آب و اهمیت آن در تصمیمات حوزه کشاورزی
پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان با بیان اهمیت استراتژیک آب و عدم امکان نقل و انتقال آب در حجم زیاد، توجه به ردپای آب کهمقدار کل آب مورد استفاده برای تولید محصولات کشاورزی و دامی است را با اهمیت دانست.
اخبار سبز کشاورزی؛ حامد کیومرثی پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان با بیان اینکه ردپای آب، مقدار کل آب مورد استفادهای است که برای تولید کالاها یا خدمات مصرف میشود، توجه به آن را عاملی مهم در انتخاب محصولات دامی و زراعی برای تولید در یک منطقه دانست.
وی با بیان اینکه برای تولید هندوانه به مقدار مشخصی آب نیاز داریم و با توجه به اهمیت آب اگر هزینه تولید بیشتر از سود فروش باشد بهتر است این محصول وارد کشور شود تا تولید گردد، گفت: اگر تولید محصول کشاورزی همانند توت فرنگی از این نظر اقتصادی باشد بهتر است این محصول در کشور تولید شود تا وارد گردد.
پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان با بیان اینکه این مبحث از منظر منطقهای و بینالمللی با اهمیت میباشد چون امکان نقل و انتقال آب در حجم زیاد و واردات و صادرات به شکل معمول ممکن نیست، افزود: بحث تجارت آب با توجه به این فاکتور در تصمیم گیری واردات و صادرات محصول با در نظر گرفتن میزان آب مصرفی برای مقدار تولید آن محصول حائز اهمیت است.
کیومرثی با بیان اینکه افزایش نیاز و رقابت برای آب وجود دارد در حالی که منابع آب با سرعتی فزاینده در حال کاهش است، گفت: کشاورزی، بزرگترین مصرف کننده آب است و بنابراین بیشترین ردپای آب را دارد و بیشترین سهم مربوط به تولید فرآوردههای حیوانی است.
وی با بیان اینکه در بین حیوانات نیز تفاوتهای زیادی از لحاظ ردپای آب وجود دارد، تصریح کرد: برای مثال گوشت گاو دارای ردپای آب بیشتری نسبت به گوشت مرغ است بنابراین مصرف گوشت مرغ نسبت به گوشت گاو با در نظر گرفتن اهمیت استراتژیک آب بهتر میباشد، همچنین مصرف محصولات گیاهی نسبت به دامی از این نظر ارجحیت دارد. ترکیب خوراک و منشاء خوراک دام نیز در این بین اهمیت زیادی دارد.
به گفته پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی گیلان، همه این موارد فاکتورهایی هستند که در انتخاب گیاه و یا دام برای پرورش در یک منطقه و همچنین انتخاب نحوه صحیح پرورش آن گیاه و یا دام دارای اهمیت است./فارس