مزایای هرس میوه درختها
هرس کردن درختها دارای اهداف متفاوت و چندگانهای است که هر یک بنا بر دلایل خاص به اجرا در میآیند. بسیاری بر این تصورند که با در دست گرفتن یک اره یا قیچی

هرس کردن درختها دارای اهداف متفاوت و چندگانهای است که هر یک بنا بر دلایل خاص به اجرا در میآیند. بسیاری بر این تصورند که با در دست گرفتن یک اره یا قیچی و بریدن چند شاخه از پایین یا بالای یک درخت، هدف از هرس کردن به پایان رسیده است، اما هرسها هر یک در زمان و موقعیت خاص خود باید انجام شوند تا به درخت برای ادامه حیات، زیبایی، میوه دادن و… کمک شود.
اخبار سبز کشاورزی : هرس میوه یکی از آن مواردی است که باید با دقت کافی به اجرا در آید، چرا که علیرغم تمایل به داشتن میوه بیشتر، اما کثرت میوه بر روی درخت میتواند موجب تضعیف آن و تولید میوههای با درجات کمتر از نظر بازارپسندی گردد؛ بنابراین حذف تعدادی از شاخههای دارای میوه یا انتخاب و حذف تعدادی از میوهها بر روی یک شاخه، میتواند موجب تقویت و رشد میوههای بهتر شود.
با فرا رسیدن تابستان و کامل شدن دوره رشد میوههای هستهداری نظیر زردآلو، آلبالو، هلو و…، انجام هرس برای تولید میوه بهتر در این انواع سپری گردیده اما هنوز انواعی از میوهها نظیر مرکبات، سیبها، انار و… تا فرارسیدن برداشت آنها چند ماه دیگر برای اجرا هرس میوه فرصت دارند.
هر زمانی که شرایط مساعد باشد، درختها بیش از حد معمول میوه تولید میکنند که تعدادی از آنها به صورت طبیعی حذف شده اما گاه نیاز است تا باز هم با هرس کردن مقدار دیگری را از روی شاخهها کاهش داد.
هرس درختان فقط فشار بر روی شاخهها را کم نمیکند بلکه به افزایش اندازه و کیفیت میوهها نیز کمک مینماید. هرس به شکل مناسب، بر چگونگی تولید میوه در سال بعد نیز اثرگذار است، چرا که جوانههای مولد میوه برای سال آینده، در همین زمان به وجود میآیند.
اعتقاد بر این است که وجود برگ کافی برای تهیه غذای میوهها و پرورش جوانهها لازم است. برای هرس معمولا عملیات متفاوتی انجام میشود. در مورد درختهای خانگی این کار اغلب به صورت دستی صورت میگیرد.
در باغهای بزرگ نیز میتوان به صورت دستی این کار را انجام داد اما موجب بالا رفتن هزینهها میشود، اگر چه نتایج دقیق و خوبی در پی دارد. برای اقتصادی کردن هرس میوه میتوان به توصیههای زیر توجه نمود:
هرس سیب و گلابیها
هرس هدفمند درختهای سیب موجب میشود تا بر نوسان میوهدهی درختها غلبه شود و درختها به شکل یکنواختی میوه دهند، چرا که دیده میشود بسیاری از درختها در یک دوره میوه زیادی تولید کرده و در سال بعد ممکن است تعداد اندکی میوه بدهند.
معمولا غنچههای درختان سیب و گلابی به صورت خوشهای ظاهر میشوند در این حالت باید زمانی که سیبها دارای قطری در اندازه 2/5 سانتیمتر و گلابیها قطری 2 سانتیمتری دارند، هرس شوند. در گام اول باید بر روی هر خوشه یک میوه باقی گذاشت و در گام دوم بین دو میوه فاصله 15 سانتیمتر را رعایت کرد.
هرس هلو و میوههای آبدار
میوههای درختان هلو و آبدار معمولا روی شاخههای سال قبل که قطری در حدود یک مداد دارند ظاهر میشوند. چنین درختهایی در صورت وجود داشتن در منازل و محلهای مسکونی باید برای حفظ شاخهها از داربست استفاده کرد. یک درخت بالغ در حدود 160 تا 200 عدد میوه میدهد که به معنای قرار دادن 40 تا 50 عدد میوه بر روی یک داربست است.
در نتیجه بر روی هر داربست بین 30 تا 40 شاخه«مدادی» قرار میگیرد، اما در زمستان میتوان تعدادی از این شاخههای باریک و مدادی را حذف کرد.
در صورت زیاد بودن تعداد میوهها بر روی شاخهها میتوان بر باقی ماندن یک تا دو میوه بر روی هر شاخه اکتفا کرد به نحوی که فاصله دو میوه در حدود 15 سانتیمتر باشد.
هرس آلو و زردآلو
هرس میوههای آلو و زردآلو بسیار سادهتر است و زمانی که در اندازه یک دکمه کوچک هستند میتوان مقداری از آنها را با رعایت فاصله حدود 6 سانتی متر، هرس کرد.
هرس آلبالو و گیلاس
ممکن است در پارهای اوقات که مقدار میوهها بر روی درخت زیاد باشد بخواهیم اندکی از آنها را هرس نمائیم اما معمولا کمتر کسی این کار را انجام میدهد. امکان دارد مقداری از این میوهها به طور طبیعی ریخته شوند، اما باز هم مقدار زیادی میوه روی درخت خواهد ماند که به دلیل رعایت فاصله بین آنها، کیفیت و اندازه میوهها مناسب خواهد شد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت - شماره ۲۶۶ - شهریور ۱۴۰۱