تفکر سیستمی و برنامهریزی استراتژیک راهحل مشکلات سیستمی
اجرا و تحقق اهداف برنامههای توسعه مستلزم تفکر سیستمی و پیادهسازی برنامهریزی استراتژیک است در این راستا اولین اقدام، شناسایی وضعیت موجود

اجرا و تحقق اهداف برنامههای توسعه مستلزم تفکر سیستمی و پیادهسازی برنامهریزی استراتژیک است در این راستا اولین اقدام، شناسایی وضعیت موجود، ترسیم چشمانداز مطلوب و تدوین راههای رسیدن از وضعیت موجود به موقعیت مطلوب بوده و ارزیابی مداوم اقدامات انجام شده و تطبیق آن با گامهای اجرایی از ضرورتهای اجرای برنامه است.
اخبار سبز کشاورزی ؛ نوشته مهندس بهزاد نیکخواه، لیسانس مهندسی کشاورزی، فوق لیسانس MBA(گرایش مدیریت استراتژیک) | بررسی محصولات داخلی با رویکرد مدیریت نتیجه محور (RBM) و از منظر آسیبشناختی حاکی از وجود نقاط ضعف متعددی است که بایستی بهعنوان دلایل ناکامی کشور در حفظ جایگاه در بازار های جهانی مورد بررسی و مداقه قرار گیرند.
شاهد این مدعا از دست دادن مزیتهای رقابتی و سهم از بازار محصولات اصیل ایرانی مخصوصاً فرش، زعفران و پسته در بازارهای جهانی است.
کیفیت پایین، قیمت تمام شده بالا، خامفروشی با کمترین ارزش افزوده عمدهترین نقاط ضعف محصولات ایرانی هست در کنار این موارد فقدان مدیریت هوشمند و آیندهنگر بازاریابی و عدمامکان ارائه محصولی یکدست و مخصوصاً مستمر به بازار، دلایل عدم توفیق محصولات ایرانی در کسب سهم از بازارهای جهانی است.
پرواضح است که مرتفع کردن مشکلات فروش، مدیریت مدرن بازاریابی در جهت تبدیل مزیتهای نسبی کشور به مزیتهای رقابتی و مالاً کسب و افزایش سهم از بازارهای جهانی منجر به رشد تولید و خلق ثروت و به تبع آن ایجاد اشتغال، کاهش نرخ بیکاری و فقر و در نهایت ارتقاء شاخصهای عمومی رفاه اجتماعی و توسعه خواهد گردید.
بنیادیترین اقدام در این خصوص از جهت پایداری توسعه و تضمین حقوق و سرمایه نسلهای آتی داشتن رویکردی جامع و با ملاحظه اهداف توسعه پایدار خواهد بود.
اهم دلایل موجده این نقاط ضعف عبارتند از:
-
پایین بودن راندمان تولید با ملاحظه قیمت واقعی نهادهها بهویژه قیمت آب و انرژی با ملاحظه حسابداری منابع طبیعی.
-
کوچک بودن اندازه واحدهای بهرهبرداری.
-
بالا بودن فاحش میزان ضایعات در مراحل مختلف تولید (داشت و برداشت) شیوههای برداشت محصول، حمل داخل مزرعه، انبارهای موقت (باراندازها)، سردخانهها و سیستم حمل و نقل فنی و سرد.
-
مصرف بیرویه نهادهها اعم از ماشینآلات و بهویژه کود و سم که دقیقاً روی کیفیت و قیمت مانند شمشیر دو لبه عمل میکند؛ زیرا از طرفی با بالارفتن غیرمتعارف مصرف نهادهها هزینه تولید بالا رفته و از طرف دیگر این مصرف غیر فنی و بی رویه باعث بالا رفتن ماندههای غیرمجاز در محصولات غذایی و به تبع آن کاهش کیفیت محصول میشود.
-
ساختار فیزیکی نامناسب واحدهای بهرهبرداری از نظر امکان بهکارگیری ماشینآلات مدرن.
-
سیستم آبیاری و پایین بودن راندمان آبیاری.
-
مدیریت مزارع و باغات بهویژه از نظر هرس، تغذیه و کنترل آفات و بیماریها.
-
مدیریت ناکارآمد واحدهای تولید دام و طیور صنعتی و روستایی از جهت بهداشت و تغذیه که موجب بالا رفتن نرخ تلفات و شیوع بیماریها و در نهایت کاهش راندمان و در عین حال کاهش کیفیت محصولات نهایی میشود.
-
مانده غیرمجاز در محصول نهایی بهدلیل استفاده از سموم نامناسب با دوره کارنس بالا و همچنین استفاده بیرویه از کودهای شیمیایی در مزارع و باغات و همچنین مصرف بیرویه دارو و مکملهای غذایی غیراستاندارد در پرورش دام، ماکیان، آبزیان و… .
-
استاندارد نبودن سیستم برداشت، حمل و ظروف حمل در داخل باغ و همچنین نامناسب بودن باراندازهای موقت، سیستم حمل از باغ به سورتینگ و سردخانه، قدیمی بودن سیستم انبارداری سردخانه و عدم تجهیز بسیاری از سردخانهها به باکس پالت و همچنین کمبود و بهعبارت بهتر فقدان ناوگان حمل سرد در کشور در جاده، ریل و همچنین کانتینرهای ویژه حمل دریایی.
-
قدیمی بودن سیستمهای سورتینگ موجود.
-
بهروز نبودن لوازم و تجهیزات بستهبندی.
-
قدیمی بودن کمباینهای برداشت محصولات زراعی.
-
بالا بودن نرخ تمام شده پول بهدلیل عدمامکان تامین بهموقع و به اندازه اعتبار و پیچیدگی سیستم بانکی و… .
-
ناپایداری مقررات گمرکی و نظام تعرفهای در صادرات محصولات کشاورزی.
-
تاخیر در ترخیص در سیستم گمرکی.
-
پیچیدگی سیستم گمرکی در ترخیص کالاهای کشاورزی و عدم اولویتگذاری برای ترخیص سریع محصولات کشاورزی.