محصولات برگشت داده شده، به خورد ایرانیها داده میشود
بعد از برگشت دادن فلفلهای دلمه و برخی محصولات دیگر کشاورزی کشورمان از مقصدهای صادراتی، سیب زمینی ایران نیز از ترکمنستان برگشت خورد
بعد از برگشت دادن فلفلهای دلمه و برخی محصولات دیگر کشاورزی کشورمان از مقصدهای صادراتی، سیب زمینی ایران نیز از ترکمنستان برگشت خورد و برای ورود به بازار مصرف در آن کشور غیرمجاز تشخیص داده شد.
مزرعه سبز : دیگر تکراری شده که بگوییم چه کسی در این باره مقصر است و یا چه تمهیداتی باید اندیشیده میشد که این اتفاق و اتفاقهای مشابه آن رخ ندهد.
مقامات کشاورزی کشورمان همه میگویند محصولات ایران از سالمترین محصولات کشاورزی در منطقه است؛ چراکه کمترین مصرف کود شیمیایی به ایران تعلق دارد و همین امر محصولات ایرانی را به بهترین محصولات کشاورزی تبدیل کرده است. اما این دفاعیه ارزش و اعتبار چندانی ندارد، چراکه معیار سلامت محصول ادعاهای مقامات ایرانی نیست، بلکه این مقامات بهداشت و استاندارد کشورهای مقصد هستند که باید سلامتی و غیر مضر بودن محصولات را تایید کنند و اگر چنین نشود مانند آنچه در روسیه، هند و اینک ترکمنستان رخ داده، محصول صادراتی برگشت میخورد.
اما این موارد، مسائل چندان مهمی نیست، بلکه این نکته مهم است که به گواه تولیدکنندگان و صادرکنندگان همین محصولات که از جانب کشورهای دیگر برگشت میخورد در داخل کشورمان به خوبی به فروش میرود و هیچ کس مانع آن نمیشود.
دست اندرکاران تولید محصولات کشاورزی میگویند: این محصولات که برگشت خورده به مراتب از محصولاتی که در داخل استفاده میشود هم با کیفیتتر و هم سالمتر است؛ به همین دلیل وقتی آن محصولات برگشت میخورد معلوم است که در داخل چه محصولاتی و با چه میزان سلامتی مصرف میشود.
به لحاظ عقلی نیز این حرف درست است؛ چراکه به جهت پایش کیفیت و سلامتی محصولاتی که صادر میشوند تحت توجه دقیقتر و بیشتر قرار دارند و تلاش میشود تا کمترین آسیب را داشته باشند و کمترین امتیاز منفی را کسب کنند. با این حال محصولات یاد شده نه به لحاظ مشکلاتی مانند بستهبندی نامناسب، شکل و اندازه غیرمطلوب و… که به لحاظ وجود عناصر شیمیایی آسیبزا و خطرناک برگشت داده شدهاند. این علتی است که به هیچ عنوان نمیتوان در قبال آن تسامح و سادهانگاری کرد. نگارنده سراغ ندارد که کشوری در مورد سلامتی مواد غذایی وارداتی و سلامتی عمومی شهروندان خود به طور رسمی سادهانگاری و اهمال کرده باشد و از وجود سموم خطرناک در محصولات کشاورزی با بیتوجهی عبور کرده باشد.
اما نکته جالب توجه آن است که جمهوری اسلامی ایران در برابر وجود این موارد خطرناک در محصولاتی که قرار است، شهروندانش مصرفکننده با سهلانگاری سکوت میکنند و از ورود این محصولات به بازارهای داخلی جلوگیری نمیکند. اگر محصولات صادراتی ایران که با این حساسیت و دقت پرورش پیدا میکند به لحاظ وجود سموم و مواد خطرناک برگشت میخورد؛ محصولاتی که در داخل توزیع و مصرف میشود حاوی چه مواد و سموم خطرناکی است؟ گفته میشود سمومی که از طرف چینیها به ایران تحویل داده شده، حاوی نیترات اضافی و خطرناک است و همین نیترات اضافی باعث غیرمجاز شناخته شدن محصولات ایرانی از نظر سلامتی شده است و مقامات بهداشتی در کشورهای مقصد صادراتی ایران آن محصولات را برگشت دادهاند.
اما آنچه در داخل مصرف میشود از چه سمی استفاده میشود و چه کود شیمیایی به آن داده میشود؟ روشن است که همین مواد شیمیایی اعم از کود و سم به محصولاتی که در داخل مصرف میشوند نیز داده میشود. به همین دلیل آنچه که در خارج از کشور غیرمجاز شناخته میشود در داخل به خورد مردم و شهروندان ایرانی داده میشود؛ یعنی عملا مقامات کشاورزی ما چشم بر سلامتی هموطنان خویش بستهاند و برگشت داده شدههای کشورهای دیگر را به خورد شهروندان ایرانی میدهند!
نادر کریمی جونی ـ کارشناس اقتصاد کشاورزی
انتهای پیام/