خبر فوری
شناسه خبر: 40808

گاوخونی در یک قدمی فاجعه

تصاویر ماهواره‌ای از وضع بد یکی از تالاب‌های اصفهان خبر می‌دهد معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با استناد به پایش‌های میدانی و

گاوخونی در یک قدمی فاجعه

تصاویر ماهواره‌ای از وضع بد یکی از تالاب‌های اصفهان خبر می‌دهد

معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با استناد به پایش‌های میدانی و آخرین تصویر ماهواره‌ای گفت: سطح تالاب گاوخونی نسبت به خشکی چندین سال اخیر، خشک‌تر هم شده و این یک فاجعه است.
اخبار سبز کشاورزی ؛ حسین اکبری درباره وضعیت این تالاب به ایرنا توضیح داد: سال آبی ۱۴۰۱- ۱۴۰۲هم تمام شد و وارد سال آبی ۱۴۰۲ - ۱۴۰۳ شدیم، اما حقابه مؤثری به تالاب گاوخونی داده نشد و علاوه بر این در نیمه دوم ۱۴۰۲ منتهی به شهریورِ امسال با بسته بودنِ سد رودشتین، به‌تدریج زه‌آب‌های کشاورزی و پساب‌های ورودی به تالاب هم کاهش شدیدی پیدا کرد.
به گفته او ورودی زه‌آب و پساب‌ها از ایستگاه شاخه کنار به سمت تالاب گاوخونی به کمترین حدِ ممکن و حدود ۲۰ تا ۳۰ لیتر در ثانیه رسید و تالاب گاوخونی صد درصد خشک شد.
اکبری افزود: حالِ تالاب گاوخونی خوب نیست و پیگیری در سطوح مختلف برای بهبود شرایط تالاب هم نتوانسته موجب شود که حقابه مؤثری به تالاب داده شود.
او یادآور شد: با اینکه در سالِ آبی ۱۴۰۱ - ۱۴۰۲وضعیت بارش نسبت به سال قبل در سرشاخه‌های زاینده‌رود و کلِ حوزه بسیار خوب بود، تالاب گاوخونی حقابه‌هایش را دریافت نکرد. در نیمه دوم ۱۴۰۱ بارندگی خیلی خوبی ندر حوزه زاینده‌رود و به‌خصوص در بالادست داشتیم، به‌طوری‌که ذخیره سد زاینده‌رود در ماه‌های اردیبهشت و خرداد تا تیرماه نزدیک به ۶۰۰ میلیون مترمکعب هم رسید. اما بازهم هیچ آبی به تالاب گاوخونی رهاسازی نشد و این در حالی بود که بارها و بارها آب با احجام قابل‌توجه برای کشاورزانِ شرق و غرب اصفهان رهاسازی شد.
حسن اکبری: جلسات تخصصی برگزار شده و متناسب با نیاز واقعی روستاها اراضی کوچکی در نظر گرفته شده که در شورای عالی محیط زیست مطرح شود و در صورت تصویب به توسعه روستایی برسد
او همچنین گفت: نگاه انسانی و اراده وزارت نیرو برای تالاب گاوخونی باید دست‌کم در این زمان محقق شود که درصدی از حقابه زاینده رود به تالاب گاوخونی برسد اما متأسفانه این اتفاق نیفتاد.
طبق توضیح این مقام حفاظت محیط‌زیست استان اصفهان آخرین بندی که آب برای کشاورزی توزیع می‌شود، سد رودشتین است و ۸۰ کیلومتر تا تالاب گاوخونی فاصله دارد اما این سد همیشه بسته است و این نشان می‌دهد که وزارت نیرو کاری به ترسالی و خشکسالی ندارد. او با بیان این موارد افزود: سؤال ما این است که چرا باید ۸۰ کیلومتر از طول یک رودخانه به سمت تالاب و پایاب از دستور کار خارج شود؟ این‌یک سؤال قابل‌تأمل و مطالبه عموم مردم است.

واگذاری اراضی پنج منطقه حفاظت‌شده اصفهان برای طرح هادی روستایی

اکبری دیروز همچنین خبر دیگری درباره واگذاری اراضی پنج منطقه حفاظت‌شده اصفهان برای طرح هادی روستایی مطرح کرد. این اظهار نظر در حالی است که پیش از این روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، موضوع واگذاری اراضی تحت مدیریت این سازمان را به‌کلی تکذیب کرده بود.
معاون محیط‌زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان با رد موضوع واگذاری مناطق حفاظت شده برای طرح نهضت ملی مسکن، از درخواست واگذاری اراضی پنج منطقه برای طرح هادی روستایی خبر داد و به مهر توضیح داد: براساس ماده ۱۶ قانون حفاظت و بهسازی محیط‌زیست تمامی عرصه‌ها و اعیان و همچنین تالاب‌های متعلق به دولت در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست بوده و واگذاری آن ممنوع است اما درباره روستاهایی که در داخل مناطق حفاظت‌شده قرار می‌گیرد در بازنگری طرح‌های هادی روستایی بر اساس نیاز روستا به توسعه، پس از درخواست و استعلام بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از محیط‌زیست در سطوح کم برای مثال یک یا دو هکتار، روال قانونی و بررسی‌های کارشناسی انجام و به شورای مناطق معاونت طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست ارجاع می‌شود و در نهایت در دستور کار شورای عالی محیط زیست قرار می‌گیرد.
او ادامه داد: در استان اصفهان تقاضای بررسی و افزایش سطح طرح هادی روستایی در پنج منطقه از جمله پناهگاه‌های حیات وحش عباس و موته و مناطق حفاظت‌شده کرکس و کهیاز و قسمتی از منطقه حفاظت شده دنا در سمیرم را از سوی بنیاد مسکن استان داشتیم.
او ادامه داد: در همین راستا جلسات تخصصی برگزار شده و متناسب با نیاز واقعی روستاها در این مناطق اراضی کوچکی در نظر گرفته شده که پرونده در شورای عالی محیط زیست مطرح شود و در صورت تصویب به توسعه روستایی برسد.
اکبری بدون اشاره به مساحت اراضی درخواست شده در این پنج منطقه، گفت: بیشترین مساحت درخواست شده در منطقه حفاظت‌شده کهیاز بوده اما مجموع این اراضی مورد درخواست در پنج منطقه حدود ۱۰- ۲۰ هکتار است.
دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای