«سرزمین زنبورها» مجموعهای با اهداف ملی
مجموعه سرزمین زنبورها واقع در شهر قم مجموعهای است با هدف جذب توریست و به نوعی واحد آموزشی در جهت افزایش آگاهی آحاد جامعه با صنعت زنبورداری از نزدیک
به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ این مجموعه، به گفته موسس و بنیانگذار آن، در نوع خود بینظیر است. تمامی اقشار جامعه بهخصوص دانشآموزان و متخصصان این صنعت در بخش بیواریوم و ماکتهایی که از آناتومی و اندام زنبور و داخل کندو و فعل و انفعلاتی که در آن انجام میگیرد، به خوبی آشنا میشوند و اطلاعاتی که در اختیار عموم مردم گذاشته میشود شاید حتی زنبورداران نیز از آن آگاهی نداشته باشند.
با امید به اینکه این دست مجموعهها که هم بُعد تفریحی دارند، هم آموزشی و تحقیقاتی در اقصی نقاط کشور به وجود آید تا مردم بیشتر با این صنعت پویا، فعال و درآمدزا آشنا گردند.
خبرنگار خبرگزاری اخبار سبز کشاورزی با آقای صادقی، موسس این مجموعه که فردی خلاق و دلسوز صنعت زنبورداری است، گفتوگویی را انجام داده که به شرح زیر است:
از چه زمانی و با چه هدفی مبادرت به تاسیس این مجموعه کردید؟
این مجموعه را حدود دو سال قبل در تاریخ 30/ 3/ 1402 افتتاح کردیم. هدف ما از افتتاح این مجموعه منحصربهفرد بیشتر اهداف توریستی است و میتوانیم بگوییم سرزمین زنبورها در دنیا نمونه مشابهی ندارد.
در آغاز کار از موفقیت این پروژه چندان مطمئن نبودیم، ولی به یاری خدا اکنون کار سرانجام گرفته است. در حال حاضر بهدلیل مشکلات مالی و منطقهای گردشگر کمی از مجموعه بازدید میکند که متاسفانه جوابگوی هزینهها نیست. علت این امر، موقعیت زمانی است که در آن قرار داریم، زیرا در فصول پاییز و زمستان فعالیت زنبورها کم میشود و بیشتر بیواریوم در تابستان است.
این مجموعه در ارتباط با آموزش به زنبورداران چه اقداماتی انجام داده است؟
تلاش ما آموزش زنبورداری نیست، ولی توریستی که به این مجموعه میآید با دیدن فیلم آموزشی تخصصی 6 تا 6/5 دقیقهای و راهنمایی کارشناسان مجموعه اطلاعاتی را دریافت میکند که کمتر زنبورداری آن را دارد، این اطلاعات شامل تخمگذاری زنبور، آشنایی با فرآوردههای زنبورعسل، نوع نژادهای زنبورعسل با توجه با آناتومی آنان و... میشود.
ارتباط این مجموعه با آحاد مردم را چگونه ارزیابی میکنید؟
این ارتباط بسیار متنوع و متفاوت است، افرادی که از تهران میآیند نسبت به ساکنان شهر قم بهتر با مجموعه ارتباط برقرار میکنند و شاید برای برخی از ساکنان منطقه این مجموعه جذاب باشد. میتوان گفت این مجموعه برای افرادی که از فرهنگ و آگاهی بالاتری برخوردارند، بیشتر جذاب است.
گاهی برخی از گردشگران از ما میپرسند که چرا این کار را کردید و ما لذتی از این مجموعه نبردیم. البته افراد کمی این نظر را دارند و در مقابل بسیاری هم استقبال و از مجموعه استفاده میکنند. برخی از گردشگران هم به قدری سوال میپرسند که گاهی ما باید مطالعات خود را بیشتر کنیم تا جواب لازم را بدانیم.
چه اقداماتی در زمینه اطلاعرسانی درمورد این مجموعه انجام دادهاید؟
در شبکه های مجازی تلگرام و اینستاگرام پیج داریم، ولی چندان فعال نیست؛ البته سرمایهگذاری که ما اینجا انجام دادیم چندان سودآوری نداشته و حتی جوابگوی هزینههای روزمره خود مجموعه هم نیست. ما برای ورودی مجموعه هر خانواده 25 هزار تومان گذاشته بودیم، ولی اکنون رایگان است و فقط از فروش فرآوردههای زنبورعسل قسمتی از هزینهها جبران میشود و بیشترین حجم بازدیدکننده هم در روزهای جمعه است.
آیا کمک یا تسهیلاتی را از دولت برای برپایی این مجموعه دریافت کردید؟
با توجه به اینکه بازگشت سرمایه در این کار مشخص نبود، گرفتن وام برای این پروژه نیز منطقی نبود، لذا سرمایهگذاری از خود ما بود و این پولی که خرج شده، برگشتپذیر هم نیست.
تا چه حد در مورد اهداف و برنامههایتان درمورد تاسیس این مجموعه موفق بودهاید؟
اگر منظور از هدف، اهداف تحقیقاتی باشد، با توجه به بواریومی که احداث شد و میتوانیم در آینده بهتر از این را هم اجرا کنیم، به آن رسیدیم. در این پروژه اهداف مالی مدنظر نبوده است و نیست.
در پایان اگر صحبتی با جامعه صنعت زنبورداری دارید، بفرمایید.
در همه صنایع مثل زنبورداری، مرغداری و دامداری این چنین پروژههای برای مردم جذابیت دارد، البته اگر این کار توسط بخش خصوصی انجام شود و یک شخص بخواهد سرمایهگذاری کند که درآمدی هم نداشته باشد، عملی نیست؛ ولی اگر بخش دولتی بخواهد یک کار عملی انجام بدهد و سرمایه گذاری کند، میتواند از جهت علمی کار جالب و موثری باشد.
باید گفت اگر شخص بخواهد صرفا به فکر درآمدزایی باشد، این کار اصلا مناسب نیست، به خصوص در ایران یا دستکم در منطقه ما.