آفات و بیماریهای مهم خیار
خیار از یک «میوه خاص ماههای گرم» به دلیل صیفی بودن آن تبدیل به یک «میوه چهار فصل» شده و در تمام روزهای سال میتوان انواعی از آن را با اندکی بالا و پائین رفتن
خیار از یک «میوه خاص ماههای گرم» به دلیل صیفی بودن آن تبدیل به یک «میوه چهار فصل» شده و در تمام روزهای سال میتوان انواعی از آن را با اندکی بالا و پائین رفتن قیمتها تهیه کرد.
اخبار سبز کشاورزی ؛ نکته مهم در حضور چهارفصل این میوه، طعم و مزه خاص آن است که مقبولیت همگانی دارد و در بسیاری از سالادهای فصل خودنمایی میکند. اقدامات اصلاح نژادی که موجب ظهور انواعی از خیارهای زودرس یا دیررس گردیده و نیز امکان تولید آن در تمام طول سال در گلخانههای ویژه پرورش خیار مصرفکنندگان را در تهیه آن آسوده خاطر کرده است.
اما همین تداوم در تولید، مشکلاتی نیز به همراه دارد که پرورشدهندگان این میوه الزاما باید به آن توجه داشته باشند، چرا که پای ضرر و زیان و خسارات اقتصادی را به میان میآورد.
در اینجا به چند مورد از افات و بیماریهای خیار اشاره شده و توجه کشاورزان پرورشدهنده این میوه را اعماز کشت در فضای آزاد و یا گلخانه، به آنها جلب مینماید.
آفات خیار
سوسکهای آفت خیار (Cucumber Beetles): سوسک راه راه گیاهان خانواده خیار(انواع هندوانه، خربوزه، کدو، خیار …)، آفات مشترکی دارند که دستهای از آنها سوسکهای برگخوار و گلخوار هستند و از آنجایی که امکان دارد این آفات بهطور همزمان، بهویژه در کشتهای فضای باز، شروع به فعالیت کنند، کشاورزان باید با دقت کامل از بوتهها بازدید مستمر داشته باشند، چرا که امکان دارد مزرعه آنها در مجاورت کشت دیگری مانند هندوانه یا خربوزه باشد.
معمولا این آفات در بقایای به جا مانده از محصول سال قبل زمستانگذرانی کرده و با شروع رشد بوتهها به سرعت به محصول تازه سبز شده حمله میکنند، بنابراین یکی از بهترین و سادهترین روشها در مبارزه با این آفات، پاک کردن کامل بقایای بوتههای بهجا مانده در مزرعه است. یکی دیگر از روشهای مقابله اولیه با این آفات، رعایت تناوب در انتخاب زمین برای کشت خیار است.
سن کدو (Squash Bug): این سن به تمام گیاهان خانواده خیار حمله میکند. حشراتی خاکستری متمایل به قهوهای با طول بدنی حدود 5/1 سانتیمتر که در لا به لای برگهای زیرین و گاه روی آنها دیده میشوند.
به دلیل آن که از شیره گیاه تغذیه و موجب ضعف بوتهها میشوند میتوان با یک سم سیستمیک و یا تلهگذاری و جمعآوری اولیه قبل از تخمگذاری، با آنها مبارزه کرد.
کرم خیار (Pickle Worms): این آفت اغلب در مناطق گرمسیر فعال است و بهتدریج به سمت حوزههای هوایی خنک حرکت میکند و میتواند خسارات زیادی به میوهها وارد نماید. لاروهای پروانه به سرعت از میوهها تغذیه کرده و اغلب وارد آن شده و موجب گندیدگی میشوند. یکی از راههای مبارزه چیدن میوهها و یا انتخاب انواع زودرس است.
آفات دیگری چون سوسک گلخوار خیار، شته سبز خیار، مگس خیار (خربوزه) و … نیز وجود دارند.
بیماریهای شایع خیار
حرارت و رطوبت مناسب، دو عامل مهم در بروز بیماری در بوتههای خیار هستند و هنگامی که حرارت در حدود 30 درجه و یا کمتر و رطوبت به اندازه کافی در هوا وجود دارد، قارچها شروع به فعالیت میکنند که اکثر چنین حالاتی در گلخانهها دیده میشود.
آنتراکنوز: از آن دسته بیماریهای قارچی است که در ابتدا بهصورت لکههای کوچک قهوهای در کنار برگها ظاهر و در صورت مناسب بودن شرایط به سمت ساقهها و میوهها حرکت میکند و میتواند خسارات جدی به بار آورد. بهترین روش مبارزه انتخاب بذور مقاوم به این بیماری است. ایجاد فاصله و فضای کافی برای گردش هوا بین بوتهها موجب تهویه و کاهش آلودگی میشود. در صورت گسترش بیماری باید بوتهها حذف شوند.
ویروس موزاییک خیار: مقصر اصلی در ظهور این بیماری شتهها هستند که با مکیدن شیره گیاهان آلوده، آن را از یک بوته به بوته دیگر منتقل میکنند.
بهتدریج رنگ سبز برگها از بین رفته و حالت خال خالی یا موزاییکی پیدا میکنند و درنهایت خشک و شکننده میشوند. گاهی این حالت با سفیدک دروغی اشتباه گرفته میشود، اما تفاوت اصلی بین این دو وجود کرکهای سفید رنگ روی برگهای آلوده به سفیدک دروغی است.
بیماری موزاییک خیار اکثرا در مناطق گرم دیده میشود. میوههای چنین بوتههایی اکثرا تلخ مزه هستند. بوتههای آلوده را باید معدوم نمود و از مزرعه خارج کرد.
اشاره به این نکته مهم که باید از همان ابتدا و قبل از شروع به کشت به آن توجه نمود، انتخاب بذور مقاوم به بیماریها است که موجب کاهش مشکلات بعدی میشود.
نکته دیگر رعایت تناوب در انتخاب زمین برای کشت خیار است که در صورت وجود بیماری یا آفت در یک زمین، نباید مجددا اقدام به کشت در آن نمود. رعایت فاصله بین بوتهها نیز از گسترش بیماری و انتقال آفات نیز جلوگیری میکند.