خبر فوری
شناسه خبر: 51490

افزایش قیمت هفتگی لبنیات؛ پشت پرده این گرانی‌ها چیست؟

«افزایش قیمت هفتگی لبنیات» کمر مردم را خم کرد! چرا لبنیات گران می‌شود؟ نقش وزارت جهاد، سازمان حمایت و تولیدکنندگان چیست؟

افزایش قیمت هفتگی لبنیات؛ پشت پرده این گرانی‌ها چیست؟

صنایع لبنی این روزها روی آرامش را ندیده‌اند و هر روز با تنش‌های قیمتی جدیدی دست و پنجه نرم می‌کنند. آینده این بازار چه خواهد شد؟ معلوم نیست!

به گزارش اخبار سبز کشاورزی؛ ماجرا از آنجا شروع شد که ابتدای خرداد، دولت ناگهان تصمیم گرفت قیمت شیر خام را حدود 30 درصد افزایش دهد. شرکت‌های لبنی هم که منتظر بهانه بودند، بلافاصله دست به کار شدند و قیمت انواع محصولات لبنی (شیر، ماست، پنیر، دوغ و…) را به بهانه افزایش قیمت شیر خام، هزینه‌های حمل و نقل، کارگر و حامل‌های انرژی بالا بردند.

اما این تازه اول ماجرا بود! رصد بازار نشان می‌دهد که دوباره قیمت مواد لبنی افزایش یافته است؛ آن هم بدون هیچ مصوبه یا اعلام رسمی از سوی مراجع ذی‌ربط!


بیشتر بخوانید:  قیمت محصولات لبنی چرب‌تر از همیشه شد


 

پنیر 106 هزار تومانی، 142 هزار تومان شد!

از ابتدای سال، فرآورده‌های لبنی در مدار گرانی قرار گرفته‌اند و قیمت‌ها به صورت هفتگی افزایش می‌یابند. برای مثال، قیمت پنیر سفید 515 گرمی در چند نوبت از 106 هزار تومان به 142 هزار تومان در هفته اخیر رسیده است.

 

بازی خودسرانه تولیدکنندگان لبنی!

فعالان صنایع لبنی می‌گویند که در نبود مصوبات رسمی و منطقی، برای جلوگیری از ضرر یا نبود ضمانت اجرایی برای اعمال دقیق قیمت‌های مصوب، خودسرانه اقدام به افزایش قیمت مجدد مواد لبنی می‌کنند. برخی دیگر هم به بهانه اینکه تعیین قیمت برخی از مواد لبنی تابع روش عرضه و تقاضا شده است، خود را محق به گران‌فروشی می‌دانند. این در حالی است که متولی اصلی تعیین قیمت، وزارت جهاد کشاورزی است!

 

ابهام در قیمت‌گذاری؛ توپ در زمین کیست؟

به نظر می‌رسد ابهام در قیمت‌گذاری محصولات لبنی ناشی از این است که وزارت جهاد کشاورزی مسئول قیمت‌گذاری شیر خام و تنظیم بازار است، اما هنوز در بخش تنظیم بازار محصولات لبنی نهایی، تصمیمات شفاف و منطقی گرفته نشده است.

 

سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان؛ خواب یا بیدار؟

سال گذشته، برخی از اقلام لبنی پرمصرف از لیست قیمت‌گذاری دستوری خارج شد و تعیین قیمت آن‌ها به کارخانجات تولیدکننده واگذار شد. این به معنی انفعال کامل سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان نیست! این سازمان باید بر محصولات لبنی نظارت داشته باشد تا تولیدکنندگان از فرمول‌های تعیین قیمت مشخص شده تخطی نکنند.

 

وزارت جهاد کشاورزی؛ مقصر گرانی لبنیات؟

عملکرد وزارت جهاد هم یکی دیگر از عوامل افزایش قیمت است. این وزارتخانه اواخر اردیبهشت ماه سال جاری دستور به افزایش قیمت شیر خام می‌دهد، اما بر قیمت نهاده‌های تولید (خوراک دام، دارو، قطعات یدکی ماشین‌آلات و مواد پتروشیمی جهت بسته‌بندی) که تابع افزایش قیمت دلار و تورم عمومی است، نظارت کافی ندارد. در نتیجه، تولیدکنندگان یا با حاشیه سود کم مواجه می‌شوند یا به دلیل افزایش قیمت تمام شده، به استفاده از قیمت‌های سلیقه‌ای و بدون ضابطه متوسل می‌شوند.

 

سیاست‌های یک‌جانبه وزارت جهاد کشاورزی!

به نظر می‌رسد سیاست‌های وزارت جهاد به عنوان متولی تنظیم بازار فرآورده‌های لبنی، به جای آنکه تعادل را میان مصرف‌کننده و تولیدکننده برقرار کند، به سمت یک‌جانبه‌نگری به سمت منافع تولیدکننده پیش رفته است و نیم نگاهی هم به مصرف‌کننده ندارد!

 

راه حل چیست؟

لازم است مسئولان وزارت جهاد و ستاد تنظیم بازار، قیمت مصوب را تعیین کنند و دستگاه‌های نظارتی هم پای کار بیایند و اجازه ندهند قیمت‌ها بدون ضابطه افزایش یابد.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای