نقش پوشش گیاهی جنگلی در کنترل فرسایش خاک
فرسایش خاک (Soil Erosion) یک مسئله زیست محیطی جهانی است که از حاصلخیزی خاک و کیفیت آب میکاهد و رسوبزایی و ایجاد سیل را افزایش میدهد.
اخبار سبز کشاورزی؛ کشور ما دارای رتبههای اول فرسایش خاک در جهان با فرسایش سالانه ۲ میلیاردمترمکعب خاک است. فرسایش خاک جدا شدن و انتقال ذرات خاک به وسیله عوامل فرساینده نظیر آب یا باد است.
پژوهشهای مختلف بشری در ایران و جهان نیز به اثر مثبت پوشش گیاهی بهویژه حفظ پوشش جنگلی در تنظیم فرآیندهای هیدرولوژیکی سطح زمین و کاهش رواناب و فرسایش خاک اشاره کردهاند.
کاهش پوشش گیاهی از علل بروز سیلابهای مخرب
از علل بروز سیلابهای مخرب و فرسایش خاک بهعنوان زیربنای طبیعت میتوان کاهش پوشش گیاهی در نتیجه فعالیتهای انسانی مثل چرای شدید یا جنگلزدایی (Deforestation) را نام برد که منجر به جدا شدن چسبندگی ذرات خاک میشود که خطر هرزآب و فرسایش خاک را افزایش میدهد.
آزمایش جلوگیری از هدر رفت خاک در مزرعه گردشگری کشاورزی آموزشی توسکا فارم
به منظور نشان دادن اثر مثبت پوشش گیاهی جنگلی در کاهش سیلاب و کنترل فرسایش خاک این آزمایش ساده در کنترل جریان سطحی و هدررفت خاک با استفاده از شبیهساز باران در مزرعه گردشگری کشاورزی آموزشی توسکا فارم واقع در استان گلستان و برای دانش آموزان دبیرستانهای گرگان و گنبدکاووس و دادن آگاهی به نسل آینده برای حفاظت از آب و خاک انجام شد.
گفتنی است، نخستین مزرعه گردشگری ایران با ترکیب ایده نوین سرمایهگذاری و طبیعت در توسکستان گرگان، مرکز استان گلستان ساخته شده است.
بیشتر بخوانید: گردشگری کشاورزی در اروپا و ۸ مزرعه برتر در جهان