثر تعهد بیمه گر را به مرغداران با توجه به اجرای این سیاست و اعلام قیمتهای جدید از سوی وزارت جهادکشاورزی افزایش داده است تا در جهت حمایت هر چه بیشتر از تولیدکنندگان عمل کنیم. همچنین بیمه ارتقایی طیور را در حال اجرا داریم تا مرغداران بتوانند با توجه به قیمتهای جدید و پرداخت مابهالتفاوت حق بیمه، از افزایش تعهد بیمه گر نیز بهرهمند شوند.
حسین کاظمی ـ روزنامه نگار و کارشناس کشاورزی