خبر فوری
شناسه خبر: 48709

مدیرعامل شرکت GSA

ساخت گلخانه شیشه‌ای با استاندارد روز دنیا

گلخانه‌سازی در ایران پیشرفت آشکاری کرده است. چند سال پیش، بسیاری از گلخانه‌هایی که قرار بود در ایران ساخته شود

ساخت گلخانه شیشه‌ای با استاندارد روز دنیا

اخبار سبز کشاورزی؛ گلخانه‌سازی در ایران پیشرفت آشکاری کرده است. چند سال پیش، بسیاری از گلخانه‌هایی که قرار بود در ایران ساخته شود؛ توسط شرکت‌های خارجی از کشورهای فرانسه، اسپانیا، ترکیه، هلند و بلژیک طراحی و اجرا می‌شد.

اما اکنون صنعت گلخانه‌سازی در ایران به میزان بسیاری توسعه پیدا کرده که نه‌فقط نیازهای داخل را پوشش می‌دهد بلکه می‌تواند در کشورهای همسایه و منطقه برای احداث و تامین گلخانه حضور فعال داشته باشد.

از شرکت‌های فعال و توانا در امر طراحی و ساخت گلخانه‌های شیشه‌ای، شرکت معتبر GSA تحت پوشش هلدینگ بزرگ، اسرار پویای شرق است. همچنین، شرکت‌های دیگری را هم تحت‌پوشش قرار می‌دهد و هلدینگی قابل اعتنا در حوزه کشاورزی و گلخانه‌سازی در ایران ایجاد کرده است.

ساخت گلخانه شیشه‌ای با استاندارد روز دنیا (2)

دکتر علی عامری، عضو هیات‌مدیره و سهام‌دار شرکت هلدینگ اسرار پویای شرق و مدیرعامل شرکت گلخانه‌ساز GSA، درباره فعالیت این شرکت توضیح می‌دهد:

GSA گلخانه‌های طرح ونلو و شیشه را تولید و احداث می‌کند و شش سال است که در حال فعالیت برای اجرای طرح‌های گلخانه ونلو و شیشه‌ای است که با سایر گلخانه‌ها متفاوت بسیار دارد. وی با بیان این که GSA گلخانه‌های طرح ونلو و شیشه‌ای را در سراسر ایران طراحی و اجرا می‌کند؛ توضیح می‌دهد این شرکت تنها پروژه‌های تقاضامحور و با فناوری بالا(HI-TEC) را اجرا می‌نماید.

عامری به محدودیت‌های کشور در زمینه‌های آب و خاک اشاره می‌کند و با بیان ضرورت ایجاد بهره‌وری و صرفه‌جویی در مصرف آب، اضافه می‌‎کند: چنین گلخانه‌هایی به نسبت کشت‌های زمینی، دارای بهره‌وری و ثمردهی بیشتر هستند. چنان‌که یک گلخانه در وسعت یک زمین جالیزی، می‌تواند تا حدود سه برابر افزایش ثمردهی داشته باشد. ضمن آن که افزایش کمیت ثمردهی، کیفیت مطلوب را هم در بر دارد.

همچنین بهره‌وری در مصرف آب در گلخانه را تائید و می‌گوید: از 100 لیتر آب که در گلخانه مصرف می‌شود؛ حدود 23 لیتر آب از مسیر بازچرخانی قابلیت مصرف دوباره دارد که با این روش، صرفه‌جویی انجام می‌شود.

عامری می‌گوید: در مواردی می‌توان با حدود 20 لیتر آب، یک کشت جالیزی را در گلخانه آبیاری کرد. اما اگر بخواهیم همین میزان کشت را به روش آزاد در زمین‌های جالیزی آبیاری کنیم؛ حدود 300 تا 500 لیتر آب مورد نیاز خواهد بود. بنابراین با توسعه گلخانه‌ها می‌توان آن قدر مصرف آب را کاهش داد که ایران دیگر مشکل آب و مصرف آب نداشته باشد.

ساخت گلخانه شیشه‌ای با استاندارد روز دنیا (3)

مزیت گلخانه‌های شیشه‌ای

عضو هیات‌مدیره هلدینگ اسرار پویای شرق، سپس به بیان مزیت استفاده از گلخانه‌های شیشه‌ای می‌پردازد و صرفه‌جویی و بهره‌وری قابل‌توجه در زمینه مصرف انرژی را مورد توجه قرار می‌دهد. و بیان می‌کند: این گلخانه‌ها عایق هستند و سرما و گرما را می‌توانند ذخیره کنند.

یعنی در فصل سرما با کمترین هزینه و میزان مصرف سوخت، می‌توان گلخانه را گرم کرد. در فصل گرما و در تابستان هم شرایط مشابه است؛ می‌توان با کوچک‌ترین سیستم‌های سرمایشی، دمای گلخانه را متعادل نمود تا حرارت مناسب را در محیط گلخانه حفظ کرد.

عامری سپس توضیح می‌دهد: ساخت این گلخانه‌ها توسط شرکت GSA با مواد اولیه تمام ایرانی صورت می‌گیرد. در ایران بهترین منابع تولید آلومینیوم، بهترین منابع شیشه، با کیفیت‌ترین منابع آهن و ... را داریم و می‌توانیم با این مواد اولیه،گلخانه‌های با کیفیتی احداث کنیم.

این مدیر گلخانه‌ساز سپس درباره گسترش استفاده از گلخانه‌های شیشه‌ای و پلاستیکی در کشورمان توضیح می‌دهد و با بیان این که از نظر تعداد گلخانه‌های ساخته‌شده، ایران عقب‌ماندگی قابل مشاهده‌ای، نسبت به کشورهای همسایه و منطقه دارد.

همچنین، اضافه می‌کند: تعداد گلخانه‌های شیشه‌ای ساخته شده در ایران بسیار اندک است و تعداد گلخانه‌های پلاستیکی ساخته شده در کشورمان هم نسبت به آن چه در کشورهای منطقه اوراسیا و ترکیه دیده می‌شود، بسیار کمتر است.

وی علت استقبال نکردن کشاورزان ایرانی از تاسیس و احداث گلخانه را ارزان بودن منابع آب و خاک می‌داند. در این مورد می‌گوید: چون در کشورمان منابع، محدود نبوده و در دسترس است؛ انرژی، آب و خاک ارزان بوده و همین باعث شده که در ایران استقبال چندانی از احداث گلخانه به‌عمل نیاید.

علی عامری می‌گوید: اکنون وضعیت تفاوت کرده و دولت هم به میدان آمده و تمهیداتی در این مورد اندیشیده تا ساخت و استفاده از گلخانه در کشور توسعه و گسترش پیدا کند. وی می‌افزاید: تمهیداتی که دولت در این مورد اندیشیده مانند وام‌هایی که پرداخت می‌کند و حمایت‌هایی که برای ساخت و احداث گلخانه در اختیار کشاورزان قرار می‌دهد، باعث شده تا فعالان عرصه کشاورزی به ساخت و استفاده از گلخانه تشویق شوند و زمینه صادرات و تجهیزات ساخت و احداث گلخانه هم افزایش پیدا کند.

گلخانه‌های GSA برابر با استاندارد اروپا

عامری مطلوب‌بودن کیفیت گلخانه‌های ساخت ایران را مورد تاکید قرار می‌دهد و با بیان این که زمانی حتی در ایران گلخانه‌های نایلونی هم ساخته نمی‌شد؛ اما اکنون گلخانه‌های گوناگونی با کیفیت مطلوب در کشورمان ساخته می‌شود؛ اضافه می‌کند: شرکت‌های معتبر ایرانی که اکنون در حوزه ساخت گلخانه‌های نایلونی فعال هستند؛ بخشی از تولید خود را به کشورهای دیگر صادر می‌کنند. این نشان‌دهنده کیفیت مطلوب تولید ایرانی است.

وی سپس به شرایط ساخت گلخانه‌های شیشه‌ای می‌پردازد و می‌گوید: البته شرایط ساخت گلخانه‌های شیشه‌ای متفاوت و هزینه‌های بیشتری دارد. مواد اولیه متفاوتی می‌خواهد. حدود پنج سال است که شروع به ساخت گلخانه‌های شیشه‌ای کرده‌ایم. با شایستگی می‌توان گفت که گلخانه‌‌های ما استانداردی کمتر از گلخانه‌‌های اروپایی ندارد.

هلندی‌ها نزدیک صد سال است که گلخانه شیشه‌ای می‌سازند. با این همه شاید 10 یا 20درصد کیفیت ما از گلخانه‌های هلندی پایین‌تر باشیم. اما در کل گلخانه‌های شیشه‌ای که در ایران ساخته می‌شود؛ هم از لحاظ قیمت فروش و هم از لحاظ کیفیت قابل رقابت است. چرا که قیمت‌های ما از قیمت گلخانه‌های هلندی خیلی پایین‌تر؛ ولی از نظر کیفیت، بسیار نزدیک است.

مدیرعامل GSA سپس به انتقادهایی که از این شرکت در زمینه‌ اجرای تعهدها شده پاسخ داد و گفت: در یک نمونه قراردادی با یکی از فعالان کشاورزی منعقد شد که قبل از وقوع پاندمی کرونا این قرارداد بسته شد؛  این نکته قابل‌توجه است که آقای باهری (کارفرما) در انتظار تخصیص و پرداخت وام، یک سال پروژه را تعطیل کرد و منتظر بود.

از طرفی پرداخت‌های ایشان بسیار دیر انجام می‌گرفت. مستحضرید معمولاً زمانی که پروژه به حاشیه برود؛ تا دوباره به متن بازگردد و عملیاتی شود؛ زمان بیشتری طول می‌کشد.

از سوی دیگر، بانک بسیار دیر مبلغ تسهیلات آقای باهری را واریز کرد و از مهم‌ترین مشکلات این حوزه آن است که بانک پول وام را به تولیدکننده پرداخت نمی‌کند؛

بلکه بانک پول را به سرمایه‌گذار می‌دهد؛ که آن هم مشکلات فراوانی دارد. ممکن است مبلغ وام را به‌طور مستقیم به تولیدکننده پرداخت نکند؛ یا تدریجی پرداخت نماید و ... . البته نمی‌توان به صراحت گفت که ایراد از آقای باهری بود؛ چرا که در این سیستم مشکلات و موانع متعددی وجود دارد این که بانک تعهداتش را دیر پرداخت می‌کند.

بعد از کرونا، مواد اولیه به‌طور ناگهانی گران شد. آلومینیوم افزایش قیمت بسیاری پیدا کرد، شیشه بسیار گران شد. اما بانک این افزایش قیمت مواد اولیه را قبول نکرد. توجه کنید زمانی بود که بانک برای احداث گلخانه فقط مترمربعی 600 هزار تومان پرداخت می‌کرد؛ ولی اکنون تا حدود 5 میلیون تومان برای هر مترمربع پرداخت می‌نماید.

وی در پاسخ به این سوال که بیشترین تقاضا برای احداث گلخانه‌های شیشه‌ای به کدام استان تعلق دارد؛ گفت: یک پروژه 3 هکتاری در خراسان‌‌رضوی انجام شد. همچنین در استان گیلان و مازنداران(رشت و گرگان) گلخانه ساخته شد.

عامری در مورد اینکه آیا GSA به صادرات تجهیزات و ساخت گلخانه نیز نموده است؛ گفت: گلخانه‌های کوچک مقیاس در حدود 2 تا 3 هزار متر و تا نیم‌هکتار را به آسیای‌میانه، کشورهای همسایه و حتی مالزی صادر کرده و می‌کنیم. گلخانه‌ای که ما تحویل می‌دهیم؛ استانداردهای هلند را به خوبی ارائه می‌کند.

برای هرچه کمتر شدن فاصله استاندارد تولیدی خود با اروپا، تفاهم‌نامه‌ای هم با یکی از شرکت‌های هلندی انجام شد که تحت لیسانس آن قرار داریم. البته گلخانه‌ای که می‌سازیم و تحویل می‌دهیم ۱۰۰ درصد ایرانی است و هیچ وابستگی به خارج از کشور ندارد.

ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۹۱-مهر ۱۴۰۳

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای