با من به تاریکخانه معاونت بازرگانی وزارت کشاورزی بیایید+ جدول
افکار عمومی در حیرت است که چرا معاونت بازرگانی، مدافع تمامقد واردات و در مواردی واردات کالای مشابه داخلی (سم، کود، بذر و... ) است
اخبار سبز کشاورزی؛ درحالیکه از بهمن ماه سال گذشته تاکنون معاونت توسعه بازرگانی وزارتخانه برای واردات مواد اولیه به تولیدکنندگان کود سولفات پتاسیم ارز اختصاص نداده، اما در همین حال طی 7 ماهه امسال برای واردات انواع کودهای مشابه تولید داخل بهوفور ارز تخصیص یافته و فقط حدود 50 هزار تن کود آماده مصرف سولفات پتاسیم وارد کشور شده است.
زور وزیر هم به معاونت بازرگانی نمیرسد؟!
همکاران خبرنگار ما، در بازدید از برخی کارخانههای تولید کود دریافتند که دهها شرکت و کارخانه تولید انواع کودهای پایه فسفاته، پتاسه و... که همواره ذخیره یکسال مواد اولیه خود را داشتند و بهراحتی اقدام به واردات مواد اولیه مورد نظر و تولید کودهای پایه میکردند؛ در حال حاضر با یکسوم ظرفیت، کار میکنند و به نظر میرسد حداکثر تا اواسط زمستان سالجاری امکان تولید (آن هم با ظرفیت بسیار کم) دارند.
بیشتر بخوانید: آقای وزیر جلوی آدمهای نفوذی حافظ منافع دیگران را در وزارتخانه بگیرید+ ویدئو
هشدار؛ احتمال کاهش 30 درصدی تولید گندم در سال آینده
همین امر موجب شده تا کارشناسان پیشبینی کنند خودکفایی گندم در سال آینده (به دلیل کمبود یا نبود کودهای پایه) محقق نشود و نزدیک به 30 درصد کاهش تولید داشته باشیم.
بهعنوان نمونه کارخانههای تولید کود سولفات پتاسیم که دارای حدود دو هزار پرسنل کاری، فنی، کارشناس و مدیر در بخشهای مختلف هستند و سالانه ظرفیت270هزار تن تولید را دارند در 11 ماه گذشته (بهمن و اسفند 1402 و تاکنون) برای واردات مواد اولیه متاسفانه نتواستند ارز مورد نظر خود را دریافت کنند.
جالبتر اینکه معاونت توسعه بازرگانی وزارتخانه در سال گذشته در زمینه اختصاص ارز به 8 شرکت طرف قرارداد با وزارت جهاد کشاورزی که واردات مواد اولیه و میزان تولید آنها شفاف بوده و تمامی محصولات تولیدی خود را نیز به دولت فروختهاند، اعلام نمود که در صورت تسویه تعهدات ارزی امکان تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه در سال 1403 وجود دارد، به همین جهت تولیدکنندگان تعهدات ارزی خود را بلافاصله تسویه کردند، اما همچنان و پس از 11 ماه بلاتکلیفی، معاونت بازرگانی وزارتخانه صرفا برای واردات کودهای آماده مصرف مشابه تولید داخل ارز اختصاص میدهد و تولیدکنندگان کودهای داخلی همچنان از دریافت ارز محروم هستند تا مافیای واردات، کشور را وابستهتر کنند.
آیا معاونت بازرگانی از تولیدکنندگان بیزار است؟
زمانیکه مهندس نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، در نشست خانه کشاورز حضور یافته بود، فعالان کشاورزی به وزیر هشدار دادند که معاونت بازرگانی وزارتخانه حتی دوست ندارد یک تولیدکننده مرتبط با کشاورزی از خیابان طالقانی عبور کند، چه برسد به اینکه وی را مورد حمایت قرار دهد و بههمین جهت معمولا تولیدکنندگان و البته برخی واردکنندگان (بدون لابی و مستقل) نمیتوانند معاون وزیر را ملاقات و مشکلات خود را با این معاونت در میان بگذارند.
رمق تولید گرفته شده است
افکار عمومی در حیرت است که چرا معاونت بازرگانی، مدافع تمامقد واردات و در مواردی واردات کالای مشابه داخلی (سم، کود، بذر و... ) است؛ به همین جهت تولیدکنندگان داخلی انواع کود ازجمله سولفات پتاسیم از بهمن ماه سال گذشته برای ثبت سفارش سولفات پتاسیم و... حتی یک سنت هم تخصیص ارز نداشتهاند، ولی جداول واردات از گمرک نشان میدهد در سالجاری حداقل 19 پارتی واردات کودهای آماده مصرف سولفات پتاسیم مشابه تولید داخلی با کدتعرفه 31043000 از 30 تن تا 40 هزار تن به گمرکات و منطق ویژه اقتصادی وارد و توزیع شده؛ اما کارخانههای تولید سولفات پتاسیم داخل، صرفا مشغول پرداخت حقوق کارگران، هزینههای آب و برق و گاز و البته مالیات و عوارض به دولت هستند؛ در حالیکه واردکننده اشتغال خارجی را تقویت میکند.
تمسخر خودکفایی!
معاونت توسعه واردات و سیر صعودی واردات کالاهای مشابه تولید داخل
آمارها نشان میدهد کارخانههای تولید کود سولفات پتاسیم به ظرفیت 270 هزار تن و در حقیقت حدود 20 هزار تن بیش از نیاز داخل فعال هستند، اما مروری بر جداول آمار واردات کود ساخته شده مشابه تولید داخل نشان میدهد از سال 1401 تاکنون واردات کود آماده مصرف به قیمت تضعیف تولید داخل 9 برابر افزایش یافته و کمر تولید را شکسته است.
کود سولفات پتاسیم در سال 1401 (که به کود آماده مصرف ارز ترجیحی تعلق نمیگرفت) کمترین میزان واردات را داشت (6 هزار و 863 تن براساس آمار مرکز گمرک از 9 کشور) در حالیکه در سال گذشته که ارز ترجیحی به این گونه کودها تعلق گرفت، آمار واردات ناگهان به 11 هزار و 889 تن (حدود دو برابر) افزایش یافته و شوربختانه طی 7 ماهه امسال واردات به 50 هزار تن (49 هزار و 823 تن) رسیده تا ارز ترجیحی به کالای تولید داخل نرسد.
یک بام و دو هوا
به نظر میرسد سیستم آقای خانینوذری معاون بازرگانی وزیر جهاد کشاورزی به کالای آماده مصرف وارداتی مشابه تولید داخلی ارجحیت دارد (در حالیکه تولید کشور بسیار بیشتر از نیاز است) تنها در سالجاری بیش از 52 میلیون دلار ارز 28 هزار و 500 تومانی برای واردات داده است تا تولید داخلی نفسهای آخر را بکشد.
اما شیرینی واردات موجب شده تا در اواخر سال 1402 به بهانههای واهی، ارز واردات مواد اولیه تولید سولفات پتاسیم که حداقل در این زمینه کلا بینیاز از وارادت کود ساخته شده آماده مصرف هستیم و تولید داخلی آن باعث استقلال غذایی کشور را میشود را قطع کرده است.
معاونت بازرگانی در تقابل با دولت، معاونت زراعت و شرکت خدمات حمایتی
گرچه دولت، مصوبه داده و معاونت زراعت و شرکت خدمات حمایتی بارها با معاونت بازرگانی نامهنگاری کردهاند که این کودها تحتنظر وزارتخانه و در شبکههای رسمی تحت پایش، توزیع میشود و بر ضرورت واردات مواد اولیه تاکید کردهاند، اما شیرینی واردات چنان اثرگذار بود که در سال گذشته 13 میلیون و 438 هزار دلار ارز برای واردات کودهای آماده مصرف و طی 7 ماهه امسال 52 میلیون و 773 هزار دلار ارز ترجیحی برای واردات همین کالای ساخته شده اختصاص دادند که احتمال دارد تا پایان سال به 70 میلیون دلار هم برسد.
کسی یارای مقاومت ندارد
ضربالمثلی رایج در وزارتخانه پخش شده که شیرینی احتمالی (یک – بیست) و به قول آقای مهرداد لاهوتی، نماینده افشاگر مجلس، آدمهای نفوذی در وزارتخانه به لطایفالحیل و مقررات خود ساخته، راه را بر تولیدکننده بسته تا واردات کالای مشابه تولید داخلی بهفور و به صورت تصاعدی هر سال چند برابر سال گذشته انجام شود.
58 میلیون دلار برای واردات مواد اولیه ندادند اما 53 میلیون دلار برای کودهای ساخته شده مشابه تولید داخل دادند
همین امر موجب شده تا همزمان با عدم تخصیص 58 میلیون دلار ارز مواد اولیه (تولید 270 هزار تن کود پایه سولفات پتاسیم) برای مصرف یکسال کشور، اما برای واردات حدود 50 هزار تن کود آماده مصرف (در حالیکه کود باکیفیت بالاتر در ایران تولید میشود) نزدیک به 53 میلیون دلار ارز پرداخت شده است.
بیشتر بخوانید: بعد از برنج حالا نوبت گوشت قرمز/ وزارت جهاد واردات+ ویدئو
رانت و ارزش افزوده برای غربیها
معاون توسعه بازرگانی نیک میداند که همین 53 میلیون دلار میتوانست کود سولفات پتاسیم بیش از مصرف یکسال (توسط شرکتهایی که رفع تعهد ارزی کرده و همه محصولات را به دولت تحویل داده) را تولید کند نه این که رانت آن موجب شود تا فقط 50 هزار تن کود ساخته شده از 13 کشور وارد شود و ارزش افزوده برای غربیها (آلمان، استرالیا، اسپانیا، ایتالیا، بلژیک، فرانسه و...) که ایران را تحریم کرده وبا ما جنگ اقتصادی دارند بسازد.
رهبری ورود نماید
توجه کنید صنعت کود پایه سولفات پتاسیم در حال حاضر 20 هزار تن بیش از نیاز کشور ظرفیت تولید دارد و تنها برای مواد اولیه نیاز دارد که بخشی از آن وارد شود و با اضافه شدن 2 واحد تولیدی، بهزودی 50 هزار تن بیش از مصرف سالانه کود پایه سولفات پتاسیم تولید خواهد شد، اما مرغ معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی یک پا دارد آن هم پای واردات.
توهین به شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم
آمارها و جداول صرف ارزهای ترجیحی اختصاص یافته به واردات برنج بیکیفیت خارجی در تقابل با برنج مرغوب ایرانی، گوشت قرمز خارجی (که امکان رقابت از نظر طعم، کیفیت و بازارپسندی با گوشت ایرانی را ندارد) در مقابله با دامپروانی که میگویند ارزهای حیف و میل شده را بهصورت وام به دامدار بدهید تا خودکفا شویم. اختصاص دهها میلیون دلار ارز برای واردات سموم آماده مصرف مشابه تولید داخلی (که بیش از 90 درصد آن آب، حلال، بطری، جعبه و.. است)، و اینک آمار واردات بی رویه چای، بهجای اینکه 58 میلیون دلار مربوط به واردات مواد اولیه کود سولفات پتاسیم را بی دلیل برای خروج ارز واردات کود ساخته شده مشابه تولید داخلی و به نوعی سرکوب تولید اختصاص دادهاند، نشان میدهد که احتمالا آدمهای نفوذی در وزارت جهاد کشاورزی علیه شعار سال رهبری عمل میکنند و امید میرود رهبری با ورود با مقوله واردات ضدتولید به واکاوی موضوع بپردازد.