غذای شکلاتی
امروزه شکلات و شیرینیها به قدری متنوع و رنگارنگ تولید میشوند که تصمیم در انتخاب آنها گاه به کاری دشوار تبدیل میشود.
اخبار سبز کشاورزی؛ بسیار اتفاق میافتد که در یک موقعیت زمانی بین دو وعده غذایی، با احساس گرسنگی، نیازمند خوردن یک ماده غذایی حداقلی میشویم که اگر چه امکان دارد نوع آن چندان تفاوتی نداشته باشد، اما یک بیسکویت شکلاتی، یا قطعهای از شکلات مغزدار و مواد مشابه دیگر میتوانند برطرف کننده احساس گرسنگی باشند.
صنعت تولید شکلات در جهان یکی از صنایع درآمدزا به دلیل مصرف مستمر محصولات آنها در اقصی نقاط دنیا است به گونهای که حتی یک شرکت یا کارخانه شکلاتسازی میتواند در کمترین فاصله زمانی محصولات خود را به هر گوشه از جهان صادر نماید.
شناسنامه شکلات
ماده اصلی و اولیه تمام شکلاتها از دانههای گیاه کاکائو که بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است، به دست میآید. دانههایی که از صدها سال قبل توسط مردم بومی آن مناطق به اشکالی از قبیل نوشیدن یا مصرف دارویی، به کار برده شده است.
تا قبل از کشف قاره آمریکا، دانههای کاکائو در همان مناطق کشت و مصرف میشدند، اما با انتقال این دانهها از آن سوی اقیانوس اطلس به اروپا، کاکائو سرنوشت دیگری پیدا کرد هر چند در ابتدا مصرف آن ویژه طبقات ثروتمند و اشراف جوامع بود.
دانههای کاکائو بسیار تلخ بوده و برای مصرف ابتدا جوشانده میشوند تا تلخی آنها گرفته شود. در اوایل قرن هجده(1739)، اولین امتیاز ساخت شکلات صادر شد، اما تولید آن به شکل امروزی در سال 1847 رخ داد که تاکنون صدها نوع شکلات در کارخانههای شکلاتسازی ساخته میشوند.
ساخت شکلات
شکلات اساسا یک واژه فرانسوی است و به مادهای که از شیر و پودرکاکائو درست شده اطلاق میگردد. هر چه مقدار کاکائو در شیرینی تولید شده بیشتر باشد، رنگ آن سیاهتر و تلختر است که این میزان میتواند بین 10 تا 99 درصد باشد. افزودن مواد شیرینکننده برای آنهایی که تمایل به طعمهای تلخ ندارند و همچنین انواع اسانسها و عطر، تولید شکلاتهای آجیلی به همراه فندق، گردو، بادام زمینی و… مطابق با سلایق مصرفکننده تولید میشوند.
برترینهای شکلات سازی
تقریبا در تمام کشورها و بنا بر تواناییها و زیرساختها، انواعی از شکلاتها ساخته میشوند، اما تعدادی اندک از سازندگان شکلات هستند که تقریبا در هر گوشه و کنار جهان میتوان شکلاتهای تولید شده آنها را پیدا کرد.
تعدادی از این تولیدکنندگان شکلات که محصولات آنها به شکل برندهای معروف عرضه میشوند عبارتند از:
1-شرکت Ferraro SPA
این شرکت خانوادگی با اسرار بسیار محرمانه آن به خاطر شکلاتهای فندقی خود معروف است و یکی از محصولات آن Nutella است که در بازارهای ایران زیاد دیده میشود.
2-شرکت Nestle
یک شرکت چند ملیتی که مواد بهداشتی و غذایی تولید مینماید اما محصولاتی مانند Kitkat و Smarties(اسمارتیز) که معروفیت جهانی دارند از تولیدات آن شرکت هستند.
3-شرکت Mars
سازنده انواعی از شکلاتها است که برند Mars آن را در بسیاری از مغازهها و فروشگاهها میتوان یافت.
4-شرکت ترکیهای Yildiz
این شرکت با 54 کارخانه داخلی و خارجی، انواع شکلات، بیسکویت، فرآوردههای لبنیاتی، غذای بچه، محصولات آشپزی و… را تولید میکند.
5-شرکت Storck
موسس این شرکت با 3 کارگر و یک قابلمه و یک ماهیتابه کار خود را در برلین آلمان شروع کرد و حالا انواع شکلاتهای Merci و آب نباتهای Nerther s orginal را تولید میکند.
6-شرکت Hershey
این شرکت یکی از قدیمیترین تولیدکنندگان شکلات است و بخش زیادی از بازار آمریکا را در اختیار دارد.
در حال حاضر تولیدکنندگان شکلات و شیرینی ایرانی علیرغم تمام مشکلات تولید، محصولاتی با قابلیتهای صادراتی عرضه میکنند که بخش زیادی از آنها در بازارهای داخلی نیز مصرف میشوند.