هشدار این مواد غذایی بدلی است، مراقب باشید
برخی از محصولات مواد غذایی، مخصوصا آن دسته از موادی که در کارگاههای کوچک تولید می شوند و نام شناختهشدهای هم در بازار و در ویترین خرید ندارند
برخی از محصولات مواد غذایی، مخصوصا آن دسته از موادی که در کارگاههای کوچک تولید میشوند و نام شناختهشدهای هم در بازار و در ویترین خرید ندارند، میتوانند تقلبی یا با خلوص کمتری تولید شوند، به خاطر همین است که تشخیص مواد غذایی اصل از غیراصل مهم است.
برای تشخیص یک ماده غذایی اما باید از 3 حواس 5 حواس پنجگانه استفاده کرد؛ از بویایی، چشایی و بینایی.
روغنها: تشخیص یک روغن باکیفیت و اصل از این جهت ارزشمند است که بدانیم بسیاری از غذاها چه پختنی، چه سرخکردنی و چه سالادها، با روغن تهیه میشود.
روغن زیتون
• اگر روغن زیتونی بیشتر از 18 ماه تاریخ انقضا دارد، آن را نخرید.
• روغن زیتون خالص، به رنگ سبز و یا زرد مایل به سبز است و اگر روغنی که قصد خرید آن را دارید، زرد است، از خرید آن خودداری کنید.
• روغن زیتون خالص، کمی تلخ و تیز است.
• روغن زیتون خالص و مرغوب، بوی علف تازه میدهد.
• یکی از راههای تشخیص روغن زیتون خالص، قرار دادن آن در فریزر است، اگر بعد از مدتی، لکههای سفید و کف مانند روی روغن دیدید، روغن شما روغن بازیافتی (از باقیمانده ضایعات زیتون) است.
• برای کیفیت روغن زیتون، یک فیتیله آغشته به روغن را بسوزانید، اگر فتیله خوب سوخت و دود نکرد، باکیفیت است.
روغن کنجد
• روغن کنجد ارزان نخرید، روغن کنجد، عموما قیمت بالایی دارد.
• رنگ روغن کنجد مرغوب، زرد مایل به طلایی است.
• روغن کنجد بویی ملایم دارد، روغن کنجد بیبو نخرید.
• این روغن، عموما در هوای سرد، سفت میشود و دمای حرارت آن خیلی بالا و بیش از 230 درجه است.
روغن آفتابگردان
• پالم نداشته باشد، اگر برچسب پالم را روی شیشه روغن دیدید، آن را نخرید.
• رنگ روغن آفتابگردان روشن و شفاف و زرد مایل به طلایی است.
• اگر ذرات معلق در روغن دیدید، از خرید آن صرفهنظر کنید.
• روغن آفتابگردان نباید مزه تلخی دهد.
روغن ذرت
• شما 12 تا 24 ماه میتوانید از روغن ذرت استفاده کنید و اگر روغنی که میخرید، بیش از این تاریخ انقضا دارد، مناسب خرید نیست.
• رنگ روغن ذرت زرد مایل به طلایی و شفاف است؛ اگر روغن آفتابگردان شما کدر و تیره بود، آن را برای خرید انتخاب نکنید.
• روغن آفتابگردان بوی ملایمی دارد.
چاشنیها: برای خوشمزه کردن غذاها، لازم است که چاشنیهایی استفاده شود، برخی از آنها اما میتواند باکیفیت نباشد.
آبلیمو
• آبلیموی طبیعی پرز دارد و عموما ته ظرف شیشه تهنشین میشود.
• رنگ آبلیموی طبیعی روشن است، آبلیموی شیمیایی عموما مانند آبلیموی طبیعی رنگ زردی دارد، اما کدرتر است.
• آبلیموی طبیعی ترشی کمتری دارد و اگر در هوای گرم باشد، مزهاش تغییر میکند و حتی تیرهتر میشود. آبلیموی شیمیایی اما در آفتاب هم تغییر رنگ و مزه نمیدهد.
زعفران
• زعفران طبیعی، قرمز روشن است و ترکیب آن با آب، رنگ زرد را میدهد، اگر زعفران شما با آب، نارنجی شد، زعفران تقلبی خریدهاید.
• اگر رشته زعفران صاف و مستقیم است، احتمالا تقلبی است، رشتههای زعفران انحنا دارند.
• زعفران اصل طعم تلخ و رایحه تند و شیرینی دارد.
• با فشردن تارهای زعفران نباید دست شما چرب شود.
• زعفران اصل در آب جوش، سفید نمیشود.
• اگر زعفران اصل را روی شعله گاز نگه دارید، رنگ آن تغییر، بنفش و یا نارنجی می شود، زعفران سوخته به رنگ زرد، تقلبی است.
• اگر زعفران اصل را با جوششیرین و کمی آب حل کنید، آب، به رنگ زرد درمیآید، زعفران تقلبی، آب را قرمز تیره میکند.
عسل
• عسل طبیعی غلیظ است و اگر آن را کج کنید، زمان میبرد تا شکل جدید ظرف را به خود بگیرد.
• مزه عسلهای طبیعی در دهان زود از بین میرود، با تغییر دما، سرد شدن و یا گرم شدن هم تغییر میکند؛ شیرینی عسلهای تقلبی اما در دهان میماند.
• عسل طبیعی اغلب بوی گل میدهد، برخی از عسلهای تقلبی اما بویی ندارند و حتی بوی ترشی میدهند.
• اگر عسل طبیعی را بین دو انگشتتان نگه دارید، چسبندگی کمی دارند، عسل تقلبی به خاطر شیرینکنندههایی که دارند، اغلب چسبندهترند.
• عسل طبیعی اگر گرم شود، کاراملی میشود، عسل تقلبی اما به صورت حباب درمیآید، شبیه به زمانی که شکر را حرارت میدهید.
• عسل طبیعی در آب به راحتی حل نمیشود و کمی از آن به صورت جامد در آب میماند.
فلفل
• هیچ وقت پودر فلفل نخرید، احتمال تقلبی بودن آنها بسیار بالا و البته تشخیص تقلبی بودن آنها، غیرممکن است.
• اگر دانه های فلفل ارزان بود، حتما تقلبیاند.
• دانه های فلفل سیاه، دودی است و پوک نیستند؛ اگر دانه خیلی سیاه باشد، میوه فلفل بیکیفیت است.
• فلفل تازه، عموما چرب است، اگر دانه فلفل را روی دستمال کوبیدید باید لکه چربی روی دستمال بماند.
زردچوبه
• رنگ زردچوبه، زرد پررنگ است و اگر زردی بیش از اندازه و مایل به نارنجی باشد، زردجوبه تقلبی تهیه کردید.
• زردجوبه باید بافت یکدستی داشته باشد و اگر ذرات جامد درون آن بود، باید بدانید که تقلبی است.
• زردچوبه تقلبی اگر در آب حل شود، به صورت یک لایه سفیدرنگ ناهموار در بالای آب، وسط و یا ته لیوان آب، خودش را نشان میدهد.
• اگر زردچوبه تقلبی را در آب جوش بریزید، آب سریع رنگ میگیرد.