خبر فوری
شناسه خبر: 7294

جایگزین برای علف‌کش رانداپ

دعاوی مطرح‌شده علیه سرطان‌زایی علف‌کش راندآپ با سم‌پایه گلایفوسیت ،معرفی سموم علف‌کش به‌عنوان جایگزین سم مذکور در مبارزه با علف‌های هرز شدند

جایگزین برای علف‌کش رانداپ

پیرو مطالب و دعاوی مطرح‌شده علیه سرطان‌زایی علف‌کش رانداپ با سم‌پایه گلایفوسیت در دادگاه‌های آمریکا و جرایمی که شرکت بایر ملزم به پرداخت آن‌ها به خسارت‌دیدگان شد، خوانندگان مطالب قبلی، خواهان معرفی سموم علف‌کش دیگری به‌عنوان جایگزین سم مذکور در مبارزه با علف‌های هرز شدند که در این جا به‌اختصار مطالبی در این رابطه بیان می‌شود.

دسته‌بندی علف‌کش‌ها

علف‌کش‌های شیمیایی را براساس و چگونگی کاربری آن‌ها به دسته‌های زیر تقسیم‌بندی می‌کنند:

1- نوع ماده موثره که منجر به مرگ گیاه می‌شود.

2- زمان مصرف که به صورت پیش‌کاشت(Pre-Plant)-پیش از ظهور جوانه گیاه از(Pre-emergence) و پس از ظهور و رشد گیاه(Pest-emergence)

3- تماسی(غیرقابل انتقال به تمام اندام‌های گیاه) و سیستمیک(قابل انتقال به تمام اندام‌های گیاه)

4- انتخاب(selective) (برای سپردن برگ‌ها یا باریک‌برگ‌ها)- عمومی(non-selective) که روی تمام گیاهان موثر است.

در حال حاضر شرکت‌های شیمیایی و سازنده سموم گیاهی، اعم‌از؛ آفت‌کش، علف‌کش و … در سرتاسر جهان و به‌صورت کاملا انحصاری برخی از سموم را تولید می‌نمایند که یکی از آن‌ها همین علف‌کش راندآپ با ماده اولیه گلایفوسیت است.

برخلاف محکوم شدن شرکت بایر در سه مورد، در دادگاه‌های آمریکا نسبت به سرطان‌زا بودن سم راندآپ(گلایفوسیت) اما این شرکت همچنان به تولید این سم و توزیع آن در سرتاسر جهان می‌پردازد، چرا که بین کشاورزان تولیدکننده محصولات تراریخته(ذرت، سویا، گندم، پنبه و …) از محبوبیت خاصی برخوردار است، اما پس از دعاوی مطرح شده در دادگاه‌های آمریکا، شرکت بایر، تصمیم به عرضه نکردن سم مذکور برای مصارف و مشتریان خانگی گرفت.

خوانندگان این مطلب باید توجه داشته باشند که سموم شیمیایی همگی دارای عوارض نامطلوب و گاه کشنده هستندکه با باید در چگونگی استفاده از آنها اصول ایمنی و بهداشتی استاندارد را کاملا رعایت نمود.

از آنجایی که تقریبا تمامی افرادی که مایل به سم جایگزینی برای راندآپ بوده از افراد غیرکشاورز و برای مبارزه با علف‌های هرز خانگی از چنین سمی استفاده می‌نمایند به آن‌ها توصیه می‌شود که در زمان خرید هرگونه سم شیمیایی، کامل و جامعی از فروشندگان دریافت کرده و ضمنا بروشور و اطلاعات مندرج روی بسته‌بندی سموم را خیلی دقیق مطالعه و رعایت کنند.

معرفی برخی علف‌کش‌های جایگزین

سم پاراکوات(گرامکسان):

این سم یک علف‌کش غیرانتخابی است که روی تمام گیاهان پهن‌برگ و باریک‌برگ موثر است. به دلیل شکل تماسی بودن باید تمام اندام‌های هوایی گیاهان علف هرز به‌طور کامل سمپاشی شوند. اما این سم با انتقال اندک به قسمت‌های مختلف گیاه توسط آوندهای چوبی به سلول‌ها آسیب وارد کرده و آن‌ها را از بین می‌برد.

گیاهان سم‌پاشی با پاراکوات پس از چند ساعت عکس‌العمل نشان می‌دهند و شروع به پژمرده شدن می‌کنند.

مقدار و زمان مصرف: زمان مصرف این سم بسیار اهمیت دارد، چرا که در غیر این‌صورت موثر نخواهد بود. دقت شود که علف‌های هرز(پهن‌برگ و باریک‌برگ) باید حداکثر 4 تا 6 برگ و ارتفاع آن‌ها بین 10 تا 15 سانتی‌متر باشد. این سم بر گیاهانی که بزرگ شده و گل داده‌اند چندان اثری ندارد.
مقدار مصرف آن بین 3 تا 5 لیتر در هکتار است.

تذکر مهم:

از آنجایی که بسیاری از متقاضیان معرفی سم جایگزین دارای باغچه‌های کوچک آلوده به علف هرز هستند، قبل از سمپاشی باید سمپاش خود را«کالیبره» کنند تا بدانند که چه مقدار سم باید مصرف نمایند. «کالیبره‌کردن» به‌معنای مشخص و معلوم کردن مقدار محلول موردنیاز برای یک مساحت معین است؛ که در این‌جا برای یک سمپاش 20 لیتری، 10 سی‌سی از سم کافی است.

هر چه حجم سمپاش کمتر باشد(10 یا 5 لیتر) مقدار سم مصرفی نیز کاهش می‌یابد. باید توجه داشت که این سم به صورت هدایت شده(استفاده از لانس یا پوشش کافی روی محل خروج سم) به‌کار رود و به سایر گیاهان و یا درخت‌هایی که ساقه سبز دارند پاشیده نشود. در صورت امکان بارندگی از سمپاشی خودداری شود.

باید در زمان سمپاشی، نکات ایمنی رعایت شود و از خوردن و آشامیدن و امکان ورود سم به هر شکل ممکن به دستگاه تنفس یا دهان جلوگیری شود.

علف‌کش انتخابی دیوران(کارمکس):

این علف‌کش سمی غیرانتخابی و سیستمیک است که می‌تواند علیه علف‌های هرز پهن‌برگ و باریک‌برگ به‌کار رود. سم دیوران با دوزهای 28%، 30% و 80% تولید می‌شود و در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.

مقدار و روش مصرف: از نظر روش استفاده باید سم دیوران را به خاک زد؛ چرا که از راه ریشه جذب و توسط آوندهای چوبی به سایر قسمت‌های گیاه منتشر می‌شود. در هنگام سمپاشی باید زمین کاملا مرطوب بوده و یا پس از سمپاشی امکان باریدن باران باشد تا سم وارد خاک و حوزه ریشه گیاهان شود. در اراضی غیرقابل کشت، اطراف مناطق مسکونی و بین درخت‌های باغ می‌توان با آن سمپاشی کرد.

این سم به‌صورت پودر بوده و برای هر هکتار بین 5/1 تا 3 کیلو، بسته به میزان آلودگی به علف هرز می‌توان از آن استفاده کرد. اطراف درخت‌ها را باید با کمترین دوز سمپاشی نمود.

اواخر زمستان و یا اوایل بهار(که علف‌های هرز شروع به سبز شدن می‌کنند) زمان مصرف آن است.
این سم بین 3 تا 6 ماه در خاک ماندگار می‌شود، بنابراین در چنین دوره زمانی نباید در این خاک‌ها اقدام به کشت گیاه نمود.

علف‌کشTu-4-D

این علف‌کش انتخابی به اسامی دیگری چون 746 کمبی فلوید یا Tu-4-D +MCPA در بازار به فروش می‌رسد و علیه علف‌های هرز پهن‌برگ در مزارع باریک‌برگ قابل استفاده است.

مقدار و زمان مصرف:

میزان مصرف سم بین یک تا 2 لیتر در هکتار و در زمان 4 تا 5 برگی علف‌های هرز در مزارع گندم و جو و با سایر غلات است. نکته مهم در این‌جا باز هم کالیبره‌کردن سمپاش(هر نوع سمپاش) به نسبت زمین مورد سمپاشی است.

سایر روش‌های غیرشیمیایی

چنانچه محل آلود به علف‌های هرز کوچک بوده و تهیه سم و وسایل سمپاشی مقرون به‌صرفه نباشد، می‌توان از روش‌های غیرشیمیایی استفاده کرد.

چند روش ساده به شرح زیر است:

استفاده از آب داغ(جوش): این روش موجب مرگ اندام هوایی گیاه می‌شود و با چند نوبت تکرار کاملا علف‌ها را از بین برده و هزینه‌ای نیز ندارد.

سرکه: هر نوع سرکه‌ای به‌دلیل خاصیت اسیدی می‌تواند موجب مرگ گیاه شود. در صورت وجود علف‌های هرز به‌صورت موضعی می‌توان آن‌ها را با پاشیدن سرکه از بین برد.

نمک: به‌علت توانایی و هیدراته‌کردن اندام‌های گیاهان، موجب مرگ آنها می‌شود.

مالچ: هر نوع پوشش که بتواند مانع از عمل فتوسنتز در گیاهان گردد به مرگ به آن‌ها منتهی می‌شود.
مالچ‌های پلاستیکی سیاه‌رنگ، بهترین نوع برای از بین بردن علف‌های هرز است.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای