سهم 50درصدی باغبانی از ارزآوری در بخش کشاورزی
چهارمین نمایشگاه بینالمللی آیفارم در زمینههای باغبانی، صنعت گلخانهسازی، تجهیزات جانبی، سیستمهای نوین آبیاری و... یازدهم آبان ماه کارخود را آغاز کرد.
مزرعه سبز : چهارمین نمایشگاه بینالمللی آیفارم در زمینههای باغبانی، صنعت گلخانهسازی، تجهیزات جانبی، سیستمهای نوین آبیاری و… با حضور بیش از 130 شرکت، یازدهم آبان ماه در نمایشگاه بینالمللی شهر آفتاب تهران کارخود را آغاز کرد. در این نمایشگاه شرکتهایی در حوزهای مختلف مانند سازهها و تجهیزات گلخانهای، ماشینآلات کشاورزی، پهپادها، سامانههای نوین آبیاری، کشاورزی هوشمند، کشت نشایی و تجهیزات مرتبط با آن و سایر شرکتهای فعال در این حوزه حضور دارند و آخرین توانمندیها و دستاوردهای خود را با دیگر فعالان به اشتراک میگذارند.
مهندس محمدمهدی برومندی، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه گفت: نمایشگاه یک بستر و فرصت مغتنم برای تبادل دانش، ارائه آخرین دستاوردهای علمی در حوزه ماموریت نمایشگاه و استفاده ارزان از فرصتها و امکاناتی است که نمایشگاه به فعالان آن عرصه میدهد. توسعه بخش کشاورزی و استفاده از امکانات برای افزایش بهرهوری و تولید در این بخش از آثار مثبت نمایشگاه است.
برومندی با اشاره به اینکه در برنامه تحولی وزیر جهادکشاورزی به حوزه باغبانی توجه خاصی صورت گرفته است، گفت: در کشور ما و در کنار همه مزیتهای ارزشمندی که در سایر بخشها وجود دارد، مزیت ویژهای در حوزه باغبانی نهفته است و در کنار سایر زیربخشهای کشاورزی، بخش باغبانی نقش بسیار قابل توجهی در اقتصاد و امنیت غذایی ایفا می کند.
6 میلیارد دلار درآمد ارزی بخش کشاورزی
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد: در سال 1399 علیرغم تحمل یک خشکسالی بسیار سخت و همه محدودیتهای که وجود داشت، بخش کشاورزی علاوه بر تامین غذای جامعه، 6 میلیارد دلار درآمد ارزی نیز نسیب کشورمان کرد که از این مقدار 2 /3 میلیارد دلار آن مربوط به بخش باغبانی بود و اساسا باغبانی یک بخش با تولیدات صادرات محور است.
برومندی افزود: اگر بخواهیم اهمیت کار کشاورزان و تولیدکنندگان در بخش کشاورزی را مثال بزنیم با ذکر مثال در حوزه باغبانی آن را بیان میکنم. در سال گذشته در حدود 400 میلیون دلار صرف واردات موز شد و اگر قرار بود در سایر میوهها نیز واردکننده باشیم، در نظر بگیرید که چه ارقامی باید صرف واردات میشد. پس حوزه باغبانی اهمیت بسیار بالایی دارد.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در ادامه عنوان کرد: با یک نگاه دانشمحور و با وجود یک بخش تحقیقات بسیار قوی و دانشمندانی که در حوزه باغبانی در کشور وجود دارد و نیز در کنار ریلگذاری بسیار خوب که بنا داریم در اسناد بالادستی و از جمله برنامه هفتم توسعه داشته باشیم، امیدواریم بتوانیم با تلاش و حضور قدرتمند بخش خصوصی و تشکلها آینده درخشانی برای بخش باغبانی رقم بزنیم و البته که به آینده باغبانی کشور امیدواریهای بسیار زیادی وجود دارد.
برومندی با اشاره به اینکه مشکل آب یکی از مشکلات اساسی کشور ما است، گفت: مهمترین عامل محدودکننده کشور ما در بخش کشاورزی آب است و امکان اینکه با روند موجود بخواهیم با مصرف مقدار زیادی آب به تولید ادامه دهیم وجود ندارد و لازم است که روشهای دیگری را جایگزین روشهای موجود کنیم تا بهرهوری از منابع آب بالاتر رود. در حال حاضر اکثر دشتهای کشور ما با مشکل کمآبی مواجه هستند و بازنگری در روشهای مصرف آب و استفاده از روشهای نوین برای ما الزامی است و در این راستا تقویت مکانیزاسیون، استفاده از محیطهای کنترل شده و توسعه گلخانهها از ضروریات کشور ما است.
وی گفت: گرچه در سالهای اخیر با کمبود اعتبارت ریالی و ارزی مواجه بودهایم اما برنامهریزیها و هدفگذاریها به سمتی است که بتوانیم از منابع استفاده بهتر وکارآمدتری داشته باشیم.
برومندی همچنین اضافه کرد: در بخش باغبانی علیرغم همه تلاشهای صورت گرفته، در حوزه مکانیزاسیون وضعیت مناسبی نداریم و امیدواریم با برنامههای تحولی که در بخش کشاورزی و بخصوص باغبانی تعریف شده است بتوانیم به اهداف بلندی در این حوزه دست پیدا کنیم.
حسین کاظمی ـ روزنامه نگار و کارشناس کشاورزی