روز جهانی ریشه کنی فقر 17 اکتبر (26مهرماه)
روز جهانی مبارزه با فقر باگردهمایی حدود 10 هزار نفر در در میدان تروکادرو پاریس برگزار شد.، که محل امضای اعلامیه جهانی حقوق بشر در سال 1948 بوده است.
سابقه برگزاری روز جهانی مبارزه با فقر به سال 1987 و گردهمایی حدود 10 هزار نفر در مورد حقوق و آزادی بشر در میدان تروکادرو پاریس برگزار شد.، که محل امضای ( اعلامیه جهانی حقوق بشر ) در سال 1948 بوده است.
وریسنیسکی (vericinski ) بنیان گذار جنبش بین المللی ATD Fourth World ، و می توان به سنگ یادبود آن اشاره کرد. در سال 1992 چهار سال پس از مرگ وی سازمان ملل روز 17 اکتبر، 25 مهرماه روز جهانی مبارزه با فقر را به رسمیت شناخت.
هرجا که مردان و زنان محکوم به فقر شدید باشند، حقوق بشر نقص می شود. وظیفه رسمی و انسانی ما است که به این حقوق احترام بگذاریم.
تاثیرات فقر
تاثیرات فقر معمولا مرتبط هستند. بطوریکه یک مشکل به تنهایی اتفاق نمی افتد، به عنوان مثال بهداشت نامناسب پخش شدن بیماری قدیمی و جدید را آسانتر می کند و گرسنگی و کمبود آب هم افراد را نسبت به آن آسیب پذیر می کند.جوامع فقیر معمولا از تبعیضات رنج می برند و اسیر چرخه فقر می شوند.
فقر وجرم و جنایت
جرم در زمانهای مختلف متفاوت است. در بعضی نقاط بسیار زیاد و در بعضی نقاط کمتر است.که البته از نظر ثروت تفاوت عمده ای دارند. این باعث شده است که متخصصین بر روی این موضوع تحقیق کنند که در مکانهایی که آمار جرم و جنایت بسیار بالاست دقیقا چه اتفاقی رخ میدهد.
جرم یکی از مهمترین معلولات فقر است و آندسته محلات فقیرنشین یا کل قسمتهای شهر همان مشکلات یکسان را با افراد کم سواد که بیکاری بیشتری داشته و بیشتر مرتکب جرم می شوند دارند و این منجر به فقر مزمن و درازمدت می شود.
تاثیرات فقر بر جامعه
چرخه شوم فقر یعنی مشکلات دائمی که از یک نسل به نسل دیگر منتقل می شود. به عنوان مثال چندین نمونه از این مشکلات ارثی عبارتنداز: نرفتن به مدرسه، کار کودکان برای کمک به والدین، نداشتن بهداشت ابتدایی، انتقال بیماریها، بیکاری و پایین بودن سطح درآمد آنها محیطی ایجاد می کند که کودکان نمی توانند درآن به مدرسه بروند.
تاثیرات کلی فقر بر جامعه
فقربه خاطر شکل نا برابری به ویژه نا برابری درآمد، یکی از اصلی ترین علل فشارها و تهدیدات اجتماعی برای جدا کردن یک ملت است. این زمانی اتفاق می افتد که ثروت در یک کشور بین شهروندان آن به درستی توزیع نشده باشد. به عبارتی دیگر وقتی پول و ثروت در دست عده بسیار کوچکی از افراد باشد.
یکی از ویژگیهای کشورهای پیشرفته داشتن طبقات اجتماعی متوسط است، اما اخیرا می بینیم که حتی در کشورهای فوق پیشرفته غربی نیز طبقه متوسط جامعه کم کم از بین رفته و به دنبال آن هم شورش ها و برخوردهای شدید در جامعه ایجاد شده است. فقر عامل بسیار خطرناکی در جامعه است که می تواند ثبات را درکل جامعه ازبین ببرد.
فقر و کرونا
از دورباطل فقر و کرونا سخن بسیار است. بحران اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا به فقر و بیکاری در جامعه دامن زده است. فقر و بیکاری نیز امکان تهیه ماسک، مواد بهداشتی و تن دادن به الزام قرنطینه را از بین می برد.
شمار کسانی که در ایران تحت پوشش بیمه نیستند، بسیار زیاد است.از آن جمله کارگران روز مزد و دست فروشان، همین موضوع باعث شده است که فشار مالی ناشی از شیوع ویروس کرونا براین بخش از جامه بیش از سایر بخش ها باشد.
این افتخار نیست که اکثریت جامعه آن هم در یک کشور مملو از منابع و انرژی ، موقعیت طلایی استراتژیک و واقع شدن در شاهراه جهانی را فقرا تشکیل دهند . پس شایسته است اداره کنندگان ملت ها در این باره بیشتر بیانیشند و بهتر عمل کنند.
سیروان اردلان
دبیر انجمن تولید کنندگان بذر اصلاح شده کشور