خبر فوری
شناسه خبر: 48074

20 درصد درآمد نفتی صرف واردات نهاده دامی می‌شود

یک پنجم درآمدهای نفتی در سال صرف واردات نهاده می‌شود در حالی که بی‌ثباتی در عرضه و قیمت نهاده‌ها باعث نوسان‌های شدید در بازار محصولات پروتئینی شده

20 درصد درآمد نفتی صرف واردات نهاده دامی می‌شود

یک پنجم درآمدهای نفتی کشور در سال صرف واردات نهاده می‌شود، این در حالی است که بی‌ثباتی در عرضه و قیمت نهاده‌ها باعث نوسان‌های شدید در بازار محصولات پروتئینی ازجمله گوشت و مرغ شده است.

به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ سالانه حدود 7 میلیارد دلار برای واردات نهاده دامی به جیب کشورهای خارجی می‌ریزیم که حدود 20 درصد در آمد نفتی کشور در سال 1402 است.

 براساس گزارش انجمن غلات، در سال 1402 حدود 13.5 میلیون تن نهاده دامی وارد کشور شد و تنها 30 درصد نیاز کشور به این محصول در داخل تولید شده است.

پیش از این گزارش‌های متعددی در رسانه‌ها درباره واردات انحصاری، شکل‌گیری مافیا، حلقه معیوب توزیع علوفه در سامانه بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی وجود داشته که باعث شده که بازار نهاده دچار کمبود و نوسان قیمت شدید بشود.

قیمت نهاده‌ها 70 درصد هزینه تولید محصولات پروتئینی را تشکیل می‌دهد

قیمت نهاده‌ها 70 درصد هزینه تولید محصولات پروتئینی مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ و محصولات لبنی را تشکیل می‌دهد.

بررسی بازار محصولات پروتئینی نشان می‌دهد که قیمت گوشت کیلویی 700 هزار تومان است ولی گوشت وارداتی نصف این قیمت 380 هزار تومان به دست مصرف کننده می‌رسد.

مرغداران هم با وجودی که قیمت بازار از 100 هزارتومان فراتر از قیمت‌ها رضایتی ندارند و می‌گویند هزینه تولید بالاست.

سرانه مصرف لبنیات از 80 به 60 کیلوگرم کاهش یافت

در بازار پر التهاب قدرت خرید مردم برای خرید کالاهای اساسی هم به حداقل می‌رسد، سرانه مصرف گوشت قرمز از 12 به 6 کیلوگرم و سرانه مصرف لبنیات هم از 80 به 60 کیلوگرم کاهش یافته که کمتر از نصف میانگین جهانی و تهدیدی بر سلامتی است.

از ابتدای سال جاری قیمت لبنیات دو بار افزایش داشته است

در سوی دیگر دولت برای راضی نگه داشتن تولید کنندگان قیمت‌ها را مرتب افزایش می‌دهد از ابتدای سال جاری قیمت لبنیات دو بار افزایش داشته است و در آخرین بار بین 15 تا 30 درصد قیمت‌ها بالا رفت.

دولت برای افزایش مصرف محصولات لبنی و گوشت یارانه بدهد

کارشناس کشاورزی ابراهیم مرادزاده می‌گوید که کشور با بارش 230 میلی‌متر امکان تولید نهاده‌های دامی آب‌بر مانند ذرت را ندارد و دولت مجبور به واردات نهاده دامی است و برای افزایش سهم محصولات لبنی و گوشت در سبد خانوار باید یارانه بدهد.

محقق و پژوهشگر حوزه کشاورزی ایمان رجبی ضمن مخالفت با محصولات یارانه‌ای می‌گوید که با اصلاح بذور مقاوم به خشکی گیاهان علوفه‌ای در زمین دیم پرورش داده می‌شود موسسه تحقیقات کشاورزی اخیرا ۲ رقم جدید «خلر» به نام‌های «سیمکی» و «سپیده» معرفی کرده است.

 6 میلیون هکتار زمین دیم وجود دارد که امکان اضافه کردن 6 میلیون هکتار دیگر هم هست که تنها محدودیت آب دارند. وزارت جهاد کشاورزی طرح توسعه کشت دیم را در مساحت با همکاری ستاد اجرای فرمان امام خمینی سه سال است برای کشت گندم اجرا می‌کند و برای تولید علوفه‌ هم امکان اجرا دارد./فارس

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای