نوسازی علوم و فناوری کشاورزی، توسعه جهانی را هدایت میکند
«فناوری ساده، برداشت بزرگ»

اخبار سبز کشاورزی، فناوریهای کشاورزی بومیسازیشده چین به تقویت امنیت غذایی در مزارع تانزانیا کمک میکنند. «لوبیاهای کوچک، تغذیه بزرگ» - ابتکارات «کوچک و زیبا» که هزارهها تمدن کشاورزی و خرد غذایی مدرن را ادغام میکنند، شروع به بهبود تغذیه زنان و کودکان در سراسر کشورهای جنوب جهان کردهاند. «فناوریهای جدید امید تازهای به ارمغان میآورند» - پهپادهای چینی، برنج هیبریدی، جونکائو (قارچ و علف) و سایر گونههای بهبود یافته محصولات و روشهای پیشرفته، همراه با نیروهای تولیدی باکیفیت جدید در کشاورزی، نوسازی کشاورزی را در کشورهای آفریقایی پیش میبرند.
در طول پنج سال گذشته، با تشدید چالشهای جهانی امنیت غذایی و تداوم فقر روستایی، چین با نوسازی علم و فناوری کشاورزی به عنوان موتور مرکزی، چشمانداز کشاورزی و روستایی خود را تغییر شکل داده است. علاوه بر این، این کشور یک مسیر توسعه عملی را ترسیم کرده است که مرجع ارزشمندی برای بسیاری از کشورهای در حال توسعه ارائه میدهد.
علم و فناوری پایههای یک ملت قوی کشاورزی را محکم میکند
چین که از نظر تاریخی فقر مطلق را ریشهکن کرده و خودکفایی غلات اساسی و امنیت غذایی مطلق را تضمین کرده است، در حال پیشروی به سمت هدف تبدیل شدن به یک ملت قوی کشاورزی است. نوسازی کشاورزی و روستایی فقط به معنای تأمین حداقل معیشت برای تغذیه ۱.۴ میلیارد نفر نیست؛ بلکه پایه محکمی برای رسیدگی به عدم تعادلها و نارساییهای توسعه شهری-روستایی و حمایت از نوسازی کلی کشور است.
برای این منظور، چین در پنج سال گذشته دستور کار خود را در کشاورزی، مناطق روستایی و کشاورزان از طریق سه ستون اصلی پیش برده است. اولاً، امنیت غذایی تضمین شده است. چین خط قرمز خود را که ۱.۸ میلیارد مو (۱۲۰ میلیون هکتار) زمین زراعی است، به طور کامل تضمین کرده است، به ترویج ساخت و ساز زمینهای کشاورزی با استاندارد بالا ادامه داده و توسعه صنعت بذر را تقویت کرده است با یک چارچوب سیاستی جامع، عرضه پایدار داخلی چین سهم حیاتی در امنیت غذایی جهانی داشته است.
ثانیاً، نوسازی از طریق دو موتور توانمندسازی فناوری و اصلاحات روستایی هدایت شده است. چین پیشرفت در فناوریهای اصلی کشاورزی را در اولویت قرار داده و تحقیق و توسعه و کاربرد فناوریهای پیشرفته در زمینههایی مانند بیوتکنولوژی، کشاورزی هوشمند و تولید سبز را ترویج داده است. در عین حال، اصلاحات روستایی را تعمیق بخشیده تا موانع جریان عوامل بین مناطق شهری و روستایی را از بین ببرد، انواع جدیدی از بنگاههای کشاورزی و خدمات اجتماعی را تقویت کند و از پتانسیل منابع روستایی بهره ببرد. این تلاشها، نیروی محرکه درونزای قدرتمندی را به نوسازی کشاورزی تزریق کرده است. سوم، احیای روستایی همزمان با تحول سبز از طریق نوآوری هماهنگ در حال پیشرفت است.
چین اولویت اصلی خود را تثبیت و گسترش دستاوردهای فقرزدایی قرار داده و در عین حال آنها را به طور مؤثر با احیای روستایی پیوند داده و بدین ترتیب سازوکاری مناسب برای نظارت و جلوگیری از بازگشت فقر ایجاد کرده است. در همین حال، تلاشهای جامعی برای تقویت توسعه، ساخت و ساز و حکومتداری روستایی در حال انجام است و از درسهای پروژه "نمایش هزار روستا و نوسازی ده هزار روستا" برای ساخت حومههای زیبا، هماهنگ، قابل سکونت و مناسب برای تجارت بهره میبرد. همزمان، این کشور به شدت انتقال کشاورزی سبز و کم کربن را ترویج کرده، کنترل آلودگی منابع غیر نقطهای کشاورزی را افزایش داده، کشاورزی چرخشی اکولوژیکی را توسعه داده و پایداری کشاورزی را تقویت کرده است.
به اشتراک گذاری رویکردهای توسعه از طریق مسیرهای متعدد
تجربه چین یک مدل منزوی نیست؛ این تجربه به طور فعال در سراسر کشورهای جنوب جهان از طریق یک شبکه همکاری چند لایه و چند بعدی برای کمک مشترک به توسعه جهانی به اشتراک گذاشته میشود. در سطح دوجانبه، از طریق همکاریهای تجاری و اقتصادی، کمکها و سایر کانالها، چین با بیش از ۱۴۰ کشور در زمینه کشاورزی همکاری داشته، با نزدیک به ۱۰۰ کشور مشارکتهای پایدار کشاورزی ایجاد کرده، حدود ۱۸۰ آزمایشگاه یا مرکز تحقیقاتی مشترک راهاندازی کرده و بیش از ۱۰۰ توافقنامه همکاری در زمینه کشاورزی (شیلات) با تقریباً ۹۰ کشور امضا کرده است.
در سطح منطقهای، با تکیه بر مجمع همکاری چین و آفریقا، زنجیرههای صنعتی محصولات کشاورزی در آفریقا را ارتقا داده و در عین حال از طریق مکانیسم چین و آسهآن، همکاری در فناوریهای کشاورزی گرمسیری را تقویت کرده است. در همین حال، چین همچنین نوآوری در مدیریت امنیت غذایی را در چارچوبهایی مانند سازمان همکاری شانگهای، گروه ۲۰، اپک و سیکا ارتقا داده است.
در سطح چندجانبه، چین عمیقاً با سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، برنامه جهانی غذا و صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی برای پیشبرد همکاریهای «جنوب-جنوب» و «سهجانبه» به موازات پیشبرد تحول در مدیریت جهانی غذا و کشاورزی در تعامل است. این سازوکارها در کنار هم، شبکهای را برای به اشتراک گذاشتن تجربیات تشکیل میدهند و خرد چینی را به طور دقیق با نیازهای عملی کشورهای در حال توسعه همسو میکنند. به این ترتیب، چین به این کشورها کمک میکند تا ارزش افزوده کشاورزی را افزایش دهند، پایههای امنیت غذایی را تحکیم کنند و تجربه نوسازی کشاورزی را به اشتراک بگذارند.
همکاری برای آیندهای پایدار
سیستم کشاورزی و غذا همچنان با چالشهای بزرگی مانند تشدید تغییرات اقلیمی، اختلالات ژئوپلیتیکی و زنجیرههای تأمین شکننده روبرو است. ترویج بینالمللی رویکرد چینی همچنین باید بر مسائل مربوط به سازگاری و پایداری محلی غلبه کند.
با نگاهی به آینده، چین به استفاده از نوسازی علوم و فناوری کشاورزی برای تعمیق همکاریهای کشاورزی تحت طرح کمربند و جاده و طرح توسعه جهانی ادامه خواهد داد. از یک سو، این امر تحقیق و توسعه و انتشار فناوریهای تطبیقی را تقویت میکند و به کشورهای شریک خود در مقابله با چالشهای پیچیدهای مانند بهرهوری پایین، حمایت محدود از سیاستها و خطرات اقلیمی کمک خواهد کرد. از سوی دیگر، چین در کنار سایر کشورهای جنوب جهان برای ایجاد یک سیستم مدیریت جهانی غذا و کشاورزی فراگیرتر و مقاومتر همکاری خواهد کرد و در نتیجه سرمایهگذاری کشاورزی و انتقال فناوریهای سبز را تسهیل خواهد کرد.
در عین حال، نیازهای توسعه عملی کشاورزی جهانی، چین را تشویق میکند تا نسل جدیدی از متخصصان میانرشتهای در مطالعات منطقهای و کشوری را پرورش دهد که در شرایط محلی تبحر دارند و قادر به همکاری با مردم محلی از طریق مشاوره گسترده، مشارکت مشترک و منافع مشترک هستند و در عین حال سیستمهای دانش مربوطه را نیز میسازند. از طریق این فرآیند تاریخی است که چشمانداز آیندهنگرانه «جامعه انسانی با آیندهای مشترک» به شیوههای ملموس همکاری توسعهای تبدیل میشود.