آیا کسی به فکر کشاورزی و صادرات کشاورزی هست؟
کشوری که 11 اقلیم از 13 اقلیم دنیا را دارد و محصولات بی نظیری مانند پسته، زعفران، انار، گیاهان دارویی، میگو و... تولید می کند.
اخبار سبز کشاورزی؛ تبلیغات گوش فلک را کر کرده است که صادرات محصولات کشاورزی غوغا نموده و مثلا در سال 97 رکود بی سابقه نزدیک یا بیش از 5 میلیارد دلار امریکا رسیده است.
کشوری که 11 اقلیم از 13 اقلیم دنیا را دارد و محصولات بی نظیری مانند پسته، زعفران، انار، گیاهان دارویی، میگو و… تولید می کند، که چشم دنیا همواره دنبال آن است. علاوه بر این برخی محصولات کشاورزی در ایران به دست می آید که 10 الی 20 درصد مازاد بر مصرف کشور است. همچون شیر و فراورده های آن، گوشت مرغ، تخم مرغ، گوجه فرنگی، خرما، زعفران و….
قراردادن آمار 4 میلیارد و اندی بهره بردار کشاورزی، حدود 16 میلیون هکتار زراعت و باغ آبی و دیم، دهها هزار مزرعه پرورش ماهی، میگو، دام و طیور و تولید (به گفته آمار دولتی!)
130 میلیون تن یا بیشتر محصولات کشاورزی برآورد می کند که حداقل 50 میلیارد دلار صادرات محصولات کشاورزی حق ایران است.
اما خروجی آمار گمرکات و وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی نهیب می زند که حداکثر 10 درصد این رقم را آنهم به قیمت اندک صادرات داریم.
ملاحظه کنید درحالی که هرکیلو زعفران ایران در امریکا نزدیک به 8 هزار وپانصد دلار عرضه می شود یا در سطح پایین تر محصول ایرانی خرما به قیمت هر کیلو حداقل 10-12 دلار در دنیا فروش می رسد. متوسط قیمت هر کیلو محصول صادراتی در ایران کمتر از یک دلار است.( در حالیکه دولت اعتقاد دارد محصولاتی مانند بنزین و… را به قیمت جهانی به مردم ایران بفروشد. )
موضوع مهمتر اینکه با همه نقایص مدیریتی و مشکلاتی که به راحتی قابل رفع است. واردات محصولات کشاورزی ایران از نظر رقمی 2 برابر صادرات ما به جهان است. 10 میلیارد دلار و بیشتر واردات در مقابل 5 میلیارد دلار و کمتر صادرات داریم.
همه مشکلات به دولت ختم می شود
چرا چنین وضعی داریم. مسلما قوانین متضاد، مقررات ناثابت، تعرفه های دائما در حال تغییر، سیاسی کاری دولت و ارتباط هایی که مسیر فعالیت های اقتصادی را محرف می کند. عدم حمایت جدی و واقعی( نه شعاری و تبلیغاتی) از تولید صادرات محور، احترام نگذاشتن دولت به قراردادهای بخش خصوصی با خریداران خارجی، عدم صدور مجوز برای تسهیل در واردات نهاده هایی که برای تولید صادراتی مورد نیاز است، چند نرخی بودن ارز، چندگانه بودن مراجع تصمیم گیری برای صادرات و دهها معضل از این دست که همگی بیرون از دایره تصمیم گیری بخش خصوصی است، صادرات کشاورزی را زمینگیر کرده است.
صادرات صحیح را پی ریزی نمائید:
در این شرایط شایسته است بخش خصوصی (کشاورز، سرمایه گذار، تامین کننده، بازرگان و صادرکننده) از خیر حماین دولت بگذرد و خود نخستین بنا صادرات صحیح را پی ریزی نمایند.
در تولید صادرات محور، نهاده های کیفی و مورد نیاز صادرات تهیه شود.
نویسنده: کبری لطفی