پوست خربزه زیر پای قرارگاه امنیت غذایی+سند
سازمان مرکزی تعاون روستایی طی نامهای توپ گران خریدن و ارزان فروختن میوه شب عید را در زمین قرارگاه امنیت غذایی انداخت.

اخبار سبز کشاورزی: در آخرین ساعات کاری روز دوشنبه ۲۳ اسفندماه، سازمان مرکزی تعاون روستایی طی نامهای به شماره 35524/ 400/ 110/ 204 توپ گران خریدن و ارزان فروختن میوه شب عید را در زمین قرارگاه امنیت غذایی انداخت تا هرگونه توقف در فروش یا ضرر زیان آن متوجه این بخش از وزارتخانه جهاد کشاورزی شود.
طبق دستورالعمل سازمان، همه استانها باید منتظر اعلام رسمی دستور توزیع قائم مقام وزیر در قرارگاه امنیت غذایی باشند و سپس فرآیند توزیع را شروع کنند؛ در حالی که قرارگاه امنیت غذایی مسئولیتی در این زمینه ندارد و صرفاً پیشنهاد کمک برای تسهیل شرایط توزیع را داده است.
نباید از عرصه خودداری شود
مهمتر اینکه در این نامه، خطاب به مدیران تعاونی روستایی استانهای کشور دستور داده شده که «چنانچه قیمتهای مصوب ستاد استانی از حاشیه قیمت پایینی برخوردار باشد (درحالی که هزینه تمام شده پرتقال یا سیب از مرحله خرید تا توزیع، حدود یا نزدیک به 20 هزار تومان برای سازمان تمام شده) یا به عبارتی هدف تنظیم بازار محقق شده تلقی میشود با تصویب و اعلام کارگروه تنظیم بازار از عرضه میوهها به بازار خودداری خواهد شد (زمانی که استان تهران پرتقال را کیلویی 9 هزار تومان و سیب را 10 الی 12 هزار تومان اعلام کرده و حاشیه پایین 50 درصدی و در استان های شمالی حدود 60 درصدی خواهد داشت) پس باید تعاونی استان های از عرضه خودداری کنند تا ضرر و زیانی متوجه سازمان و دولت نشود».
راهکاریهای احتمالی در صورت عدم توزیع محصول
در حالی که این ملاحظات و محاسبهها میبایست در زمان خرید محاسبه میشد و اینک در صورت توقف عرضه احتمالهای زیر مدنظر است:
ـ سیب درختی به پوره و پرتقال به کنسانتره تبدیل و در انبار نگهداری شود و ضرر و زیان به مدت یک تا دو سال پنهان گردد؛ در حالی که حداقل در مورد پرتقالهای واکس خورده و نایلون شده، احتمال کنسانتره (15 کیلو پرتقال یک کیلو کنسانتره می دهد) حدود 65 هزار تومان است؛ اما 15 کیلو پرتقال بین 225 الی 270 هزار تومان قیمت دربر داشته است و به همین دلیل کنسانتره از برزیل یا قبرس وارد میشود.
ـ ضرر و زیان امسال در تراز سال آینده (1401) قرار گیرد و طی یک سال راهکار ماست مالی کردن آن پیدا شود.
ـ صادرات آن در دستور کار قرار گیرد که سیبها نه کیفیت و نه قابلیت صادرات دارند و احتمالا یک دو ماه دیگر از درون پوک میشوند و پرتقالها به دلیل اختلاط واریتهها، نداشتن سایزبندی، باید از درون پلاستیک خارج و درجه بندی شود که در آن صورت دست بردن در وضعیت فعلی پرتقال آن را غیرقابل عرضه و صادرات میکند.
ـ مثلاً 10 هزار تن پرتقال طی قراردادی در اختیار پلتفرم و استارتاپ بازرگام قرار گیرد تا برای هر مشتری پس از سفارش و خرید و انتظار 3 الی 4 روزه 4 تا 5 کیلو میوه ارسال گردد که در این صورت نهایتا حوالههای هزار تنی برخی از نزدیکان که به خرید و تحویل پرتقال، بعضیها انجامیده به پول و سود نزدیک میشود؛ اما باید منتظر در سردخانه ماندن هزاران تن میوه در پایان فروردین باشیم.
نباید قرارگاه به چالش کشیده شود
بیانصافی است که با احتمالات فوق در قالب مثلاً جلوگیری از ضرر و زیان سازمان و دولت (ضرری که بین 500 الی 700 میلیارد تومان به بیت المال تحمیل میکند) قرارگاه امنیت غذایی و مدیران آگاه و دلسوز آن به چالش کشیده شوند.
بدون مصوبه به کمیته راهبردی هرگز
امید است این نامه توسط مدیرعامل سازمان مرکزی مورد بازنگری قرار گیرد، زیرا چنین دستورالعملی میبایست قبل از صدور مورد تصویب کمیته راهبردی خرید با حضور همه اعضای قرار گیرد.
راه حل نهایی، پیشنهاد امنیت غذایی
از طرفی و از آنجا که خرید غیر کارشناسی با قیمتهای غیرمتعارف و بازرسی توسط شرکتهای بدون شناسه از سوی موسسه ملی استاندارد و حمل آن گونه ای موجب تلاطم در قیمت پایه محصولات و نگرانی تشکل های و عرضهکنندگان میوه شده است که خدای نکرده احتمال اعتراض گسترده بار فروشان، باغداران، سردخانهداران و.. را در پی خواهد داشت.
بهتر است همه میوههای خریداری شده با ابتکار و پیشنهاد منطقی قرارگاه امنیت غذایی بدون فوت وقت و با قیمت تعیین شده توسط ستادهای استانی توزیع شود (در حالی که هم اینک 4 روز از زمان توزیع تاخیر شده است) تا شاید طغیان غیرمنطقی قیمتها که سازمان به نوعی در آن دخیل بوده، فروکش کند و به ابتکار قرارگاه امنیت غذایی به دیده احترام نگریسته شود.