ایران و آمریکا؛ نشانههای ناراحت کننده در مذاکرات
اولین نشانههای اختلاف میان آمریکا و ایران رخ نمایاند پس از آنکه آمریکا تحریمهای ثانویه علیه ایران وضع کرد ایران هم ادامه گفتگوها را به تعویق انداخت

بالاخره اولین نشانههای اختلاف میان آمریکا و ایران رخ نمایاند و بعد از آنکه ایالات متحده تحریمهای ثانویه جدیدی علیه ایران وضع کرد و ترامپ نیز تهدید کرد که علیه خریداران نفت ایران، تحریمهای سختگیرانهای وضع خواهد کرد، ایران هم ادامه گفتگوها را به تعویق انداخت و اگرچه سیدعباس عراقچی در حساب کاربری خود تصریح کرد که اراده ایران همچنان به کسب نتیجه از گفتگوها معطوف است، اما روشن است که این روند دچار وقفه شده و در بهترین حالت پس از گذشت این وقفه دوباره به روال گذشته بازخواهد گشت.
اخبار سبز کشاورزی؛ تا این جای کار مقامات نئومحافظه کار میتوانند خوشحال باشند که پس از مدت کوتاهی از نقشآفرینی در سایه، اکنون دوباره به متن آمدهاند و میتوانند بر روند مذاکرات تهران و ایالات متحده تاثیر بگذارند.
تردیدی نیست که وضع تحریمهای ثانویه جدید از سوی ایالات متحده، آن هم در حالی که قرار است در پایان این گفتگوها بخشی یا تمام تحریمها برداشته و لغو شود، اقدام اعتمادساز و مناسبی نیست و نمیتواند باعث پیشبرد اهداف دو طرف شود.
به این ترتیب، احتمال آن است که طرف ضدایرانی در کابینه ترامپ که از حمایت و پشتیبانی اسرائیل برخوردار است، توانسته در مواردی مذاکرات را دچار اخلال کند و پیامهای ناخرسند کننده به ایران بفرستد.
در این میان ترامپ هم اگرچه ارادهاش را به حصول توافق با ایران معطوف کرده و برای به توافق رسیدن عزم خود را جزم نموده است؛ اما از اعمال تحریمهای ثانویه علیه ایران و تشدید آن جانبداری کرده است.
واقعا معلوم نیست که آیا این جانبداری تاکتیکی و برای فرار از فشارهای نئومحافظه کاران است یا راهبردی است و ترامپ به این وسیله میخواهد از دادن همه امتیازها یا دستکم بسیاری از امتیازها به ایران پرهیز کند.
البته بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که برکناری مایک والتز از سمت مشاور امنیت ملی رئیس جمهور، آن هم با دستور مستقیم ترامپ و در حالی که بسیاری از اعضای کابینه از وقوع آن بیخبر بودند، خبری ناراحتکننده برای جبهه مخالف ایران محسوب میشود.
او از جمله متحدان قدرتمند و تاثیرگذار مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده بود. اما در ظاهر برکناری وی برای برعهده گرفتن نمایندگی ایالات متحده در سازمان ملل متحد صورت گرفته است.
مقامات دولت آمریکا چنین وانمود میکنند که مقام والتز هم افزایش پیدا کرده و هم موقعیت وی در دولت بهبود پیدا کرده است. اما در عین حال نمیتوان انکار کرد که والتز به یک مقام حاشیهای که بر تصمیمهای دولت مرکزی آمریکا تاثیرگذار نیست، تبعید شده است.
در عین حال برخی میگویند که این برکناری به موضوع انتشار اطلاعات حساس در صفحههای شبکه اجتماعی والتز مربوط میشود. اما برخی تحلیلگران آمریکایی ابراز عقیده میکنند که این برکناری و تبعید ممکن است به چیزی بیشتر از انتشار برخی اطلاعات در شبکههای اجتماعی ربط داشته و به مخالفتهای سرسختانه والتز با توافق و مذاکره با ایران مربوط باشد.
البته پس از کنار گذاشته شدن مایک والتز، توسط ترامپ و معرفی وی به عنوان سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، به عنوان رئیس موقت شورای امنیت ملی فعالیت میکند.
وی در گفتوگویی با شبکه تلویزیونی فاکسنیوز گفته «اگر ایران خواهان یک برنامه هستهای غیرنظامی صلحآمیز» داشته باشد باید «اورانیوم غنی شده را برای سوخت آن راکتورها وارد» کند، مانند «دهها کشور در سراسر جهان».
وی این را هم گفته؛ «تنها کشورهایی در جهان که اورانیوم را غنیسازی میکنند، کشورهایی هستند که سلاح هستهای دارند» و «ایران در حال حاضر ادعا میکند که سلاح نمیخواهد، اما میخواهد تنها کشور بدون سلاح هستهای در جهان باشد که اورانیوم را غنی میکند.»
در عین حال اکنون مشخص شده که استیون میلر، یکی از معتمدترین مشاوران ترامپ که در حال حاضر به عنوان معاون رئیس دفتر کاخ سفید فعالیت میکند، به عنوان یکی از نامزدهای اصلی برای سمت مشاور امنیت ملی جدید رئیس جمهور آمریکا در نظر گرفته شده است.
اگر او در این جایگاه قرار بگیرد، احتمالا نئومحافظه کاران و رهبران اسرائیلی که اکنون برای توقف مذاکرات ایران و ایالات متحده یا دست کم انداختن آن به مسیر مورد علاقه خودشان تلاش میکنند، بیش از همه ناخرسند خواهند شد، چراکه جبهه استیو ویتکاف و جی. دی ونس یک مهره کلیدی و یک همکار قدرتمند پیدا میکند.
این مقدمهای است برای آنکه پیشبینی روزنامههای اسرائیلی مانند اورشلیم پست و هاآرتص در این باره که مذاکرات تهران – واشنگتن احتمالا به نتیجه خواهد رسید و توافق در دسترس خواهد بود، درست از آب در بیاید.