روستاهای الیگودرز، محروم و بدون آب
طرح انتقال آب «قمرود» هرچند برای مقصد برکات زیادی به همراه داشت اما در مبدا خسارات جدی برجا گذاشت.
طرح انتقال آب «قمرود» هرچند برای مقصد برکات زیادی به همراه داشت اما در مبدا خسارات جدی برجا گذاشت، به طوریکه هم اکنون ۱۵ هزار روستایی الیگودرز در محل اجرای پروژه با تنش آبی جدی مواجه هستند.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی به نقل از مهر ؛ هدف از اجرای طرح «قمرود» انتقال ۱۸۱ میلیون مترمکعب آب در سال از سرشاخههای دز به سد «کوچری» و تصفیه خانه دو دهک جهت تأمین آب شرب و صنعت دراز مدت شهرهای خوانسار، خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، سلفچگان، ساوه و قم برای جبران روزافزون کمبود آبی شهرهایی که از رشد جمعیت سریعی برخوردار است و این طرح عظیم برای افق ۱۴۲۰ در نظر گرفته شده است.
با وجود اینکه پروژه «قمرود» برای مردم برخی از شهرها و استانهای کشور پروژهای حیات بخش بود ولی مردم شهرستان الیگودرز به عنوان یکی از پرآبترین شهرستانهای استان با اجرای این پروژه از کمبود آب به شدت رنج میبرند.
این پروژه شاید در نگاه اول از سوی مسئولان وزارت نیرو به نام طرح انتقال آب از سرشاخههای دز به «قمرود» نام نهاده شده باشد، ولی در واقع این پروژه از روستاهای الیگودرز در استان لرستان آغاز میشود و به نوعی آبی که در تونلهای این طرح انتقال جاری میشود، قبل از اینکه آب دز باشد، آب لرستان است.
۹۹ روستای شهرستان الیگودرز همچنان تشنه
گرچه از یک سو پروژه انتقال آب «قمرود» موجب خشکی زمینهای کشاورزی و رودخانههای برخی از روستاهای الیگودرز و در نتیجه مهاجرت تعداد زیادی از ساکنان این روستاها شده است ولی از سوی دیگر انتقال آب لرستان به مرکز ایران را میتوان یکی از پروژههای مهم و بزرگی دانست که دارای اهمیت ملی است ولی باید این دو زاویه به دقت و به موازات هم مورد توجه قرار میگرفت.
قرار بود بعد از اجرای این پروژه انتقال آب، روستاهای زیان دیده از اجرای آن نیز مورد توجه قرار بگیرند و پروژه آبرسانی به این روستاها در الیگودرز نیز عملیاتی شود، اما همچنان با وجود وعدههای داده شده ۹۹ روستای شهرستان الیگودرز به دلیل اجرای پروژه «قمرود» دچار تنش شدید آبی هستند و روز به روز شرایط برای زندگی در این روستاها سختتر میشود.
۱۵ هزار روستایی چشم انتظار تأمین آب پایدار
حمیدرضا کرموند مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان در رابطه با این طرح اظهار داشت: پروژه آب رسانی روستاهای خسارت دیده در طرح «قمرود» یک طرح ملی است که با هدف آبرسانی به روستاهای خسارت دیده در طرح انتقال آب به استانهای مرکزی است.
وی ادامه داد: این پروژه در دو فاز بوده که فاز اول آن شامل تصفیه خانه آب، مخازن و اجرای شبکه ۴۲ روستا است که در حال حاضر تصفیه خانه اجرا شده و همچنین ۸۰ درصد در خطوط انتقال شبکه پیشرفت داشتهایم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب لرستان عنوان کرد: فاز دوم این پروژه به قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) واگذار شده است در این مرحله که شامل ۲۵ روستا بوده ساخت تصفیه خانه و خطوط انتقال آب در دست اجرا است.
کرموند گفت: طرح آبرسانی به روستاهای خسارت دیده در طرح «قمرود» از مصوبات سفر رئیس جمهوری بوده و با اجرای آن ۹۹ روستا با جمعیتی بالغ بر ۱۵ هزار نفر دارای آب پایدار میشوند.
ابلاغ آبرسانی ۴۲ روستا به قرارگاه امام حسن (ع)
محمد خدابخشی نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی نیز در این رابطه اظهار داشت: تأمین آب این پروژه از طریق تونل «قمرود» انجام میشود.
وی عنوان کرد: قبلاً با پیگیریهای صورت گرفته مجوز تخصیص آب این روستاها، نقاط جمعیتی آنها و دو شهر «چمن سلطان» و «شاپور آباد» اخذ شده است.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: عملیات اجرای این پروژه به قرارگاه امام حسن (ع) و همچنین بسیج سازندگی در استان واگذار شده است.
خدابخشی با تاکید بر اینکه در فاز اول عملیات اجرایی در ۴۲ روستا به قرارگاه امام حسن (ع) ابلاغ شده است افزود: تصفیه خانه اول ساخته شده، تصفیه خانه دوم نیز در حال اجرا است.
اهالی سرچشمه آب در تشنگی!
وی با بیان اینکه این پروژه تحت عنوان «قمرود» اجرا شد عنوان کرد: سالانه ۱۸۱ میلیون متر مکعب آب از سرشاخههای دز واقع در شهرستان الیگودرز برای مصرف آب قم، دلیجان و محلات انتقال داده میشود.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: هزاران میلیارد تومان برای این پروژه انتقال آب هزینه شده است و مردمی که در سرچشمه و مبدا این پروژه هستند دچار تنش آبی هستند.
خدابخشی با تاکید بر اینکه بیش از ۹۹ روستا دچار تنش آبی است و با تانکر آب رسانی میشوند افزود: این انصاف نیست، پروژهای شروع شده برای آبرسانی به همین روستاهای زیان دیده از پروژه انتقال آب «قمرود»، هنوز یک روستا از طریق آن آبرسانی نشده است.
وی تاکید کرد: این امر جز مصوبات سفر رئیس جمهور به لرستان است، امیدواریم که وزارت نیرو یک برنامه زمانبندی برای تکمیل این پروژه آب رسانی به این ۹۹ روستا تا پایان سال ارائه دهد.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: همه این روستاها دچار تنش آبی هستند و امیدواریم با اجرای این پروژه از آب شرب سالم برخوردار شوند.