خبر فوری
شناسه خبر: 31945

توسعه روابط تجاری با عربستان جهشی مهم در اقتصاد ایران

توسعه روابط تجاری با عربستان جهشی مهم در اقتصاد ایراناست. توافق میان ایران و عربستان مدتی است در صدر اخبار قرار دارد.

توسعه روابط تجاری با عربستان جهشی مهم در اقتصاد ایران

اخبار سبز کشاورزی؛ امیر هوشنگ عسگر سمنانی | ساختار اقتصادی کشور عربستان ‌به صادرات نفت متکی است و ۴۵ درصد از تولید ناخالص داخلی عربستان را درآمدهای نفتی تشکیل می‌دهد. با این همه، شاهد رسیدن به تولید ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار تن گندم در این کشور هستیم و به نظر می‌رسد دیپلماسی کشاورزی ایران قوی‌تر یا همطراز با دیپلماسی سیاسی بتواند دو کشور را به هم نزدیک کند.

بیشتر بخوانید: آموزه‌های لجستیک عربستان در تجارت محصولات کشاورزی

در این رابطه گفت‌وگویی را با دکتر مهدی کریمی تفرشی، رئیس کارگروه کسب و کارهای جاده ابریشم سازمان ملل- یونسکو، ریاست هیات مدیره تعاونی تولیدکنندگان محصولات غذایی کشور، رئیس هیات مدیره انجمن دارندگان نشان استاندارد ایران، رئیس هیات مدیره مجتمع صنایع غذایی گلها و گروه صنعتی آل ام کا تی (MKT GROUP)، نائب رئیس هیات مدیره انجمن علوم و فناوری غلات ایران، عضو هیات مدیره کانون انجمن‌های صنایع غذایی کشور و کارآفرین برتر جهان اسلام انجام داده‌ایم که در ادامه می‎ خوانید:

توسعه روابط تجاری با عربستان جهشی مهم در اقتصاد ایران

با توجه به احتمال گشایش و گسترش روابط بین ایران و عربستان، فکر می‌کنید چه فصول مشترکی برای توسعه همکاری‌ها در بخش کشاورزی و مبادلات محصولات غذایی و … بین دو کشور وجود دارد؟

عربستان یکی از کشور های حاشیه خلیج فارس و یکی از مهمترین اعضای شورای همکاری‌های خلیج فارس است که به‌دلیل شرایط آب و هوایی خشک و نامناسب یکی از بزرگ‌ترین واردکنندگان محصولات کشاورزی و غذایی در منطقه غرب آسیا بوده است و از ضریب امنیت غذایی پایینی نیز برخوردار است.

دولت این کشور از دهه1970 میلادی به منظور توسعه بخش کشاورزی خود، سیاست افزایش سطح دانش فنی و کشاورزی و توسعه شبکه‌های آبیاری و گسترش تاسیسات ذخیره‌سازی را پیش گرفته است.

اما همواره در تولید محصولات استراتژیکی مثل گندم و خودکفایی در تولید این محصولات ضعف داشته است.

سیاست این کشور استفاده از ظرفیت‌های بنادر خود جهت صادر کردن محصولات کشورهایی مانند روسیه و اکراین به دیگر کشورها بوده است.

عربستان به سرعت در حال صنعتی‌سازی است و یکی از سریع‌ترین رشدهای اقتصادی در جهان را در طول یک سال اخیر تجربه کرده و حتی از هند پیشی گرفته است. تولید ناخالص داخلی عربستان در یک سال منتهی به سه ماهه دوم سال 2022 میلادی، ۱۲.۲ درصد افزایش یافته است.

نقاط ضعف و قوت کشاورزی عربستان را چگونه ارزیابی می‌کنید و کشاورزی این کشور چه مشابهت‌ها و تفاوت‌هایی با کشاورزی ایران دارد و چه زمینه‌هایی برای همکاری در شرایط کنونی تصور می‌شود؟

عربستان یکی از مهم‌ترین رقبای اقتصادی ایران در منطقه محسوب می‌شود و ممکن است در آینده‌ای نزدیک به بازاری مهم در همسایگی ایران بدل شود. بنابراین بسیار مهم است که ایران استراتژی‌های اقتصادی این کشور و به‌ویژه مبنای سیاست‌گذاری‌های اقتصادی و سند چشم‌انداز 2030 که در سال 2016 در این کشور تنظیم شده را بشناسد.

مبنای سیاست‌گذاری‌های اقتصادی عربستان کاهش وابستگی به نفت و افزایش درآمدهای غیرنفتی و گسترش مشارکت بخش خصوصی است. همچنین این کشور در راستای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی تلاش می‌کند.

ایران در زمینه‌های پتروشیمی، دارویی، معدنی و نیز فولادی ظرفیت‌های صادراتی خوبی دارد که می‌تواند زمینه‌ساز همکاری‌های تجاری بین دو کشور باشد.

به‌علاوه با توجه به استراتژی کشور عربستان در راستای بالابردن سطح دانش و فناوری، ایران می‌تواند در راستای همکاری‌های دانش‌بنیان و ارسال فناوری و دانش فنی و مهندسی به این کشور از فرصت‌های تجاری خوبی بهره‌مند شود.

به‌دلیل شرایط ضعیف آب و هوایی عربستان برای کشاورزی ، ایران می‌تواند در ایجاد زیرساخت‌های کشاورزی و آبیاری و ارسال دانش کشاورزی به این کشور سهیم باشد و نیز بازار این کشور را شناسایی و محصولاتی را که این کشور در تولید آنها ضعف دارد به آن صادر کند.

ناگفته نماند که گسترش روابط تجاری ایران و عربستان می‌تواند به تسهیل نقل و انتقالات پولی و مالی ایران هم کمک کند و نیز تجارت با دیگر کشورهای منطقه را نیز تسهیل نماید.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که ظرفیت تراز تجاری عربستان حدوداً 300 میلیارد دلار است که پیش‌بینی می‌شود ایران بتواند در سال های آینده حداقل 2 تا 3 میلیارد دلار از این ظرفیت را تصاحب کند.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای