خبر فوری
شناسه خبر: 38705

خودکفایی در تولید برنج شدنی است

بسیاری براین باورند که با توجه به ظرفیت تولید برنج در ۳ استان شمالی اجرای پروژه زهکشی و توسعه مکانیزاسیون می‌تواند ما را از واردات بی نیاز کند.

خودکفایی در تولید برنج شدنی است

بسیاری از دست اندرکاران بخش کشاورزی براین باورند که با توجه به پتانسیل و ظرفیت تولید برنج در ۳ استان شمالی کشور، اجرای پروژه زهکشی و توسعه مکانیزاسیون می‌تواند ما را از واردات بی نیاز کند.

اخبار سبز کشاورزی؛ بنابر آمار اعلامی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و تشکل های تولیدی، سالانه ۳ تا ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج در کشور مصرف می شود که با احتساب تولید داخل و ذخایر استراتژیک، ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن محصول از طریق واردات باید تامین شود که متاسفانه سال گذشته واردات بی‌رویه برنج موجب شد تا محصول تولیدی روی دست کشاورزان بماند که در نهایت دولت در راستای پایداری تولید و حمایت از کشاورزان ناگریز به خرید حمایتی برنج از کشاورزان شد.


بیشتر بخوانید: خرید برنج‌های سال گذشته ظرف یک ماه آینده


مختاریانی رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان و تامین کنندگان برنج کشور گفت: سال گذشته میزان واردات برنج زیاد بود به طوریکه بیشتر از نیاز داخلی این محصول به کشور وارد شد که در نهایت برنج مازاد وارد شده توسط خود دولت و برای تامین ذخایر استراتژیک خریداری شد.

مختاریانی می گوید: با توجه به نگرانی‌هایی که بابت برنج باقی مانده کشاورزان داخلی از سال گذشته وجود داشت، تفاهمنامه‌ای با استانداری مازندران برای خرید توافقی برنج انجام شد به طوریکه اکنون دیگر نگرانی بابت خرید برنج کیفی باقیمانده از سال گذشته در این استان وجود ندارد.

رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان و تامین کنندگان برنج گفت: سال گذشته قیمت تمام شده برنج ۴۵ هزار تومان بود، اما ما برنج را با قیمت روز بازار خریداری می‌کنیم به طوریکه هر کیلوگرم برنج بوجاری شده ۷۰ هزار تومان از کشاورزان خریداری می‌شود.

طبق آمار اعلامی انجمن تولیدکنندگان و تامین کنندگان برنج، واردات برنج نسبت به سال قبل ۴۰ درصد کاهش یافته است که براین اساس بازار برنج در تعادل به سر می برد به طوریکه کشاورزان نیز می‌توانند محصول خود را با قیمت مناسبی به فروش برسانند.

با توجه به پتانسیل تولید برنج در سه استان شمالی با فراهم کردن زیرساخت ها همچون توسعه مکانیزاسیون، توسعه زهکشی در اراضی شمال و اقدامات ترویجی به راحتی می‌توان به خودکفایی رسید.

عسگری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه از سال آینده واردات برنج ممنوع می شود، گفت: برای سال آینده نیاز ۳.۲ هزار تنی برنج در داخل تامین می شود که براین اساس واردات برنج کاملا ممنوع خواهد شد.

عسگری می گوید: رانت و فساد در بحث واردات وجود دارد که برنامه ریزی کرده ایم تا با وضع قوانین این مسائل را از بین ببریم.

رئیس کمیسیون کشاورزی گفت: طی یک برنامه یک ساله همه اراضی مشکل دار را بررسی کرده ایم تا با تخصیص اعتبار زهکشی و اجرای پروژه، صفر تا ۱۰۰ تولید برنج در ۳ استان شمالی انجام شود.

نیازی به واردات برنج تا پایان سال نداریم

قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: با توجه به پتانسیل تولید برنج در استان های شمالی و ذخایر استراتژیک نیازی به واردات تا پایان سال نداریم، اما واردکنندگان به سبب منافع خود بدنبال واردات هستند.

به گفته او، بنابر آمار سال گذشته یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج وارد شد که در مقایسه با سنوات قبل یک میلیون تن مازاد واردات داشتیم که این امر آسیب جدی به تولید وارد کرد، کمااینکه هنوز برنج مازاد روی دست کشاورز مانده است.

پیشه‌ور با بیان اینکه سال گذشته ۲۵ درصد تولید برنج افزایش داشت، گفت: امسال هم با احتساب کشت دوم پیش بینی می شود که تولید برنج ۱۵ درصد افزایش یابد که با این وجود نیازی به واردات نداریم.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی برنج وجود دارد، افزود: با توجه به ظرفیت سه استان شمالی طرح ها داده شده است به طوریکه با اجرای مسیرهای طرح جامع آب و همچنین استفاده از دانش بنیان ها بدون نیاز به افزایش سطح زیرکشت امکان خودکفایی وجود دارد.

او با بیان اینکه ارزان بودن برنج خارجی نسبت به تولید داخل نباید بهانه ای برای واردات باشد، گفت: دولت همانگونه که به بخش نان و مرغ یارانه می دهد، مکلف به پرداخت یارانه و حمایت از تولید داخل در این بخش هم است تا محصول به قیمت تمام شده به دست مصرف کننده نرسد. از این رو با خرید حمایتی به قیمت تمام شده و پرداخت یارانه باید بدست مصرف کننده برسد تا فشار به بخش تولید وارد نشود.

واردات بی رویه برنج نوعی کج سلیقگی در امر تجارت

مسعود اسدی رئیس مجمع هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی با بیان اینکه دولت در واردات برنج شتاب زده عمل کرد، گفت: با توجه به وضعیت برق، وزارت نیرو ناچار به تخلیه سدهاست که آخرین گزارش ها از استان خوزستان حاکی از آن است که خروجی آب سدها بر روی کارون ۶۰۰ متر مکعب است چراکه برای تولید برق در تابستان ناگریز به رها کردن آب هستیم. حال چه بهتر است که در مسیرش کشاورزی باشد.

به گفته او، در استان خوزستان کشت شلتوک کاملا بدیهی است چراکه وزارت نیرو برای تولید برق در فصل تابستان ناچار به رها کردن آب است که اگر در مسیر کشاورزی انجام نشود، آب رها شده از دست رفته است.

اسدی ادامه داد: با کشت برنج در سه استان شمالی و همچنین استان خوزستان به راحتی امکان خودکفایی وجود دارد.

رئیس مجمع هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: امسال بخش اعظم برنج مورد نیاز در داخل تولید می شود که براین اساس حجم بالای واردات برنج تنها کج سلیقگی در امر واردات بوده است که آسیب جدی به بخش تولید می زند.

توسعه مکانیزاسیون کشاورزی راهی برای رسیدن به خودکفایی برنج

عطااله هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی با اشاره به مشکلات تولید برنج گفت: سال گذشته در ارتباط با تولید برنج مشکلاتی داشتیم که در وهله اول کشت قراردادی که دولت قول داد محصول تولیدی را خریداری می کند، اما این بدعهدی هایی در این خصوص رخ داد که هنوز برنج روی دست کشاورز مانده است و از طرفی واردات بی رویه برنج بود که مشکلاتی را برای تولید ایجاد کرد.

به گفته او، اگر دولت برای تنظیم بازار اقدام به خرید حمایتی می کرد، دیگر نیازی به واردات نبود.

هاشمی ادامه داد: با فراهم شدن الزامات نظیر توسعه مکانیزاسیون و کارهای آموزشی و ترویجی از سوی دولت نیازی به واردات برنج نداریم چراکه پتانسیل خوداتکایی و خودکفایی تامین برنج در سه استان شمالی وجود دارد.

عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: در شرایط کنونی اقتصاد که برخی مردم قدرت خریدشان کاهش یافته است، برای تامین برنج مورد نیاز می توانند اقدام به خرید برنج های پرمحصول داخلی کنند که قابل رقابت با برنج خارجی است.

با توجه به تولید برنج پرمحصول و کیفی در استان های شمالی، اجرای پروژه های طرح جامع آب، زهکشی اراضی شمال و توسعه مکانیزاسیون می تواند ما را از واردات بی رویه برنج و خروج ارز از کشور بی نیاز کند که در همین راستا کمیسیون کشاورزی مجلس اعلام کرده که با اجرای پروژه زهکشی طی برنامه یک ساله می توان به خودکفایی رسید.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای