«اسرار پویای شرق» مجری گلخانههای شیشهای
ویژه ششمین نمایشگاه بینالمللی کشاورزی، سامانههای نوین آبیاری، ماشینآلات، نهادهها، کشتهای گلخانه ای
ویژه ششمین نمایشگاه بینالمللی کشاورزی، سامانههای نوین آبیاری، ماشینآلات، نهادهها، کشتهای گلخانه ای- گزارش هشتم
مزرعه سبز : ششمین نمایشگاه بینالمللی کشاورزی ، سامانههای نوین آبیاری، ماشینآلات، نهادهها و کشتهای گلخانهای، 14 الی 17 آذرماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار شد که سوای برخی ناهماهنگیها در برگزاری این نمایشگاه، استقبال مناسبی از آن صورت گرفت و شرکتهای فعال در عرصه کشاورزی و مرتبط با موضوع نمایشگاه، توانمندیهای خود را به نمایش گذاشتند. ما نیز با برخی از این شرکتها گفتوگوهایی انجام دادهایم که بهصورت سریالی تقدیم میشود:
اسرار پویای شرق، پیشرو در گلخانههای شیشهای
محسن سعادتمنش، مدیرعامل هلدینگ «اسرار پویای شرق» در گفتوگو با خبرنگار مزرعه سبز گفت: این شرکت در سال 1385 با هدف کمک به بهینهسازی مصرف سوخت، اشتغال و ایجاد انتفاع برای سهامداران خود، در شهرک صنعتی سبزوار استان خراسان رضوی تشکیل شد و در حال حاضر نزدیک به 200 نفر پرسنل دارد.
وی ادامه داد: شرکت در سال 1394 با توجه به مشکلات کشور در حوزه آب، وارد بحث گلخانهها شد و در سال 96 توانستیم اولین سازههای گلخانهشیشهای طرح «وِنلو» را شبیهسازی و در مساحت یک هکتار نصب و اشکالات آن را رفع نمائیم.
سعادتمنش افزود: در سالهای بعد از آن قراردادهای متعددی را انجام داده و در حال حاضر چندین پروژه بزرگ را در دست اجرا داریم. این شرکت با اتکا به توان مهندسی و بخش R&D توانسته پاسخ مناسبی به نیازهای کشور در بحث گلخانههای شیشهای ارائه دهد و کشور را از واردات آن بینیاز کند.
برخی مزیتهای گلخانههای شیشهای
مدیرعامل هلدینگ اسرار پویای شرق به برخی مزایای گلخانههای شیشهای اشاره کرد و گفت: هرچند که میزان سرمایهگذاری اولیه در گلخانههای شیشهای بیشتر است اما راندمان آن بیش از 5/ 1برابر گلخانههای نایلونی است. 35-30 درصد مصرف آب کمتر میشود و مصرف انرژی و سوخت برای کنترل اقلیم گلخانه (سرما و گرما) نسبت به گلخانههای نایلونی کمتر و دارای کارایی بالاتری است.
همچنین در مناطق بادخیز و مناطق کوهستانی و برفی، گلخانههای شیشهای تا حد زیادی تحمل بادهای شدید و برف سنگین را دارند و بادهای با سرعت 120 کیلومتر و همچنین وزن تا 25 کیلوگرم بر مترمربع برف را تحمل میکنند که اگر گلخانه زیر بار باشد این اعداد بیشتر هم میشود.
سعادتمنش افزود: کیفیت محصول تولیدی در گلخانههای شیشهای به مراتب بهتر و میزان محصول بیشتر و تا 5/ 1برابر افزایش خواهد داشت.
وی گفت: مشکل عمده گلخانههای شیشهای این است که این گلخانهها هنوز بهخوبی در کشور ما جا نیفتاده است و اگر معرفی آنها بهخوبی صورت گیرد، کشاورزان و سرمایهگذاران به سمت آن حرکت خواهند کرد.
بهروز رسانی گلخانه های شیشه ای
مدیرعامل هلدینگ اسرار پویای شرق گفت: ما در این شرکت ساختارهای گلخانه را بهروزرسانی کردهایم و مشکلات آن را مرتفع نمودهایم. تمام قطعات مورد استفاده ساخت داخل کشور هستند و گلخانههای شیشهای 100 درصد بومیسازی شدهاند؛ یعنی از صفر تا صد آن را در داخل کشور تولید میکنیم که در این میان حتی به برخی کشورها مانند مالزی، کشورهای حوزه CIS و برخی کشورهای عربی پروژههایی در دست اجرا داریم.
سعادتمنش در ادامه گفت: بعد از بومیسازی سازههای گلخانه، روی کنترل اقلیم داخلی گلخانهها تمرکز کردیم؛ چراکه کشتهای مختلف، مکانها و مناطق مختلف، اقلیمهای خاص خودش را طلب میکند. گلخانهها در مکانهای مختلف، تابع اقلیمهای مختلف هستند و این کنترل اقلیم یکی از مهمترین بخشهای گلخانه است.
وی افزود: بعد از تحقیقات و بررسیهای انجام گرفته به این نتیجه رسیدیم که سیستمهای فشار مثبت یا SIMY CLOSE بهترین و مناسبترین راندمان روش کنترل اقلیم در داخل گلخانه را دارند. اساس کار سیستمهای فشار مثبت بر این است که از زیر بستر، لولههای نایلونی هوای خنک را به گلخانه منتقل میکند. دما درگلخانه یکنواخت است و فشار از سمت پائین به بالا است و بخشی از حجم هوای ورودی از زیر بستر، در حال چرخش درون گلخانه است و بخشی نیز از طریق دریچهها خارج میشود. (به همین دلیل به آنها فشار مثبت میگویند). به طوری که حتی اگر پنجرهها پشهبند و توری نداشته باشند، با این حجم هوای خروجی امکان ورود حشرات کمتر میشود.
نکته دیگر اینکه با این روش سرمایش و رطوبت راحتتر کنترل میشود، مصرف آب در مقایسه با روشهای دیگر کمتر و راندمان تولید محصول در سیستم سیمیکلوز 30درصد بیشتر میشود. بهطوری که اگر یک گلخانه شیشهای در یک حالت معمولی پد و فن را با یک سیستم سمی کلوز در شرایط یکسان مقایسه کنیم، سیستم سمی کلوز 30 درصد محصول بالاتر با 20درصد مصرف آب کمتر تولید میکند. در عین اینکه برای سرمایهگذار یا کشاورز، هزینه چندانی هم ندارد.
لذا با توجه به اینکه مجموعه R&D شرکت به طور دائم در حال بررسی موضوعات و مشکلات مختلف صنعت گلخانهسازی است، روی این موضوع تمرکز کرده و سیستم «سمی کلوز» را بومیسازی کردیم و در حال نصب آن روی یکی از واحدهای گلخانهای هستیم تا از مزایای آن بهرهمند شویم.
مدیرعامل هلدینگ اسرار پویای شرق در ادامه گفت: یکی از مشکلاتی که ما با آن دست و پنجه نرم میکنیم، سیاستهای وزارتخانه جهادکشاورزی است که متاسفانه تاکنون توجه مناسبی به گلخانههای شیشهای نداشته است و خواهشمندیم که مدیران وزارتخانه به این موضوع توجه و ظرفیتهای داخلی را در نظر بگیرند.
واردات بیرویه
سعادتمنش افزود: متاسفانه واردات بیرویه، مجال را از شرکتهای داخلی گرفته و اجازه توسعه تولیدات داخلی را نمیدهد . این واردات به شکلهای مختلف و از راههای متفاوت مانند مناطق آزاد و غیره صورت میگیرد و محصولاتی وارد کشور میشود که صنایع داخلی بهراحتی امکان تولید آن را دارد.
وی افزود: متاسفانه برخی بانکها نیز برای پروژههای ارزی و وارداتی اولویت بیشتری قائل هستند و ارز را به واردات گلخانهها تخصیص میدهند، در حالیکه گلخانههای داخلی توان راهاندازی زنجیرهای از کسب و کارها را دارند. بهطور مثال در مورد آلومینیوم که ما در حال خام فروشی آن به خارج کشور هستیم، با اجرای گلخانههای شیشهای ساخت داخل، ضمن اینکه جلوی واردات این سازههای گلخانهای که به قیمت گزاف گرفته میشود، میتوان جلوی بخش قابل توجهی از خام فروشی آلومینیوم را گرفت و تولیدکنندگان داخلی، محصولات به مراتب با کیفیتتر و بهینه شده برای اقلیم ایران را در داخل تولید و عرضه نمایند.
تمام امید ما این است که در این شرایطی که یک دولت انقلابی روی کارآمده است، این مشکلات را رفع نماید.
این فعال حوزه گلخانهای گفت: همچنین انتظار داریم که نگاه مدیران وزارتخانه جهادکشاورزی به سمت تولیدات داخلی باشد و اگرنه وزیر محترم جهادکشاورزی شرایط آن را ایجاد کند و مدیرانی که باعث و بانی وضعیت موجود هستند کنار گذاشته شوند و فرصت برای مدیرانی فراهم شود که توجه بیشتری به توانمندیهای داخلی دارند.
حسین کاظمی ـ روزنامه نگار و کارشناس ارشد کشاورزی