ترویج کشتهای بیخاکورزی غلات در بخش هفت گنبدکاووس+ ویدئو
در روز یکشنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۳ روز مزرعه تحت عنوان ترویج کشت بیخاکورزی در اراضی دیم بخش هفت گنبد کاووس برگزار شد.
اخبار سبز کشاورزی؛ روستاهای آگری بوغاز، عوض حاجی، گوزنی تپه، قرهماخر و چپرقویمه در شمال شهرستان گنبد کاووس و جنب جاده گنبد به اینچه برون واقع شده است.
متوسط بارندگی سالانه روستاهای بخش هفت ۲۵۰ میلیمتر و میزان تبخیر سالانه بیشتر از ۱۷۰۰ میلیمتر و دمای سالانه هم در تابستان تا ۴۵ درجه سلیسیوس تغییر میکند. در روز یکشنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۳ روز مزرعه تحت عنوان ترویج کشت بیخاکورزی در اراضی دیم بخش هفت گنبد کاووس برگزار شد.
در این روز آقای دکتر محمداسماعیل اسدی، پژوهشگر بینالمللی کشاورزی حفاظتی، خطاب به کشاورزان منطقه بخش هفت گفت: بزرگترین سرمایه کشاورزان خاک است که با توجه به شعار امسال روز جهانی خاک در ۱۵ آذر ۱۴۰۳ تحت عنوان مراقبت از خاکها و با توجه به لزوم حفظ رطوبت در اراضی دیم که عامل اصلی رشد گیاهان دیم است بر لزوم استفاده از عدماستفاده از گاوآهن برگرداندار و سایر ادوات بر هم زننده ساختمان خاک تاکید کرد.
اسدی افزود: با اشاره به شرایط خاص اقلیمی و بالا بودن تبخیر مناطق مختلف بخش هفت گنبدکاووس بهترین شیوه کشت زراعتهای پاییزه در اراضی دیم ازجمله گندم، جو، زیره و دانههای روغنی گلرنگ، کلزا و کاملینا کشت حفاظتی به روش بیخاکورزی (کشت مستقیم در بقایا بدون سوزاندن بقایا) است. در این روش نیاز به عملیات شخم نبوده و فقط با ایجاد یک شیار باریک با استفاده از کارندههای بیخاکورز از کارندههای نوتیل مجهز به کودکار میتوان بذر را بهصورت مستقیم در زمین کشت کرد.
این پژوهشگر بینالمللی کشاورزی حفاظتی ادامه داد: در این روش کشت میزان تبخیر از سطح خاک به حداقل ممکن رسیده و بهرهوری حداکثری از نزولات جوی یا آب سبز با رعایت تاریخ کاشت برای دستیابی به سطح سبز مطلوب و عملکرد مناسب فراهم میشود، ضمن اینکه در درازمدت با تداوم این روش و رعایت تناوب زراعی به مقدار ماده آلی خاک و حاصلخیزی آن نیز افزوده خواهد شد.
وی تاکید کرد: افزایش میزان مصرف آب آبیاری، فرسایش خاک، افزایش سرعت تجزیه مواد آلی خاک، بالابودن هزینههای تولید، پایین بودن راندمان انرژی، زمانبر بودن عملیات کشت و افزایش انتشار گازهای گلخانهای بر اثر استفاده بیرویه از ماشینها ازجمله معایب خاکورزیهای مرسوم است.