عملکرد وزیر جهاد کشاورزی زیر ذرهبین رئیس جمهور/ بیتوجهی به نهادههای دامی، سفره مردم را تهدید میکند!
عملکرد وزیر جهاد کشاورزی در تامین نهادههای دامی زیر ذرهبین رئیس جمهور! تاخیر در پرداخت ارز چه تاثیری بر قیمت مرغ، گوشت و لبنیات دارد؟

“جناب آقای نوری (وزیر جهاد کشاورزی)! علت عدم پرداخت چیست؟ روند طوری مدیریت شود که هماهنگی با آن اتحادیه (آوندا) در چارچوب سیاستها به خوبی مدیریت شود.”
اخبار سبز کشاورزی؛ این متن، یادداشت شخص رئیس جمهور خطاب به وزیر جهاد کشاورزی در پی تاخیر ۹ ماهه در پرداخت ارز به واردکنندگان نهادههای دامی است.
این هشدار اکنون به مرز خطر رسیده و تاثیر آن ابتدا در افزایش بیسابقه قیمت جو نمایان شده است. هر لحظه امکان سرایت این مشکل به کل نهادههای دامی (بهویژه ذرت) نیز دور از ذهن نیست.
چرا عملکرد وزیر جهاد کشاورزی مهم است؟
این موضوع آنقدر مهم و حیاتی است که دکتر پزشکیان را وادار به پرسشگری از وزیر جهاد کشاورزی کرده است. وجود پنج قلم مهم سبد پروتئین خانوار ایرانی (مرغ، گوشت، تخم مرغ، لبنیات و فرآوردههای گوشتی) با چرخش اقتصادی حلقه تامینکننده نهادههای دامی گره خورده است. متاسفانه، این حلقه دیگر توان مالی برای خرید نقدی از خارج و فروش نسیه با ماهها تاخیر در وصول ارز خود را ندارد.
تبعیض در تخصیص ارز؛ تلختر از زهر
تلخی ماجرا از آنجا بیشتر میشود که تجار (علیرغم مدارا با دولت در مدیریت محدودیتهای ارزی و تلاش برای استمرار تامین نهاده)، از تخصیص ارزهای بینوبت (آن هم به شرکتهای دولتی و خصولتی) آگاه میشوند. این اتفاق، آب سردی بر پیکر بخش خصوصی است.
اینجاست که کارد به استخوان میرسد و اتحادیه آوندا به نمایندگی از این تجار، خطاب به رئیس جمهور چنین مینویسد:
“آقای رئیس جمهور! عدم پرداخت ارز به بخش خصوصی (که ۹ ماه است کالای خود را به دولت تحویل داده و در سختترین شرایط از جمله جنگ ۱۲ روزه، نهایت همت و تلاش و مجاهدت را به خرج داده و بیشترین میزان تامین را انجام داده است) و در عوض، پرداخت ارز به بخش دولتی برای رقابت با بخش خصوصی (بر خلاف فرمایشات مکرر مقام معظم رهبری)، چه هدف و معنایی میتواند داشته باشد؟!”
هشدار اتحادیه آوندا به وزیر جهاد کشاورزی
این اتحادیه موضوع را با زبان هشدار و بیان چالش به گونهای به وزیر جهاد کشاورزی منتقل میکند که گویی این بیت سعدی شیرینسخن را به یاد میآورد:
“عیب یاران و دوستان هنر است سخن دشمنان نه معتبر است”
اتحادیه آوندا خطاب به دکتر نوری قزلجه مینویسد:
“در خصوص کالای اساسی کشور (که مستقیماً مربوط به سفره مردم در شرایط ملتهب کنونی است) صحبت میکنیم. قصد نداریم به آمار موجودیها و کشتیهای ورودی اشاره نماییم (که مورد سوء استفاده اغیار قرار گیرد). فقط اشاره به این مهم را ضروری میدانیم که در صورت وقوع التهاب در این بازار (که طلیعههای آن مشهود است)، امکان ثبات در آینده نزدیک مقدور نیست.”
وزارت جهاد کشاورزی؛ مرغ عزا و عروسی!
وزیر جهاد کشاورزی باید بداند که وزارتخانه متبوعش (شوربختانه و بلا تشبیه) مرغ عزا و عروسی است. ناکارآمدیها در حوزه تامین کالا (هر چند به دلایل ارزی و قصور دستگاههای دیگر) به نام این وزارتخانه نوشته میشود. اتحادیه نیز این موضوع را به وزیر گوشزد نموده و در نامه خود مینویسد:
“به هر حال، اگر دستگاههای دیگر مانند بانک مرکزی در این امر کوتاهی ورزیدند، مسئولیت نهایی کمبودها به عهده آن وزارتخانه میباشد.”
توصیههای پایانی به وزیر جهاد کشاورزی
- اتکا به توان بخش خصوصی
- اجتناب از تکیه بر دیوار خصولتیها
سخن آخر اتحادیه با وزیر جهاد کشاورزی این است:
“تجربه نشان داده است که اتکاء به شرکتهای بخش دولتی و نیمه دولتی برای واردات، آرامبخش تنشهای آتی بازار نخواهد بود؛ فرصتی باقی نمانده است.”
به نظر میرسد محتوای آخرین نامه اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور به وزیر جهاد کشاورزی در خصوص مطالبات ارزی واردکنندگان، بیش از آنکه یک درخواست صنفی باشد، هشداری بر یک مطالبه ملی است. این هشدار، هر چند در ظاهر بر وصول مطالبات چند ماهه تجار تاکید دارد، اما ریشه در خطری دارد که سفره مردم و حداقلهای غذایی آنها را تهدید میکند.