نجات کشور در دست کارآفرینان
کارآفرینی را می توان بهترین راهکار برای تحقق رشد و توسعه کشور ها عنوان کرد کارآفرینان با ایجاد ارزش و خدمات نه تنها برای خود بلکه برای دیگران نیز اشتغال ایجاد می کنند

کارآفرینی را می توان بهترین راهکار برای تحقق رشد و توسعه کشور ها عنوان کرد کارآفرینان با ایجاد ارزش و خدمات نه تنها برای خود بلکه برای دیگران نیز اشتغال ایجاد می کنند و به این ترتیب زمینه برای افزایش تولید و ثروت ملی فراهم می آورند. کار آفرینی یک فرآیند است که عوامل بسیاری در بروز و ظهور آن نقش دارند از جمله این عوامل می توان به اصل حمایت به عنوانی رکنی اساسی در تربیت آفرینان اشاره کرد. داستان های بسیاری از افراد کارآفرین وجود دارد که در کودکی ایده هایی برای کسب درآمد داشته اند و تقویت این روحیه در بزرگسالی سبب موفقیت آنها شده است در این میان حمایت آنها توسط خانواده و جامعه بسیار مهم ارزیابی می شود.
در سطح جهانی از 17 تا 23 آبانماه با عنوان هفته کارآفرینی در نظر گرفته شده و برای هر روز از این هفته شعار هایی برای تمرکز بیشتر بر موارد مرتبط با کارآفرینی اعلام می شود کارآفرینی ، تولید و اشتغال پایدار، کارآفرینی ، مانع زدایی ها و مقابله با فساد ، کارآفرینی و فناوری های نوین، کارآفرینی و زنان، کارآفرینی اجتماعی، نهادها ، بنیادها و شبکه های کارآفرینی، کارآفرینی ،آموزش و مشاوره عناوین روزشمار هفته جهانی کارآفرینی در سال جاری بوده است.
کارآفرینان در سطج اجتماع دارای جایگاه ویژه ای هستند ، میزان رقابت در توجه و جذب این افراد در سطح جوامع جهانی بویژه در کشور های توسعه یافته اهمیت فعالیت این افراد را به اثبات می رساند . دولت ها و سیاستگذاران همواره کارآفرینان را مورد توجه خود قرار می دهند و سعی می کنند با اتخاذ راهکارهایی مسیر این افراد را هموار کنند تا آنها بتوانند با دغدغه هایی کمتر و بدون چالش های حاشیه ای به عملیاتی کردن ایده های خود بپردازند.
یکی از بخش هایی که دارای پتانسیل های فراوانی برای افراد علاقمند به کارآفرینی است بخش کشاورزی است این بخش علاوه بر دربرگیری تولید محصولات کشاورزی و تامین امنیت غذایی در حوزه خدمات نیز دارای خلاء های بسیاری است. هر چند در این بخش کارآفرینان موفقی وجود دارند اما با توجه به ظرفیت های موجود در بخش کشاورزی مسئولان نتوانسته است این بخش را برای افراد خلاق و نوآور کارآفرین جذاب سازند.
در صورت توجه به بخش کشاورزی و تسهیل فعالیت کارآفرینان در این حوزه موج گسترده ای در اشتغالزایی پایدار در سطح کشور ایجاد خواهد شد.اما در این حوزه نیز همانند دیگر بخش ها مشکلاتی برای کارآفرینان وجود دارد. بروکراسی های پیچیده اداری از جمله چالش هایی است که برای کارآفرینان یک معضل بزرگمحسوب می شود . ایران در این زمینه در مقایسه با سایر کشور ها نتوانسته است چندان موفق عمل کند رتبه ایران در کارآفرینی در سطح جهانی موید این موضوع است بطوریکه رتبه ایران توسط بانک جهانی در شاخص سهولت کسبوکار 128 از 190 کشور و در شاخص شروع کسبوکار 173 اعلام شده است.
شاید بتوان گفت آسان ترین راه پیش روی دولت و مجلس برای حمایت از کارآفرینان حذف موانع پیش روی این افراد در سیستم های اداری و دولتی برای رسیدن به موفقیت باشد. در حال حاضر شخص کارآفرین برای عملیاتی کردن یک طرح که تولید ثروت و اشتغال بدنبال دارد می بایست کفشی آهنی به پا داشته باشد و از یک دستگاه دولتی به دستگاه دیگر در پی استعلاماتی باشد که تنها با ایجاد دولت الکترونیک و یکپارچه شدن بانک های اطلاعاتی قابل حل است و همچنین در هزینه های کلان مالی و بخصوص صرفه جویی زمان نقش مهمی قابل توجهی دارد.
حدود ۲۰ سال از طرح دولت الکترونیک در ایران می گذرد و هنوز برای محقق ساختن این شعار که براستی در دنیای فناوری امروز الزام ویژه ای دارد اراده جدی وجود ندارد این امر در شرایط اقتصادی کنونی که یک فردکارآفرین را بایست بیش از گذشته حمایت کرد و حداقل حمایت را می توان در کاهش دادن مراحل پیچیده استعلاماتاز دستگاه های دولتی توسط شخص فرد کارآفرین دانست ضروری است.
وجود دستگاه های اجرایی موازی نیز از دیگر مشکلات کارآفرینان است بطوریکه یک مجرای مشخص دولتی برای اخذ مجوزها برای کارآفرینی وجود ندارد و هر کارآفرین بسته به دستگاهی که به آن مراجعه می کند ممکن است برای کسب مجوز پروسه زمانی کوتاه یا طولانی تری در پیش داشته باشد از سوی دیگر نقش ارتباطات در کسب مجوزها پر رنگ گزارش می شود بنابراین تمرکز روی دولت الکترونیک بخصوص در زمینه استعلامات و مجوز های کسب و کار در حوزه کار آفرینی بعنوان یک خلاء مهم لازم است.
در مجموع می توان گفت با توجه به ظرفیت و پتانسیل های خالی کشور در محورهای توسعه ای مختلف مانند صنعت، معدن، خدمات و بویژه کشاورزی که در زمینه کارآفرینی طی سال های اخیر در کشور های توسعه یافته با پروژه های کارآفرینی بالایی روبرو بوده اند حمایت از کارآفرینی در کشور ضرورت بیشتری پیدا کرده و برای رونق این حوزه درنگ جایز نیست. بنابراین تدبیر سازوکارهایی برای سهولت فعالیت کارآفرینان دارای اهمیت است چرا که این افراد می توانند به تحقق توسعه کشور کمک کرده و وضعیت اقتصاد را بهبود بخشند.
فاطمه امیری