مهندس مهاجر در آیین افتتاحیه نمایشگاه تخصصی نهادههای کشاورزی:
ارز ترجیحی برای واردات مواد تکنیکال و کودهای فسفاته و پتاسه اختصاص یابد
یازدهمین نمایشگاه تخصصی نهادههای کشاورزی تهران، عصر دیروز (دوشنبه) در محل نمایشگاه ایرانمال افتتاح شد.
اخبار سبز کشاورزی؛ یازدهمین نمایشگاه تخصصی نهادههای کشاورزی تهران، عصر دیروز (دوشنبه) با حضور برخی روسای سازمان نظام مهندسی کشاورزی، فعالان، سرمایهداران و کارشناسان کشاورزی، مهندس علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت و شاهپور علائیمقدم، معاون توسعه منابع و نیروی انسانی و رییس کمیته انتصابات وزارت جهاد کشاورزی، دکتر گلمحمدی، معاون وزیر و رئیس سازمان تات و دکتر محمدجواد عسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، در محل مرکز نمایشگاه ایرانمال افتتاح شد.
در آیین افتتاحیه این نمایشگاه، ابتدا سیدمهدی حسینییزدی، رئیس انجمن واردکنندگان سموم و کود در سخنان کوتاهی، با بیان اینکه در نمایشگاه حاضر حدود 80 شرکت واردکننده کود و سم حضور دارند، گفت: امسال تغییراتی در نمایشگاه داده شده که برپایی پاویون مشاوران، پاویون صنعت و ایستگاه کار از آن جمله است.
حسینییزدی سپس با تاکید بر اینکه پنج تشکل عمده فعال در حوزه کشاورزی میتوانند برخی از نیازهای کشور به نهادهها، ماشینآلات و نوآوریهای فناورانه این بخش را تامین کنند گفت: امیدواریم برای سالهای آینده و با کمک کارشناسان، نخبگان و همکاران نظام مهندسی کشاورزی بتوانیم گزارشهای بهتری را درخصوص تامین نیازهای کشور و پیشرفتهای بخش کشاورزی ارائه کنیم.
به توان داخلی تکیه کنیم
مهندس علیرضا مهاجر، دومین سخنران این آیین بود که با گرامیداشت ایام ولادت حضرت امیر(ع) مردانگی و جوانمردی را بهترین خصوصیت انسان در نزد مردان و زنان ذکر و اضافه کرد: این خصوصیات بهخاطر فداکاریها و از خودگذشتگیهایی است که حضرت علی(ع) برای پیامبر اکرم(ص) انجام داد.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به فهرست ارائه شده درمورد با هوشترین مردم جهان که ایرانیان را در رتبه سوم قرار میدهد، ابراز اطمینان کرد: با تکیه به توان داخلی و توانمندیهایی که در اختیار داریم میتوانیم کشور را از شرایط موجود عبور دهیم.
وی با اشاره به مرگ نیمی از ایرانیان بهخاطر قحطی در جریان جنگ جهانی دوم، گفت: امیدواریم آیندگان به ما افتخار کنند که کشور را پیشرفته و توسعه یافته به آنها تحویل دادیم.
مهاجر با تاکید بر اینکه اعتقاد وی و همکارانش این است که باید آخرین فناوری و تکنولوژیهای روزآمد دنیا در ایران مورد استفاده قرار گیرد و کشاورزان ایرانی شایسته بهرهگیری از این فناوری روزآمد را دارند، گفت: ما دست هر کسی که بتواند شرایط کشاورزیمان را بهتر کند و ارتقا دهد، محصولات بهتر و کود و سم را تولید کند و آنچه را که در واخل تولید نمی شود به کشور بیاورد و در اختیار کشاورزان قرار دهد و فناوریهای روزآمد را در اختیار بهرهبرداران کشاورزی قرار دهد، میبوسیم.
وی با تاکید بر اینکه باید شرایط دسترسی کشاورزانمان به آخرین فناوریهای دنیا را فراهم کنیم، گفت: تلاش میکنیم در مورد کودهای فسفاته و پتاسه اگر در سامانه توزیع ثبت و بهصورت شفاف در اختیار کشاورزان قرار گیرند، ارز ترجیحی اختصاص دهیم.
مهاجر گفت: اختصاص ارز ترجیحی به این کودها، برای تسهیل دسترسی کشاورزان به این نهاده و کاهش هزینههای تولید محصول است.
فساد و رانت در واردات
سخنران بعدی شاهپور علائیمقدم معاون توسعه منابع انسانی و رییس کمیته انتصابات بود که در ابتدا اعلام کرد در این مراسم نه بهعنوان معاون توسعه منابع و نیروی انسانی وزارت جهاد کشاورزی که بهعنوان یک علاقهمند و کارشناس و فیزیولوژیست کشاورزی سخن میگوید و نرخ رشد کشاورزی را متغیر و بیثبات دانست و با بیان اینکه 98 درصد از فعالیتهای این بخش دست مردم است و کشاورزی مردمیترین بخش اقتصاد ایران است، گفت: برای ایجاد امنیت غذایی و توسعه پایدار در کشاورزی ایران، فقط باید بهرهوری و راندمان را افزایش دهیم.
وی افزود: بارها شنیدهایم که بر ارزش آب تاکید میشود که آب مایع حیات است و به همین ترتیب من میگویم اگر آب مایع حیات باشد، خاک هم بستر حیات است و باید از خاک هم مانند آب حفاظت کرد؛ چراکه برای ایجاد امنیت غذایی و توسعه پایدار خاک هم بستر حیات است.
وی با بیان اینکه میزان تولید محصول کشاورزی در ایران از 40 میلیون تن در پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به 125 میلیون در امروز رسیده است، گفت: به این ترتیب هر ایرانی امروز 1300 کیلوگرم امنیت غذایی دارد.
علائیمقدم سپس گسترش دشتهای کویری در ایران را خطری مهم دانست و گفت: از 14 میلیون هکتار در دهه 90، میزان دشتهای کویری کشور اکنون به 20 میلیون هکتار رسیده که نشان میدهد اقلیم ایران در حال سختتر شدن است.
وی مقدم بودن قانون شرع بر قانون مصوب مجلس را یکی از علل خرد شدن زمینهای کشاورزی دانست و گفت: اگرچه دفترخانهها از ثبت و سند زدن برای زمینهای زیر 5 هکتار پرهیز میکنند؛ اما خرد شدن اراضی کشاورزی بر اثر تقسیم ارث به صورت دستی و در خانهها انجام میپذیرد و کسی نمیتواند از آن جلوگیری کند.
وی گفت: این خرد شدن باعث میشود تا امکان انجام کشاورزی مکانیزه کاهش یابد و امکان برقراری زنجیره تولید به شکل شرکتهای صنعتی کشت و زرع پدید نیاید.
علائیمقدم با بیان اینکه فائو کشورهای دارای کمتر از 500 میلیمتر بارندگی را کشورهایی که کشاورزی مقاومتی و پرریسک دارند، میداند، گفت: میزان بارندگی در کشورمان حدود 230 میلی متر بهطور متوسط است که نشان میدهد کشاورزی در ایران پرریسک است و برای تقویت خاک و افزایش بهرهوری باید از نهادههایی همچون کودهای ماکرو، میکرو، ریزمغذیهای خاک و افزایش کیفیت خاکهای حاصلخیز کشاورزی استفاده کنیم.
وی بر استفاده از آخرین یافته های علمی تاکید کرده و گفت: باید توجه داشته باشیم که کشاورزی فقط تولید گندم نیست و محصولاتی چون دانههای روغنی، علوفه و... هم جزو محصولات کشاورزی هستند که تامین امنیت غذایی به آن وابسته است.
جذابیت رانت و فساد در واردات
این مدیر ارشد کشاورزی با اشاره فساد و رانت در واردات نهاده ها، واردات محصولات کشاورزی را بهسبب رانتی که نصیب واردکننده میشود جذاب دانست و با بیان اینکه در حالیکه تمام یک میلیون تن گوشت مصرفی کشور در داخل قابل تامین و تولید است، سال گذشته 170 هزار تن گوشت و دام وارد کشور شده است، گفت: علت نیاز به واردات بیتوجهی به تولید علوفه و نهادههای دامی مانند ذرت و جو است که عملکرد تولید آن در واحد سطح رضایتبخش نیست.
علائیمقدم در پایان، برنامه هفتم پیشرفت را برنامه بلندپروازانه توصیف کرد و از اینکه برای مفاد این برنامه الزمات قانونی و بودجه تکلیفی در نظر گرفته نشده ، انتقاد کرد و افزود
وزارتخانهها از برنامه هفتم عقب هستند
سخنران پایانی این مراسم دکتر محمدجواد عسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی بود که ابتدا امنیت غذایی را بخشی مهم از امنیت غذایی ملی توصیف کرد و گفت: تاکنون در کمیسیون کشاورزی مجلس تلاش ما بر روزآمد کردن قوانین مندرس و کهنه بوده و تلاش کردهایم با این شیوه نیازهای امروز کشور را برآورده سازیم.
وی با بیان اینکه کمیسیون کشاورزی نگاهی از پایین به بالا دارد، گفت: در حوزه اعتبارات لازم برای اجرای برنامهها، کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تمام تهمیدات را اندیشیده و به همه جوانب توجه کرده است.
او با انتقاد از مجریان برنامه هفتم در دولت که اهتمام لازم را در این خصوص به خرج نمیدهند، گفت: پس از گذشت شش ماه از اجرای قانون برنامه هفتم پیشرفت هنوز بسیاری از دستگاههای دولتی کارنامه قابل ارائهای از اجرای این برنامه ندارند.
او در پایان با بیان اینکه هر هزار تومان سرمایهگذاری در بهبود و ارتقای بخش کشاورزی و تولید و تامین غذا، از ده هزار تومان هزینه در بهداشت و درمان پیشگیری میکند، خواستار توجه بیشتر دولت به بخش کشاورزی شد و گفت: البته در حوزه شرکتهای دانشبنیان فعال در عرصه کشاورزی عقب هستیم و علیرغم آنکه بیش از یکهزار عضو هیات مدیره علمی و استاد دانشگاه در حوزه کشاورزی داریم، فعالیت شرکتهای دانشبنیان در حوزه بخش کشاورزی بسیار محدود است.
این آیین افتتاحیه با رونمایی از تندیس نماد نمایشگاه به پایان رسید.