خبر فوری
شناسه خبر: 13763

سیب زمینی کاران بخوانند

کلرادو یکی از مهم‌ترین آفات مزارع سیب زمینی

سوسک کلرادو یکی از عمده‌ترین آفات مزارع سیب زمینی در جهان است که به واسطه خطوط موازی و کاملاً مشخص بر روی بال‌ها به راحتی قابل شناسایی است

کلرادو یکی از مهم‌ترین آفات مزارع سیب زمینی

سوسک کلرادو یکی از عمده‌ترین آفات مزارع سیب زمینی در جهان است که به واسطه خطوط موازی و کاملاً مشخص بر روی بال‌ها به راحتی قابل شناسایی است. این سوسک در سال 1800 شناسایی شد و از زمان تاکنون همچنان در مزارع سیب زمینی یکه‌تازی می‌کند.

به گزارش اخبار سبز کشاورزی، سیب زمینی کاران معتقدند این آفت به بیش از 50 نوع آفتکش مقاوم شده و در حال حاضر به شکل یک «اَبَر آفت» یا «super pest» در سراسر جهان به ویران کردن مزارع سیب زمینی مشغول است.

هم اکنون در بسیاری از مناطق جنوبی کشور، از قبیل خوزستان محصول سیب زمینی سر از خاک درآورده و احتمالا در آغاز سال آینده برداشت و به بازار عرضه می‌شوند؛ بنابراین دقت در حضور این آفت در مزارع سیب زمینی از اهمیت بسیاری برخوردار است.

براساس مطالعات و بررسی‌های جدید سوسک‌‎ها با ایجاد تغییرات اساسی در ژنوم خود به چنین کار بزرگی دست یافته‌اند و با این روش توانسته‌اند در مقابل هر گونه سم که انسان برای مبارزه با آن‌ها بر سرشان می‌ریزد‌مقابله و مقاومت کنند.

سوسک کلرادو از آفات سیب زمینی است

تنوع این آفت و مجموعه ژن‌های مقاوم به سموم، کنترل آن را در آینده برای سیب‌زمینی کاران سخت خواهد کرد؛ اما درک و شناخت محققان از منابع و ساختار ژنتیکی آن می‎تواند برای مدیریت سیستم‌های مبارزه با این آفت به دانشمندان کمک نماید.

این سوسک یکی از اولین آفاتی بود که در دنیای مدرن توسط سموم شیمیایی مورد مبارزه قرار گرفت که در آن زمان این اقدام بسیار موفقیت‌آمیز بود؛ اما شرایطی که هم اکنون در مقاوم شدن به سموم برای سوسک کلرادو به وجود آمده می‌تواند هشداری برای مقابله با سایر آفات باشد.

در سال 2018 گروهی از محققان دانشگاه ویسکانسین، زنجیره ژنوم این حشره را کشف کردند و از آن زمان درصدد یافتن چگونگی غلبه این حشره بر تمام سموم آفتکش هستند. از آن پس زنجیره ژنی تعداد زیادی از سوسک‌ها را به دست آورده‌اند.

همچنین دانشمندان دریافتند تنوع منطقه‌ای این سوسک به‌دلیل منابع ژنیتکی اجداد آن و مقاوم شدن به سموم آفتکش بود است.

ژن‌های به وجود آورنده مقاومت این حشره به خوبی شناخته شده هستند، اما نکته جالب توجه آن است که تفاوت‌های جمعیتی به علت تفاوت‌های ژنتیکی در این حشره است و دلیل چنین اتفاقی در سوسک کلرادو تکامل و تحول تدریجی در آنهاست. این تکامل سریع بر مبنای تنوع ژنتیکی در این حشره و جهش‌هایی است که به کندی در جوامع سوسک کلرادو اتفاق می افتد.

در حالی جهش‌های جدید در جوامع این سوسک رخ می‌دهد که برخی از آن‌‌ها می‌تواند نسبت به سموم آفتکش مقاومت نشان دهند و به سرعت آفتکش‌ها در مناطق مختلف کشت سیب‌زمینی درجاتی از مقاوم را در خود به وجود آورند.

این یافته‌ها خبرهای خوشی برای کشاورزان نیستند؛ اگرچه دانشمندان امیدوار هستند که بتوانند آن را مهار کنند.

اینکه کشاورزان به دانش چگونگی فرار سوسک‌های کلرادو اگاه هستند احتمالا در آینده سبب خواهد شد که استراتژی های جدیدی را برای مبارزه با این عامل فلاکت ایجاد کنند. امکان دارد که مدل‌های پیچیده‌ای در تکنیک‌های مدیریتی تحت تأثیر قرار دادن این سوسک در آینده به وجود آید.

دیدگاه تان را بنویسید

  • خسرو پاسخ به نظر

    دانش جدیدی در اختیار گذاشتید. ممنون

    • صدف

      با درود
      خواهشمند است در این زمینه با نظر و تجربیات خود مقاله، گزارش و تحلیلی بنویسید تا در این خبرگزاری منعکس شود. خاطرنشان می شود در صورت صلاح دید با نام خود و امضای محفوظ منتشر خواهد شد

چندرسانه‌ای