تجلی ارادهها؛ ششمین نمایشگاه کشاورزی و کشتهای گلخانه ای
ششمین نمایشگاه بینالمللی کشاورزی، سامانههای نوین آبیاری، ماشینآلات، نهادهها و کشتهای گلخانهای، در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار شد
مزرعه سبز : ششمین نمایشگاه بینالمللی کشاورزی، سامانههای نوین آبیاری، ماشینآلات، نهادهها و کشتهای گلخانهای، 14 الی 17 آذرماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار شد که سوای برخی ناهماهنگیها در برگزاری این نمایشگاه و نارضایتی مهمانان خارجی استقبال مناسبی از آن صورت گرفت و شرکتهای فعال در عرصه کشاورزی و مرتبط با موضوع نمایشگاه، توانمندیهای خود را به نمایش گذاشتند. ما نیز با برخی از این شرکتها گفتوگوهایی انجام دادهایم که بهصورت سریالی تقدیم میشود:
«کیمیا سبزآور»؛ تولیدکننده آفتکشهای زیستی
محمد پازوکی، مسئول ترویج و مسئول فنی شرکت «کیمیا سبزآور» در گفتوگو با خبرنگار ما میگوید: این شرکت در زمینه تولید آفتکشهای زیستی و غیرشیمیایی فعالیت دارد که بهعنوان جایگزینی مناسب برای سموم شیمیایی عمل میکنند.
پایه محصولات تولیدی شرکت کاملا گیاهی و مواد اولیه آن از گیاهانی مانند: روغن نارگیل، فلفل، سیر و… استخراج میشود. همچنین در زمینه قارچکشها نیز محصولاتی تولیدی کردهایم که پایه اصلی آن بیکربنات پتاسیم است که در کشاورزی ارگانیک استفاده میشود.
پازوکی گفت: محصولات تولیدی ما به راحتی قابلیت جایگزینی با سموم شیمیایی را دارند و از نظر هزینه هم نسبت به سموم شیمیایی به صرفهتر خواهد بود.
پازوکی عنون کرد: در حال حاضر یک مشکل اساسی که با آن مواجه هستیم، گرانی بیش از حد مواد اولیه است که باعث میشود هزینه تمام شده تولید بالا رود اما در هر صورت قیمت آفتکشهای زیستی نسبت به انواع شیمیایی آن مناسب است و کارایی خوبی هم دارند، ضمن اینکه برای انسان و محیط زیست بیخطر هستند.
بارابکو؛ بالاترین تضمین کیفیت
ابوذر بسحاق، مدیرعامل هلدینگ «بارابکو» که در زمینه تولید، بازرگانی و تجهیز لوله، اتصالات و لوازم آبیاری تحتفشار و کمفشار در انواع آبیاریهای زیرسطحی و روسطحی (بارانی و قطرهای) فعالیت دارد، هلدینگ بازرگانی «بارابکو» متشکل از چندین شرکت باسابقه در این عرصه، علاوه بر اجناس و قطعاتی که خود شرکت تولید میکند، بخشی از اجناس و قطعات مورد نیاز را از شرکتهای تولید کننده طرف قرارداد تهیه و تامین نموده و طراحی، اجرا و تجهیز پروژههای آبیاری را بهصورت EPC در داخل و خارج از کشور در اولویت کاری خود دارد.
محصولات ما به کشورهایی مانند عراق، تاجیکستان، افغانستان، ازبکستان و ارمنستان نیز صادر و در این کشورها پروژههایی اجرا کرده یا در دست اجرا داریم.
وی در مورد نمایشگاه گفت: در کل استقبال از نمایشگاه راضی کننده بود اما متاسفانه در روز اول نمایشگاه به دلیل برخی ناهماهنگیها بین شهرداری و راهنمایی و رانندگی، مشکلاتی برای ورود به نمایشگاه به وجود آمد که باعث تأسف بود. بخصوص که برخی میهمانان خارجی داشتیم که متاسفانه به اعتبار و حیثیت کشورمان در این مورد لطمه وارد کرد.
«آبی بیکران کویر»؛ مخترع فیلتراسیون هوشمند سیستمهای آبیاری
محمدسعیدی، کارشناس بخش کشاورزی و رئیس هیات مدیره شرکت «آبی بیکران کویر» در گفت و گو با خبرنگار ما میگوید: فعالیت شرکت بیشتر در زمینه ساخت فیلترهای تمام اتوماتیک برای استفاده از سیستمهای آبیاری نوین است و همچنین شرکت در اجرای آبیاریهای تحت فشار زیرسطحی و روسطحی فعالیت دارد.
سعیدی توضیح داد: در آبیاریهای تحت فشار برای اینکه قطره چکانها دچار گرفتگی نشوند، باید از ورود ذرات بالای 120 میکرون به داخل لولههای آبیاری جلوگیری شود و فیلترها در این میان نقش مهمی دارند و در همین زمینه یک سیستم هوشمند فیلتراسیون برای سیستمهای آبیاری طراحی، ساخته و ثبت اختراع کرده ایم که حجم و اندازه کوچکتری نسبت به سیستمهای قدیمیتر دارد (فضای کمتری اشغال میکند) و هم این که بدون دخالت انسان و هر وقت که لازم باشد، دستگاه به صورت هوشمند شروع به تمیزکاری خود میکند؛ وقتی فیلتر شروع به گرفتگی میکند، با اختلاف فشاری که بین ورودی و خروجی فیلتر به وجود میآید سیستم هوشمند(PLC) فرمان شست و شوی فیلتر را صادر میکند.
وی افزود: مزیت دستگاه تولیدی ما این است که نیازی به پیش تصفیه نداشته و استفاده از آن هم بسیار راحت است. ضمن اینکه دستگاه ما از نظر کارکرد و دوام مناسبتر است و فضای اشغال شده توسط این دستگاه به مراتب کمتر از نمونههای قدیمی است. همچنین قیمت آن هم مخصوصا نسبت به نمونههای خارجی بسیار کمتر خواهد بود. بهرهبردارانی که از دستگاههای فیلتراسیون ما استفاده کردهاند از عملکرد آن بسیار راضی هستند.
«کشتیار»، یاریگر کشاورزان
«کشتیار» از جمله شرکتهای استارتاپی فعال در حوزه هوش مصنوعی و کشاورزی هوشمند حاضر در نمایشگاه بود.
بشری عبدالهی، از مدیران و کارشناسان شرکت «کشتیار» میگوید: فعالیت این شرکت در زمینه پایش ماهوارهای زمینهای کشاورزی است و از طریق برخی ماهوارهها که اطلاعات مختص کشاورزی را مخابره میکنند، از زمینهای کشاورزی و مزارع تصویربرداری میشود.
با پردازش اطلاعات این تصاویر، مواردی مانند تراکم، شاخص سطح برگ، رطوبت مزرعه، شاخصهای پوشش گیاهی و… را به دست آورده و با استفاده از اطلاعات بهدست آمده، نقاط غیریکنواختی مزرعه، بیماریهای مزرعه، آفتها، تنشها، چگونگی تغذیه و موارد دیگر را در مزرعه شناسایی میکنیم و بر اساس آن توصیههای لازم را به بهرهبردار ارائه میدهیم.
امکان استفاده از خدمات «کشتیار» برای کشاورزان خردهپا و زمینهای کوچک نیز وجود دارد و هزینههای آن هم پائین است؛ به طوری که در حال حاضر یک کشاورز یا باغدار به ازای هر هکتار زمین با پرداخت هزینه 25 هزار تومان میتواند از خدمات کشتیار بهرهمند شود.
در تیم کشتیار طیف گستردهای از کارشناسان مختلف مانند: فیزیولوژی گیاهی، کارشناسان گیاهپزشکی و تغذیه گیاهی، کارشناسان علف هرز، متخصصان هوش مصنوعی، مهندسی سنجش از راه دور، مهندسان هوافضا، کارشناسان دیجیتال مارکتینگ و IT به علاوه یک تیم مدلسازی و الگوریتمسازی برای پردازش اطلاعات و غیره با هم همکاری دارند.
سامانه شناسایی نیازهای فناورانه
پیمان عینیزاده از کارشناسان «مرکز ارزیابی شرکتهای دانشبنیان» و «مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت» ریاست جمهوری در گفتوگو با خبرنگار ما با اشاره به این نکته که مرکز ارزیابی شرکتهای دانشبنیان، زیرمجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است و مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت نیز ذیل نهاد ریاست جمهوری فعالیت میکند، گفت: سامانهای را که در این نمایشگاه معرفی کردهایم تحت عنوان سامانه «شناسایی نیازهای فناورانه» در حوزه مکانیزاسیون، ماشینآلات، سامانههای نوین آبیاری، ماشینآلات، نهادهها، کشتهای گلخانهای، تجهیزات کشاورزی و… است.
عینیزاده گفت: هدف این سامانه رفع نیازهای فناورانه است؛ در این برنامهما نیازهای فناورانه را از منابع مختلف دریافت میکنیم و آنها را برای شرکتهای فعال در آن زمینه بخصوص ارائه میدهیم. بهطور مثال، یک شرکت بزرگ به ما مراجعه میکند و درخواست میدهد که محصولی را با یک سری مشخصات و کارایی نیاز داریم و ما درخواست این شرکت را برای شرکتهایی که امکان پاسخگویی و تولید این نیاز را دارند، ارائه میدهیم؛ در واقع مانند یک رابط و پل ارتباطی بین این دو حلقه عمل میکنیم.
متقاضیان میتوانند از طریق سایت، نیازهای فناورانه خودشان را ثبت کنند و شرکتهایی که توان پاسخگویی به این نیازها را دارند، در این سایت همدیگر را پیدا نمایند. حتی ممکن است آن نیاز فناورانه را قبلا شرکتی اجرا کرده و محصول مناسب را ساخته است یا اینکه در مورد آن مقداری کار کرده و تحقیقاتی انجام داده است که در این سامانه امکان ارتباط این دو گروه فراهم میگردد.
«ورسک اتصال» نامی آشنا در آبیاریهای نوین کشاورزی
جواد محمدی، مدیرفروش شرکت «ورسک اتصال» در مورد این شرکت میگوید: ما شرکت تولیدی و صنعتی هستیم که از سال 1380 در زمینه آبیاریهای تحتفشار در کشاورزی و گلخانهها فعالیت داریم. در ابتدای کار واردکننده این تجهیزات بودیم اما در حال حاضر به نقطهای رسیدهایم که تقریبا بالای 85درصد از اجناس ما تولید داخل است. آن بخش از محصولات که از طریق واردات تامین میشوند، مربوط به قطعاتی مانند: «آبپاشهای مخفی شونده هانتر» یا برخی «کنترلرها» است که هنوز در ایران به تولید انبوه نرسیدهاند.
در این شرکت صفر تا صد تولید قطعات مورد نیاز سیستمهای آبیاری در کشاورزی را انجام میدهیم اما در کار اجرای این سیستمها ورود نکردهایم و فقط لوازم و قطعات مورد استفاده را تولید میکنیم و با دفاتر و شرکتهای فعال در زمینه نصب و راهاندازی این سامانهها همکاری و محصولات مورد نیاز در انواع آبیاریهای زیرسطحی، روسطحی، قطرهای، بارانی و…. را تولید و عرضه مینمائیم.
تولیدکنندگان را دریابید
مدیر فروش شرکت «ورسک اتصال» عنوان کرد: عمدهترین چالش پیش روی این صنعت تهیه مواد اولیه مورد نیاز است که بهصورت جدی این صنعت را چار چالش کرده است؛ چراکه قیمت مواد اولیه بسیار بالا است.
محصولات تولیدی این شرکت به کشورهای مختلفی مانند ارمنستان، افغانستان، عراق و دیگر کشورها صادر میشود این موضوع نشان میدهد که محصولات ما از کیفیت مناسبی برخوردار هستند و در بازارکشورهای خارجی توان راقابت با تولیدکنندگان بینالمللی را دارند.
حسین کاظمی ـ روزنامه نگار و کارشناس کشاورزی
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۵۹ - دی ۱۴۰۰