انارکاران در پیچ و خم مشکلات
خشکسالی، کم آبی و سرمازدگی موجب کاهش تولید انار در خراسانجنوبی شده و انارکاران معتقدند علیرغم افزایش قیمت باز هم هزینههای تولید پوشش داده نمیشود.

خشکسالی، کم آبی و سرمازدگی موجب کاهش تولید انار در خراسانجنوبی شده و انارکاران معتقدند علیرغم افزایش قیمت باز هم هزینههای تولید پوشش داده نمیشود.
پاییز که فرا میرسد و سوز سرمای آبان و آذر که به انارهای ترش و شیرین خراسانجنوبی میرسد و به قول قدیمیترها باد عقرب که میوزد، فصل برداشت آغاز میشود. کارگران در میان باغهای رنگارنگی که میوههای قرمز را در آغوش گرفته و زیبایی خاصی به طبیعت دادهاند، محصول یک سال کشاورزان انار کار را برداشت میکنند ولی گویی امسال شرایط برای کشاورزان متفاوت بوده است.
خشکسالی، کاهش نزولات آسمانی و افزایش بیسابقه دما همه موجب شد که کشاورز خراسانجنوبی نتواند در پاییز جاری برداشت مطلوبی داشته باشد. یک سال تمام را برای برداشت محصول در فصل پاییز زحمت میکشند اما گاه به واسطه مسائل جوی و سرمازدگی و … کیفیت محصولشان تغییر میکند و این رنج مضاعفی برای انارکاران خراسانجنوبی است.
کم آبی، میزان تولید انار را کاهش داد
اسدالله بخشی از باغداران شهر باغستان فردوس اظهار کرد: خشکسالی و کم آبی رنج مضاعفی را امسال بر دوش انارکاران خراسانجنوبی گذاشته است و میزان برداشت ما را به شدت کاهش داده است.
بخشی ادامهداد: ما آماده هستیم که مدیران و مسئولان و رسانهها از نزدیک به باغات انار مراجعه کنند و از نزدیک درددل ما را بشنوند و حتی رسانهها نیز مستندهایی را از شرایط سخت کشاورزان خراسانجنوبی در شرایط خشکسالی تهیه کنند. در این شرایط کم آبی حتی برای مجهز شدن به سیستم آبیاری تحت فشار نیز حمایت خاصی از کشاورز نمیشود.
حمایت خاصی از کشاورزان نمیشود
این کشاورز خراسانجنوبی گفت: من در سال گذشته به عنوان کشاورز نمونه انتخاب شدم ولی حمایت و پشتیبانی خاصی از من نشد و هدیه من تنها به اندازه مزد یک روز دو کارگر در بخش کشاورزی بود که اینگونه انگیزهای برای ما باقی نمیماند.
بخشی با اشاره به اینکه انار امسال را هر کیلو حدود ۱۴-۱۵ هزار تومان به فروش رسانده است، اظهار کرد: افزایش قیمت میوه، دردی را دوا نمیکند چرا که کشاورز به دنبال تولید است و تولید را محور استقلال کشور میداند.
حسین طالبی از انارکاران شهرستان نهبندان که مدت ۳۰ سال است کار کشاورزی انجام میدهد اظهار کرد: میزان تولید و برداشت انار در سال جاری به شدت کاهش یافته است.
علل کاهش تولید انار در سال جاری
وی با اشاره به اینکه کم آبی و افزایش دما از مهمترین علل کاهش برداشت این محصول در سال جاری است، گفت: این موارد موجب شده است که در سال جاری ما حدود ۸۰ درصد کاهش برداشت محصول داشته باشیم که برای ما یک آسیب جدی است. این کشاورز خراسانجنوبی با بیان اینکه بیشتر انار باغم را به صورت مستقیم به فروش میرسانم، اظهار کرد: البته قیمت در بازار و درب مغازه حدود ۴- ۵ هزار تومان با باغ تفاوت دارد.
طالبی گفت: فروش انار با کیلویی ۱۶-۱۷ هزار تومان کفاف هزینههای کشاورز را نمیکند که در این زمینه نیز باید تدبیری اندیشید چرا که هزینههای تولید چون کود و سم نیز به شدت در طی یک سال گذشته افزایش داشته است. البته اگر عملکرد بالا و میزان تولید خوب باشد هزینهها را پوشش میدهد ولی مسئله ما در سال جاری این است که تولید این محصول کاهش یافته است.
محمد حیدری، رئیس اتحادیه میوه و تره بار شهرستان بیرجند نیز اظهار کرد: برداشت انار خراسان جنوبی نسبت به مدت مشابه سال قبل در فصل برداشت حدود ۵۰ درصد کاهش داشته است. متأسفانه سرمازدگی که حدود ۱۰-۱۵ روز پیش نیز صورت گرفت بر کیفیت انار تأثیر گذاشت و کیفیت را به شدت کاهش داد.
افزایش ۳۰ درصدی قیمت انار خراسانجنوبی
رئیس اتحادیه میوه و تره بار خراسانجنوبی با اشاره به اینکه در مجموع نیز قیمت انار به واسطه عرضه کم در سال جاری و افزایش هزینههای تولید حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است، گفت: قیمت انار بسته به کیفیت آن متفاوت است ولی به طور متوسط میتوان گفت هر کیلو انار در خراسانجنوبی بین ۱۴-۱۵ هزار تومان است.
حیدری با تأکید بر اینکه انار با کیفیت بسیار خوب تا ۱۸ هزار تومان نیز به فروش میرسد، ادامهداد: البته بسیاری از کشاورزان انار با کیفیت خود را تحویل سردخانهها دادهاند تا در شب یلدا به فروش برسانند تا شاید اندکی به نتیجه تلاش خود برسند. از آنجایی که انار از میوههای مختص شب یلدا است بی شک در آن روزها افزایش قیمت نیز خواهد داشت.
پیشبینی برداشت ۴۸ هزار تن انار
عبدالرضا رضایی مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار کرد: سطح زیر کشت انار در خراسان جنوبی چهار هزار و ۳۷۰ هکتار است که در سال ۹۹ از این میزان سطح زیر کشت حدود ۵۴ هزار تن انار برداشت شده است.
وی با اشاره به اینکه ۹ هزار و ۶۰۰ خانوار بهره بردار در زمینه میوه انار در خراسان جنوبی داریم، بیان کرد: پیش بینی میشود که در سال جاری ۴۸ هزار تن انار از سطح باغات خراسان جنوبی برداشت کنیم.
مدیرامور باغبانی خراسان جنوبی در زمینه چرایی کاهش میزان برداشت انار در سال جاری به مهر گفت: یکی از مهمترین علل کاهش تولید انار در خراسان جنوبی خشکسالی و کمبود آب است و بعد افزایش دما و وزش باد از موجب کاهش تولید این محصول در استان شد.
آنچه مسلم است از محصول ارزشمند انار نیز آنگونه که باید و شاید برای درآمدزایی بیشتر برای کشاورزان و اصلاح اقتصاد روستا استفاده نشده و امسال به واسطه خشکسالی و کم آبی شرایط برای انارکاران وخیمتر شده است. به نظر میرسد باید با ایجاد کارخانههای صنایع فرآوری انار بیش از این از سرمایههای ارزشمند کشاورزی دیار خاوران به ویژه در شهرستان فردوس بهره گرفت و در شرایط خشکسالی به کشاورزان برای مجهز شدن به سیستم آبیاری نوین کمک بیشتری کرد.