پروار شدن نرخ تا سفره مصرف کننده
قیمت هر کیلو دام زنده ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان است اما تا به پیشخوان قصابیها برسد تا نرخ ۲۵۰ هزار تومان اوج میگیرد و لذا همین موضوع تولیدکننده و مصرفکننده را ناراضی کرده است.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی به نقل از بازار؛ خشکسالی حادثشده بر استان خراسان رضوی و کمبود علوفه و از طرفی افزایش هزینههای پرواربندی و گرانی نهادههای دامی موجب شده تا هزینه تولید روند تصاعدی به خود بگیرد بهگونهای که دامداران اذعان میکنند نرخ تولید گوشت به ازای هر کیلو ۱۱۰ هزار تومان تمام میشود اما آنها بهناچار باید به ازای هر کیلو ۷۰ هزار تومان به فروش برسانند.
بیشتر بخوانید: هر کیلو گوشت گوسفندی چند؟
بدقولی دولت تا بدرفتاری دلالان
احسان یکی تأمینکنندگان مواد پروتئینی در مشهد میگوید: وقتی قرار باشد دولت حقوق کارگر را افزایش بدهد اما به کارفرما اجازه افزایش قیمت محصول را ندهد و یا قیمتهای مواد اولیه افزایش ۸۵ درصدی را تجربه کند اما دولت با اتخاذ تدابیری نظیر قیمتهای دستوری سعی در کنترل بازار و تورم دارد نتیجهای جز ورشکستگی واحدهای صنفی حاصل نخواهد شد.
وی با اشاره به اینکه دولت بهعنوان صاحب سرمایه به تعهدات خود نمیتواند عمل کند بیان میکند: شما مشاهده کردید که دولت قرار بود در قالب خرید تضمینی دام مازاد دامداران را خریداری و ما به ازای آن را نهادههای دامی برای پرواربندی دام بدهد و از سوی دیگر نهادهای دامی موردنیاز پرواربندی را تأمین و پول آن را بهصورت دامدار کارت بعد از فروش دام پروار شده تقریباً حدود چهار ماه دریافت و یا به ازای آن دام از دامداران تحویل بگیرد اما طرح در همین گام اول هم با بدقولی دولتی روبرو شد تا دامداران به ادامه آن بیاعتماد باشند.
این تولید کننده دام سبک با بیان اینکه اواسط تیرماه بود که دام سبک از ما خریداری شد اما نهتنها نهادهها و پولی به ما پرداخت نشد بلکه حتی مباشر جواب تلفن ما را هم نمیدهد، گفت: ما به امید تأمین نهادههای دامی دام را تحویل دادیم و اگر میدانستیم که به پولمان نمیرسیم، هرگز این کار را نمیکردیم.
وی میگوید: دولت صرفاً تولید دام و نهادهها را در نظر میگیرد درحالیکه دامداران معیشت هم دارند و باید از مکانی ارتزاق کنند لذا طرح تهاتر دام با خوراک دردی از آنها دوا نمیکند.
یک دامدار نیاز است حداقل ٩ کیلو خوراک به بره بدهد تا آن بره یک کیلو افزایش وزن داشته باشد که این اتفاق شامل ٧٠ درصد هزینهها است
احسان اظهار میکند: یکی دیگر از ایرادات صنعت دامپروری کشور توزیع ناعادلانه و نامناسب محصولات این صنعت است چراکه محصولی مانند گوشت از درب دامداری تا رسیدن به دست مصرفکننده افزایش قیمت حداقل ۳۰ درصدی را به همراه دارد که این اتفاق در عمل سبب میشود سودی که باید نصیب دامدار میشد نصیب دلالان میشود و به دلیل طمع دلالان قیمتها روزانه افزایش مییابد.
وی اظهار میکند: در حال حاضر گوشت گوسفند از دامدار کیلویی 70 هزار تومان خریداری میشود و همینکه پای دام زنده به شهر میرسد کیلویی ۸۵ تومان میشود و در قصابیها به ۲۲۰ تا ۲۵۰ هزار تومان و با قطعه کاری به طور مثال ماهیچه به 290 هزار تومان به ازای هر کیلو به فروش می رسد.
وی یکی از دلایل گرانی گوشت را به دلالان واسطه نیز ربط داده و میگوید: در این بین تنها دامدار است که ضرر میدهد و سودی دستگیرش نمیشود.
پروار کنندگان ضرر میدهند
مدیرعامل اتحادیه دامداران خراسان رضوی نیز در خصوص مشکلات انباشته تولیدکنندگان این صنعت اظهار میکند: متأسفانه افزایش قیمت نهاده و علوفه که بخشی از آن به خشکسالی و برخی به سیاستگذاری برمیگردد صنعت دامپروری را با مشکلات بسیاری همراه کرده که این مشکلات در دو دهه اخیر بیسابقه بوده و همین عامل سبب شده تا شاهد کاهش وزن و همچنین کشتار دامهای مولد در استان باشیم.
مجید مهدوی در پاسخ به سؤال ما مبنی بر اینکه هر کیلو شیر و گوشت برای تولیدکننده چقدر تمام میشود و به چه قیمتی از تولیدکننده خریداری میشود اذعان میکند: یک دامدار نیاز است،حداقل ٩ کیلو خوراک به بره بدهد تا آن بره یک کیلو افزایش وزن داشته باشد که این اتفاق شامل ٧٠ درصد هزینهها است.
وی عنوان میکند: بهطور مثال اگر ٩ کیلو جو در نظر بگیریم،قیمت هر کیلو آن بهطور حدودی یازده هزار تومان است و بدون در نظر گرفتن هزینههای جانبی مثل کارگر و هزینه آب و برق و گاز ،یک بره پروار باید کیلویی صد تا صد و ده هزار تومان نرخگذاری شود تا دامدار دچار ضرر نشود.
مدیرعامل اتحادیه دامداران خراسان رضوی بیان میکند: این در حالی است که هزینه بره نر داخل بازار کیلویی٧٣ هزار تومان بوده و بیشتر از این قیمت خریداری ندارد!