گرانی گوشت قرمز تا کجا پیش میرود؟
سرانه مصرف گوشت سه دهک اول ۷۰۰ گرم شد
بیش از دو ماه از روز موعودی که وزارت جهادکشاورزی برای کاهش قیمت گوشت و رسیدن آن به قیمتهای پارسال وعده داده بود، میگذرد.
اخبار سبز کشاورزی؛ علیرضا پیمانپاک، قائممقام وزیر جهادکشاورزی در اوایل مهرماه گفته بود که برنامهریزی شده که سطح قیمت گوشت به قیمتهای سال گذشته بازگردد.
پیمانپاک همچنین پیشبینی کرده بود که از اواسط آبان ماه ثبات در بازار گوشت برقرار شود.
اما آنچه که از وضعیت قیمتها در بازار گوشت دیده میشود، شرایطی عجیب در قیمتهاست؛ اینکه نهتنها قیمت گوشت به قیمتهای پارسال نرسید، بلکه عددهای عجیب و غریبی به خریداران گوشت اعلام میشود.
گزارشها از بازار گوشت حاکی از آن است که قیمت شقه گوسفندی به حدود ۵۶۰ هزار تومان، ران گوسفندی ۶۶۰ هزار تومان و راسته گوسفندی ۵۶۰ هزار تومان رسیده است. این در حالی است که در آبان پارسال هر کیلو گوشت گوسفندی در حدود ۱۹۰ هزار تومان قیمت داشت که این عدد تفاوت فاحشی با قیمتهای کنونی بازار گوشت دارد.
آمار عجیب مشاور اقتصادی دولت
برمبنای داده های مرکز آمار در ۱۴۰۱ دهک یک یعنی فقیرترین دهک جامعه در هر ماه به طور متوسط تقریبا ۴۳۰ گرم گوشت مصرف می کرد. مقایسه این داده ها با سال ۱۴۰۰ هم نشان میدهد که حجم مصرف ۶۷ گرم بیشتر شده است.
براساس همین آمار رقم مصرف برای دهک دوم هزینهای در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ یکسان بوده، رقم مصرف برای این گروه برابر ۶۸۰ گرم در هر ماه برآورد شده بود. میزان مصرف در دهک سوم نیز در سال ۱۴۰۱ تغییر زیادی نکرده است و کمتر از ۱۰ گرم افزایش یافته است. دادهها نشان میدهند که حجم مصرف گوشت در سه دهک پایین جامعه، به نوعی رکورد پنج ساله در حجم مصرف را زده است.
با این حال اخیرا یکی از کارشناسان حامی دولت به گونهای دیگر این آمار را در صدا وسیما مطرح کرده است و به ارقام بسیار کمتری اشاره کرده است.
مهدی سروی، کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی اعلام کرده که میانگین مصرف گوشت خانوادهها در کشور ۸ کیلوگرم و در سه دهک پایین جامعه ۲ کیلوگرم است. به گفته او سرانه مصرف گوشت قرمز برای هر نفر در ۳ دهک پایین جامعه، حدود ۷۰۰ گرم است.
نکته قابل تامل در داده های مرکز آمار این است که برخلاف در سه دهک اول یعنی سه گروه کم درآمد، در هفتاد درصد باقیمانده میزان مصرف گوشت قرمز هم کاهش یافته است.
برهمین اساس میانگین مصرف گوشت قرمز فقط میان کل خانوادهها شهری به ۱ کیلو ۵۶۰ گرم در هر ماه از ۱۴۰۱ رسیده که نسبت به ۱۴۰۰ حدود ۹۰ گرم کاهش داشته است.
قیمت دستوری گوشت چقدر است؟
با این وجود، منصور پوریان، رییس شورای تامینکنندگان دام معتقد است که در حال حاضر قیمت منطقی هر کیلو گوشت گرم ۴۲۰ تا ۴۵۰ هزار تومان است.
براساس اظهارات جدید او، واردات گوشت منجمد گوسفند و گوساله در حال انجام است و طبق آمارهای اعلامی، ۳۰۰ هزار راس گوسفند و ۱۰۰ هزار راس گوساله وارد کشور میشود که این موضوع تاثیر خود را در بحث قیمت در روزهای آتی در بازار میگذارد.
در این شرایط، پوریان پیشبینی کرده است که با حجم واردات گوشت و دام، به نرخ منطقی گوشت در بازار برسیم. به اعتقاد او، افزایش مجدد قیمت گوشت قرمز در بازار منطقی نیست و عدهای سودجو در بازار این محصول اخلال ایجاد میکنند.
وی متذکر شده است: هر ساله دیماه شاهد موجسازیهای قیمتی توسط برخی افراد سودجو هستیم که این مهم پیش از این به وزارت جهادکشاورزی اعلام شده بود که در ماههای پایانی سال، موجسازی قیمتی افزایش مییابد تا با مدیریت بازار، این محصول کنترل شود.
دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز
افشین صدردادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین در واکنش به وعدههای وزارت جهادکشاورزی برای کاهش قیمت گوشت، گفته است: ابتدا وعده آبان را دادند، بعد آبان وعده آذر را دادند و بعد از آذر که وعده کاهش قیمت را دادند، قیمتها سرسامآور بالا رفت.
وی افزوده است: شما برید سوال کنید که شما که دل مردم را خوش کردید، حالا الوعده وفا! کم هم که وارد نکردید و این همه گوشت آوردید. چه شد؟ این همه دام زنده به بازار ریختید؛ چرا هیچ اتفاقی نیفتاد!؟ مدیرعامل اتحادیه دام سبک تصریح کرده است: افزایش قیمت گوشت قابل پیشبینی بود و کاملا هم مشخص بود که این اتفاق میافتد؛ زیرا افزایش قیمت خیلی بیشتر از آنکه تحتتاثیر گرانی قیمت دام باشد، ناشی از کمبود جمعیت دامی کشور است.
صدردادرس متذکر شده است: در شرایطی که ما کمبود داریم، واردات شاید بتواند در کنار دام داخلی کمک کند به اینکه قیمتها متعادل شوند، اما به شرط اینکه به دام داخلی هم توجه کنند.
وی عنوان کرده است: تمام هم و غم وزارت جهادکشاورزی، واردات شده است و هیچ حرکتی در قبال تولید انجام نشده است. با وجود اینکه معاونت امور دام هم طرحهای خوبی داده است تا به تولید داخلی هم توجه شود و کار کنند، ولی اعتبارات و ارز به سمت واردات میرود و برای تولید هیچ کاری انجام نشده است.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک تاکید کرده است: به طور طبیعی در این شرایط تولید داخلی از بین میرود و واردات هم نمیتواند کمکی کند به اینکه قیمتها را متعادل کند.
صدردادرس همچنین در ادامه گفته است: شما سایت مرکز آمار را که نگاه کنید، اولین نکتهای که به چشمتان میآید، تورم ۴۴.۷ درصد است. تازه این نرخ رسمی تورم است. بر این اساس، گوسفند، گوشت و دام هم به طور مسلم تحتتاثیر این تورم قرار میگیرند.
وی افزوده است: ما یک تورم عمومی در کشور داریم که همه کالاها تحتتاثیر این تورم عمومی هستند. جدای از این، اگر شاخص قیمت تولیدکننده را در حوزه دام در تابستان نگاه کنید، میبینید که نرخ شاخص قیمت تولیدکننده در تابستان نسبت به بهار چقدر افزایش پیدا کرده است. این یعنی به دلیل بالا رفتن هزینههای تولید، جدای از تورم عمومی، یک تورم دیگر نیز داریم./آرمان امروز